Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Koronavirus, izolacija (foto: )
Koronavirus, izolacija | (foto: )

Koronavirus tri leta pozneje

Slovenija | 24.02.2023, 13:52 Marcel Krek

Posvetovalna skupina za covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom. Za to so se po besedah zdaj že nekdanjega vodje skupine Maria Fafangela odločili, saj da so epidemiološke razmere povsem obvladljive. Odločitev za ukinitev je sicer skupina sprejela soglasno.

O čem razmišlja tudi svetovna zdravstvena organizacija?

Tako je po skoraj štirih letih, eni krajši prekinitvi in preoblikovanju, s svojim delom sklenila skupina, ki sta jo, takrat še v okviru Ministrstva za zdravje, vodili najprej Bojana Beović in nato Mateja Logar. Po mnenju Fafangela so namreč epidemične razmere zdaj bistveno različne, kot so bile leta 2020. "Ne moremo reči več, da je zadeva nepričakovana na globalni ravni. Tudi svetovna zdravstvena organizacija razmišlja, ali je ali kovid pravzaprav še vedno tako imenovana “public health emergency”."

Covid še vedno tveganje za posameznika

Fafangel kljub temu še naprej svetuje preventivno cepljenje, sploh starejšim in ranljivim skupinam. Opozarja, da ne smemo pozabiti, da covid populacijsko morda res ni več taka grožnja, je pa tveganje za posameznika. "Za nekatere preložiti možnost okužbe za nekaj mesecev z masko, da lahko se morda cepi ali pa da bo imel boljšo zaščito, to lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo."

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel © gov.si

Zadeva je strokovno jasna

Po njegovih besedah, so se v skupini v treh letih marsičesa naučili. Ponudil je primer izolacij v primeru kužnosti, ne le pri okužbi s koronavirusom: "Če mene kot epidemiologov vprašate, ali je dobro, da je oseba, ki je kužna, v izolaciji, verjetno nihče od vas ne pričakuje, da bo en strokovnjak rekel: Ne, me ne zanima, če se bolezen širi okoli sveta! Ta zadeva je torej strokovno jasna, je pa zdaj tu še širši kontekst. In odločevalci bodo to vzeli v poštev, ko bodo presojali v kakšni obliki morda (nekoč spet) bodo te izolacije, ali ne."

Fafangel se umika z mesta predstojnika centra za nalezljive bolezni

Vsem sodelavcem se je zahvalil za delo opravljeno v zadnjih letih in hkrati napovedal, da se umika z mesta predstojnika centra za nalezljive bolezni. Spomnil je, da se je skupina od svoje prevetritve junija lani sestala na 21-ih sejah, sprejela 28 mnenj in pripravila dva osrednja dokumenta. Mesto predstojnice centra za nalezljive bolezni bo zdaj prevzela aktualna nacionalna koordinatorica za cepljenje, Marta Grgič Vitek.

Slovenija, Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...