Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Koronavirus, izolacija (foto: )
Koronavirus, izolacija | (foto: )

Koronavirus tri leta pozneje

Slovenija | 24.02.2023, 13:52 Marcel Krek

Posvetovalna skupina za covid-19 pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je prenehala z delom. Za to so se po besedah zdaj že nekdanjega vodje skupine Maria Fafangela odločili, saj da so epidemiološke razmere povsem obvladljive. Odločitev za ukinitev je sicer skupina sprejela soglasno.

O čem razmišlja tudi svetovna zdravstvena organizacija?

Tako je po skoraj štirih letih, eni krajši prekinitvi in preoblikovanju, s svojim delom sklenila skupina, ki sta jo, takrat še v okviru Ministrstva za zdravje, vodili najprej Bojana Beović in nato Mateja Logar. Po mnenju Fafangela so namreč epidemične razmere zdaj bistveno različne, kot so bile leta 2020. "Ne moremo reči več, da je zadeva nepričakovana na globalni ravni. Tudi svetovna zdravstvena organizacija razmišlja, ali je ali kovid pravzaprav še vedno tako imenovana “public health emergency”."

Covid še vedno tveganje za posameznika

Fafangel kljub temu še naprej svetuje preventivno cepljenje, sploh starejšim in ranljivim skupinam. Opozarja, da ne smemo pozabiti, da covid populacijsko morda res ni več taka grožnja, je pa tveganje za posameznika. "Za nekatere preložiti možnost okužbe za nekaj mesecev z masko, da lahko se morda cepi ali pa da bo imel boljšo zaščito, to lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo."

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel © gov.si

Zadeva je strokovno jasna

Po njegovih besedah, so se v skupini v treh letih marsičesa naučili. Ponudil je primer izolacij v primeru kužnosti, ne le pri okužbi s koronavirusom: "Če mene kot epidemiologov vprašate, ali je dobro, da je oseba, ki je kužna, v izolaciji, verjetno nihče od vas ne pričakuje, da bo en strokovnjak rekel: Ne, me ne zanima, če se bolezen širi okoli sveta! Ta zadeva je torej strokovno jasna, je pa zdaj tu še širši kontekst. In odločevalci bodo to vzeli v poštev, ko bodo presojali v kakšni obliki morda (nekoč spet) bodo te izolacije, ali ne."

Fafangel se umika z mesta predstojnika centra za nalezljive bolezni

Vsem sodelavcem se je zahvalil za delo opravljeno v zadnjih letih in hkrati napovedal, da se umika z mesta predstojnika centra za nalezljive bolezni. Spomnil je, da se je skupina od svoje prevetritve junija lani sestala na 21-ih sejah, sprejela 28 mnenj in pripravila dva osrednja dokumenta. Mesto predstojnice centra za nalezljive bolezni bo zdaj prevzela aktualna nacionalna koordinatorica za cepljenje, Marta Grgič Vitek.

Slovenija, Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...