Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zaključek akcije Luč miru iz Betlehema (foto: Bor Slana/STA)
Zaključek akcije Luč miru iz Betlehema | (foto: Bor Slana/STA)

Kam bodo šla sredstva zbrana v akciji Luč miru?

Slovenija | 22.02.2023, 16:00 s. Meta Potočnik

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov vsako leto pripravi akcijo Luč miru iz Betlehema. Danes so zbrana sredstva v višini 18.000 evrov predali dvema organizacijama.

Slovenska karitas bo pomagala desetim družinam

Prva je Slovenska karitas. Prispevek je prevzel generalni tajnik Peter Tomažič. Z njim bodo pomagali desetim družinam v Sloveniji za prehrano in šolanje otrok. »Res smo hvaležni za naše sodelovanje. Takšna pomoč je v družinam v veliko pomoč. Otrokom omogoča boljšo vključenost v družbo, lažje razvijajo svoje spretnosti in sposobnosti in se tako bolje pripravijo za življenje.«

Cenacolo Liberija za najrevnejše otroke brez družin

Drugo polovico zbranih sredstev prejme skupnost Cenacolo Liberija, kjer že devet let deluje laična misijonarka in skavtinja Sabina Kern. V njenem imenu je darove prevzel brat Tadej Kern, ki je ob tem povedal. »Skupnost Cenacolo skrbi za najrevnejše otroke brez družin. Trenutno jih imajo 45. Najmlajši ima šest mesecev, najstarejši 18 let. Skupnost je zanje edina družina, ki poskrbi za zajtrke, kosila in večerje. Skrbijo, da so lepo oblečeni in hodijo v šolo. Ker so javne šole precej nizke kakovosti oz. včasih sploh ne delujejo več mesecev, otrokom plačujejo šolanje v zasebnih šolah. Pomagajo jim tudi najti zaposlitev, kar pa je v Liberiji zelo težko."

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.