Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Slovesnost ob odprtju FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smucanju. (foto: Anže Malovrh/STA)
Slovesnost ob odprtju FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smucanju. | (foto: Anže Malovrh/STA)

SP v nordijskem smučanju v Planici tudi uradno odprto

Slovenija | 21.02.2023, 22:02 Marcel Krek Slovenska tiskovna agencija

Z uvodno slovesnostjo na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori se je ob 20-ih in 23 minut začelo nordijsko svetovno prvenstvo v Planici. Gre za največjo športno prireditev v zgodovini samostojne Slovenije, na kateri bo nastopilo približno dva tisoč smučarskih skakalcev, tekačev in nordijskih kombinatorcev iz 65-ih držav. Slovenijo bo zastopalo 33 športnikov. Gre za dogodek svetovnih razsežnosti in je zato odlična priložnost tudi za promocijo našega gospodarstva, turizma in znamke I Feel SLOVEnia.

Slovenija si je za pridobitev tovrstnega športnega dogodka prizadevala dolgo časa, leta 2018 pa s strani Mednarodne smučarske zveze vendarle bila izbrana, da gosti prestižno svetovno nordijsko prvenstvo. 

Organizatorji, ki pričakujejo med 150 in 200 tisoč obiskovalcev, zatrjujejo, da je vse nared za nepozabno in spektakularno tekmovanje, ki bo v dolini pod Poncami trajalo do 5. marca.

Proračun prvenstva se giblje pri 16-ih milijonih evrov, naša zveza pa ob dobrih rezultatih pričakuje tudi dober finančni izplen. »Kajti na tej osnovi bomo lahko tudi nordijci smelo nadaljevali svoj proces, se pravi svoje delo v panogi in nadaljevali tudi z dobrimi rezultati,« je dejal predsednik panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Borut Meh.

Največ zanimanja je za smučarske skoke. Glavni trener naših skakalcev Robert Hrgota pravi, da je prisotnega nekaj pritiska pred prvenstvom na domačih tleh, vendar verjame: »Da bodo fantje v bistvu pokazali to, kar že celo sezono pričakujemo in verjamem, da nam bo pomagalo to domače svetovno prvenstvo. Sploh pa verjamem, da gledalci, da bo ta domač teren prednost na vseh tekmah.«

Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in OK Planica Enzo Smrekar. 

»Dobrodošli na nordijsko svetovno prvenstvo 2023. Planica živi in diha z nordijskim smučanjem. Spomnim se poletov lani, ko je tukaj praznovalo 60.000 navijačev. Zdaj smo tukaj pripravljeni na več. Želimo navdušiti svet in praznovati šport,« je v svojem govoru poudaril Eliasch.
Ta je najavil dva tedna izjemnih športnih dogodkov, obenem pa se je za pripravo SP zahvalil Smučarski zvezi Slovenije, njenemu predsedniku, organizacijskemu komiteju iger, vsem prostovoljcem, pa uradnim osebam, partnerjem ter članom Fisa. Na koncu je izpostavil vlogo športnikov, ki premikajo meje in bodo zdaj blesteli v dolini pod Poncami. »Športnikom želim srečo, navijačem pa odličen čas tukaj. S temi besedami razglašam prvenstvo za odprto,« je še dejal.

»Dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli v Planici, dobrodošli doma. Na to SP smo lahko upravičeno ponosni. V naslednjih dneh se bo tukaj predstavilo 1500 športnikov, še 100-krat toliko pa obiskovalcev, ki bodo v Planico prinesli fantastično vzdušje, po katerem je znana,« pa je med drugim izpostavil Golob in Slovenijo označil za zeleno srce Evrope.

»Danes pišemo novo poglavje bogate zgodovine smučarskih tekmovanj v Planici. Zahvalil bi se Fisu za zaupanje, vladi Republike Slovenije za podporo, vsem vam navijačem pa za vašo strast. V prihodnji dneh bomo priča velikim dosežkom atletov, ki bodo dali na tekmovanju od sebe vse. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici,« pa je dodal Smrekar.

Največja upa sta Anže Lanišek in Ema Klinec, oba v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedata tretje mesto, na domačih tleh pa lahko preseneti praktično kdorkoli.

Zastavonoša na otvoritveni slovesnosti, na kateri je bilo kar 130 nastopajočih, je bil Peter Prevc, za glasbo pa so poskrbeli skupina Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ UMEK.

V Kranjski Gori je sicer za čas prvenstva zasedenih približno 80 odstotkov prenočitvenih kapacitet, v občini pa bo tudi bogat spremljevalni program. Zato: »Vsi lepo povabljeni na športne prireditve v zgornjesavsko dolino,« vabi županja Kranjske Gore Henrika Zupan, s katero smo se pogovarjali v Mozaiku dneva.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...