Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovesnost ob odprtju FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smucanju. (foto: Anže Malovrh/STA)
Slovesnost ob odprtju FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smucanju. | (foto: Anže Malovrh/STA)

SP v nordijskem smučanju v Planici tudi uradno odprto

Slovenija | 21.02.2023, 22:02 Marcel Krek Slovenska tiskovna agencija

Z uvodno slovesnostjo na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori se je ob 20-ih in 23 minut začelo nordijsko svetovno prvenstvo v Planici. Gre za največjo športno prireditev v zgodovini samostojne Slovenije, na kateri bo nastopilo približno dva tisoč smučarskih skakalcev, tekačev in nordijskih kombinatorcev iz 65-ih držav. Slovenijo bo zastopalo 33 športnikov. Gre za dogodek svetovnih razsežnosti in je zato odlična priložnost tudi za promocijo našega gospodarstva, turizma in znamke I Feel SLOVEnia.

Slovenija si je za pridobitev tovrstnega športnega dogodka prizadevala dolgo časa, leta 2018 pa s strani Mednarodne smučarske zveze vendarle bila izbrana, da gosti prestižno svetovno nordijsko prvenstvo. 

Organizatorji, ki pričakujejo med 150 in 200 tisoč obiskovalcev, zatrjujejo, da je vse nared za nepozabno in spektakularno tekmovanje, ki bo v dolini pod Poncami trajalo do 5. marca.

Proračun prvenstva se giblje pri 16-ih milijonih evrov, naša zveza pa ob dobrih rezultatih pričakuje tudi dober finančni izplen. »Kajti na tej osnovi bomo lahko tudi nordijci smelo nadaljevali svoj proces, se pravi svoje delo v panogi in nadaljevali tudi z dobrimi rezultati,« je dejal predsednik panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Borut Meh.

Največ zanimanja je za smučarske skoke. Glavni trener naših skakalcev Robert Hrgota pravi, da je prisotnega nekaj pritiska pred prvenstvom na domačih tleh, vendar verjame: »Da bodo fantje v bistvu pokazali to, kar že celo sezono pričakujemo in verjamem, da nam bo pomagalo to domače svetovno prvenstvo. Sploh pa verjamem, da gledalci, da bo ta domač teren prednost na vseh tekmah.«

Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in OK Planica Enzo Smrekar. 

»Dobrodošli na nordijsko svetovno prvenstvo 2023. Planica živi in diha z nordijskim smučanjem. Spomnim se poletov lani, ko je tukaj praznovalo 60.000 navijačev. Zdaj smo tukaj pripravljeni na več. Želimo navdušiti svet in praznovati šport,« je v svojem govoru poudaril Eliasch.
Ta je najavil dva tedna izjemnih športnih dogodkov, obenem pa se je za pripravo SP zahvalil Smučarski zvezi Slovenije, njenemu predsedniku, organizacijskemu komiteju iger, vsem prostovoljcem, pa uradnim osebam, partnerjem ter članom Fisa. Na koncu je izpostavil vlogo športnikov, ki premikajo meje in bodo zdaj blesteli v dolini pod Poncami. »Športnikom želim srečo, navijačem pa odličen čas tukaj. S temi besedami razglašam prvenstvo za odprto,« je še dejal.

»Dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli v Planici, dobrodošli doma. Na to SP smo lahko upravičeno ponosni. V naslednjih dneh se bo tukaj predstavilo 1500 športnikov, še 100-krat toliko pa obiskovalcev, ki bodo v Planico prinesli fantastično vzdušje, po katerem je znana,« pa je med drugim izpostavil Golob in Slovenijo označil za zeleno srce Evrope.

»Danes pišemo novo poglavje bogate zgodovine smučarskih tekmovanj v Planici. Zahvalil bi se Fisu za zaupanje, vladi Republike Slovenije za podporo, vsem vam navijačem pa za vašo strast. V prihodnji dneh bomo priča velikim dosežkom atletov, ki bodo dali na tekmovanju od sebe vse. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici,« pa je dodal Smrekar.

Največja upa sta Anže Lanišek in Ema Klinec, oba v skupnem seštevku svetovnega pokala zasedata tretje mesto, na domačih tleh pa lahko preseneti praktično kdorkoli.

Zastavonoša na otvoritveni slovesnosti, na kateri je bilo kar 130 nastopajočih, je bil Peter Prevc, za glasbo pa so poskrbeli skupina Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ UMEK.

V Kranjski Gori je sicer za čas prvenstva zasedenih približno 80 odstotkov prenočitvenih kapacitet, v občini pa bo tudi bogat spremljevalni program. Zato: »Vsi lepo povabljeni na športne prireditve v zgornjesavsko dolino,« vabi županja Kranjske Gore Henrika Zupan, s katero smo se pogovarjali v Mozaiku dneva.

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...