Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ideje za pust v katoliškem slogu (foto: Iskreni.net)
Ideje za pust v katoliškem slogu | (foto: Iskreni.net)

Pustni čas in ali otrok lahko vzame sv. Miklavža za pustni lik?

Cerkev na Slovenskem | 20.02.2023, 12:52 s. Meta Potočnik

To vprašanje smo zastavili laiškemu teologu in direktorju Rahelinega vrtca v Preski pri Medvodah Matevžu Vidmarju. Takole nam je odgovoril: »Zame ena najbolj univerzalnih misli papeža Frančiška, ki jo je zapisal v posinodalni spodbudi Radost ljubezni, govori o misijonarski ustvarjalnosti kristjanov. »Ne ujemímo se v past, v kateri bi se izčrpali s samoobrambno držo pritoževanja, temveč raje prebudimo misijonarsko ustvarjalnost!«

Globlji pomen preganjanja zime

Prav nam pride pri premisleku pomena pusta, ljudskega praznika, ki je vezan na pepelnično sredo, torej na post. Preganjanje zime je, v povezavi z lokalno ali širšo mitologijo, starejše od krščanstva (to dokazuje npr. boginja pomladi – Vesna). Odrešenjska moč evangelija pa je, da se inkulturira, po domače rečeno, da nečemu površinskemu, vsakdanjemu, življenjskemu (zima je bila namreč včasih življenjska preizkušnja) doda globlji pomen. Pust je tako danes vezan na pepelnično sredo. Ima povezavo z veliko nočjo.

Ne zavrzimo "a priori" pusta kot takega

Četudi je današnja kultura deloma pozabila na to povezavo, se mi zdi prav, da kristjani do pusta ne zavzamemo, po papeževo, samoobrambne drže pritoževanja, pač pa prebudimo misijonarsko ustvarjalnost. Da ne zavržemo »a priori« pusta kot takega, pač pa da skušamo biti, tudi v pustnem veseljačenju in maskiranju, krščansko naravnani.

Za pusta sv. Miklavž?

»Konkreten primer sem doživel ravno letos. Deklica iz vrtca, ki ga vodim, bi bila rada za pust sv. Miklavž. Mamin pomislek, ki izvira od babice deklice, zavzema držo, ki jo papež kritizira. In ima argumente. To je praznik norčavosti, deklica oblečena v moški lik, svetnik, ki v ta praznik ne sodi. Kaj pa če pogledamo na isti primer z očali misijonarske ustvarjalnosti? Otrok, ki ni obremenjen z našimi okviri in predsodki, je v sv. Nikolaju prepoznal lik, s katerim se je poistovetil. Še več. Deklica ne želi biti lik, figura, karikatura svetnika. Želi pokazati na njegovo svetost. Ni ji namreč pomembna zunanja oprava, pač pa da bo lahko svojim prijateljem razdelila majhna darila. Po mojem skromnem mnenju nas ta otrok uči veličine misijonarske ustvarjalnosti.«

Deklica ne želi biti lik, figura, karikatura svetnika. Želi pokazati na njegovo svetost. Ni ji namreč pomembna zunanja oprava, pač pa da bo lahko svojim prijateljem razdelila majhna darila.

Več o tej temi si lahko preberete tukaj Ideje za pust v katoliškem slogu - Iskreni.net.

Cerkev na Slovenskem
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...