Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Maksim Bartolj (foto: Osebni facebook profil)
Maksim Bartolj | (foto: Osebni facebook profil)

Skakalec Maks Bartolj z debijem v svetovnem pokalu

Novice | 17.02.2023, 11:56 Marcel Krek

V Romunskem Rasnovu se bodo ta konec tedna za točke svetovnega pokala pomerili smučarski skakalci in skakalke. Prvič bo med elito nastopil tudi 19-letni Maksim Bartolj.

Maksim Bartolj je sin našega Jožeta Bartolja in zelo perspektiven smučarski skakalec. V začetku meseca februarja je nastopil na svetovnem mladinskem prvenstvu v kanadskem Whistlerju osvojil dve medalji: bronasto v ekipni moški tekmi (Slovenci so nastopili v postavi: Taj Ekart, Rok Masle, Gorazd Završnik in Maksim Bartolj) in zlato v mešani ekipni tekmi (takrat pa so za Slovenijo nastopili: Ajda Košnjek, Nika Prevc, Rok Masle in Maksim Bartolj).

Maksim Bartolj
Maksim Bartolj © Osebni facebook profil

Maks redno nastopa v celinskem pokalu, ki je nivo nižje od svetovnega, kjer je osvojil dve osmi mesti, hkrati pa vodi v alpskem pokalu. Ta konec tedna bo v romunskem Rasnovu prvič nastopil tudi med skakalno elito - v svetovnem pokalu. Maks je priložnost med najboljšimi dobil, saj se slovenski, pa tudi številni drugi prvi skakalci reprezentanc, že pripravljajo na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki se bo prihodnji teden začelo v Planici. Pred potjo v Romunijo se je ustavil tudi pri nas.

Kdaj si začel skakati? Zakaj? Kateri so tvoji vzorniki?

Začel sem skakati leta 2015. Takrat sem bil star 12 let. Željo sem imel že nekoliko dlje časa pred tem, ampak se predvsem mama ni strinjala, ker jo je bilo strah zame. Takrat so bili predvsem dobri slovenski smučarski skakalci v svetovnem pokalu, predvsem Peter Prevc, ki me je s svojimi nastopi navdušil, da bi začel tudi jaz skakat.

To je tista sezona, ko je Peter Prevc osvojil skupni naslov v seštevku pa tudi zlatega orla za zmago na novoletni skakalni turneji. Že sem omenil peti februar in zmago Wistlerju. Kako je skakati onkraj luže?

Načeloma gre vse skupaj zelo podobno kakor v Evropi, samo še par zank dodatnih je kot recimo menjava časovnih pasov in ta časovna razlika je predvsem težka za prebroditi s tega vidika spanca in spočitosti. Prvih par dni je kar zelo težkih.

Očitno ste se kar v redu aklimatizirali, osvojili ste ekipni mešani naslov, v moški ekipi tekmi pa bili bronasti.

Tako je, dve medalji, dve ekipni, a nekoliko se je zataknilo na posamični tekmi. Ko sem zelo dobro skočil v prvi seriji, pa sem bil potem zaradi prevelikega obsega na pasu diskvalificiran. To je bila predvsem moja napaka, ko sem en dan prej napačno zmeril na tem delu.

Pred snemanjem sva se pogovarjala, kako je prišlo do tega. Povej, en dan prej ste merili, pa pa je šlo, potem pa nekaj se je zgodilo vmes.

Tako je, en dan prej smo preverili, če je vse v redu, potem pa naslednji dan je bil izmerjen obseg nižji zaradi tega, ker smo se en dan prej imeli po večerji in tako je obseg je bil potem en dan zatem nekoliko nižji.

To odstopanje je dovoljeno pri treh centimetrih, potem pa je bil dres čez noč malce večji, kajne?

Tako ja.

Odstopanje za sedem centimetorv, si dejal, to me spomni na tisto zgodbe z lanskih olimpijskih iger v Pekingu. Spet mešane ekipe in izključitve pri Nemcih, Avstrijcih in Japonci, da so potem Slovenci tako suvereno zmagali, pa saj tako ali tako bi. Maks, če bi zdaj izpostavil 3 največje dosežke, do sedaj ... če ti jih lahko jaz izpostavim: seveda te medalje s svetovnega mladinskega prvenstva pa dvakrat osmo mesto v kontinentalnem pokalu. Kaj bi še dodal?

Dodal bi, recimo še zelo dobro uvrstitev v alpskem pokalu, zaenkrat vodim v skupni razvrstitvi alpskega pokala za to poletje in zimo, do konca sta še dve tekmi in bomo videli, kako bo v tem seštevku do konca zime.

Maksim Bartolj in ponosen oče Jože
Maksim Bartolj in ponosen oče Jože © Rok Mihevc


Mi verjamemo, da gotovo zmaga. Ja kmalu se bo začelo svetovno prvenstvo v Planici v nordijskem smučanju. Teki in skoki bodo. Tebe zdaj še ne bo zraven, ciljaš pa naslednje verjetno?

Seveda, to so ti dolgotrajni cilji, ki mi tudi dajejo motivacijo pri treningu.

Svetovna prvenstva, olimpijske igre, pa nastopi v svetovnem pokalu … ustaviva se pri nastopu v svetovnem pokalu ta konec tedna. Debitiral boš na tekmi svetovnega pokala v Rasnovu v Romuniji. Kakšna so pričakovanja? Kdaj si dobil vabilo?

V bistvu sem izvedel, da bom član ekipe po mladinskem svetovnem prvenstvu. In sem se te novice zelo razveselil. Pričakovanja pa, ... da ponovim skoke, ki sem jih ta trenutek sposoben. Takšni skoki, kot so mi uspeli na ekipnih tekmah Wistlerju, bi bili kar lepi.

Prav gotovo, ko sva že pri svetovnem pokalu, pa prej si omenil Planico, kjer bo svetovno nordijsko prvenstvo. Ampak ko govorimo o Planici, seveda ne moremo mimo poletov. Pred snemanjem sva se pogovarjala o tem, da si jih želiš. Čimprej predvidevam?

Seveda, glavni cilj, ki mi je še ostal do konca te sezone je, da si preko kontinentalnega pokala zagotovim nastop v nacionalnem paketu v Planici. Ne bi bilo pa nič narobe, če mi to ne bi uspelo in bi nastopil v Planici kot predskakalec.

Samo da nastopiš v Planici, kajne in da izboljšaš svoj osebni rekord, ki znaša koliko?

Zaenkrat je osebni rekord na dosežen na tekmi 137 metrov na kontinentalnem pokalu v Klingenthalu, neuradni na treningu pa je še nekoliko daljši: 142 metrov v Oberstdorfu in Planici.

No zdaj pa upamo, da bo preko 200 metrov, ne?

Točno, tako.

Kako boš sicer nadaljeval to sezono? Omenil si, da si prizadevaš za nastop v Planici. Kaj so še cilji?

Po Rašnovu sledijo, upam da nastopi v kontinentalnem pokalu. Morda tudi zadnji 2 tekmi v alpskem pokalu. Potem pa upam, da smučarski poleti in nastopi v nacionalnem paketu v Planici.

 

Program v Rašnovu:

  • Petek, 17. 2. 2023: posamična tekma, ženske ob 15h in kvalifikacije, moški ob 16.45.
  • Sobota, 18. 2. 2023: posamična tekma, ženske ob 10.00 in posamična tekma, moški ob 16.10.
  • Nedelja, 19. 2. 2023: superekipna tekma (pari), moški ob 16.10.
Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...