Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spomenik Franceta Bučarja na Trgu narodnih herojev. (foto: STA)
Spomenik Franceta Bučarja na Trgu narodnih herojev. | (foto: STA)

Kakšno kodno ime zalezovanja je Bučarju nadela UDBA?

Slovenija | 02.02.2023, 14:53 Manca Hribar

Mineva sto let od rojstva enega ključnih politikov slovenske osamosvojitve Franceta Bučarja. Obletnico obeležujejo v različnih ustanovah. Slovenska matica je pripravila simpozij o njegovem življenju in delu, k Bučarjevemu kipu je zjutraj cvetje položila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Prvi demokratično izvoljeni predsednik Skupščine Republike Slovenije

Pravnik in politik France Bučar je bil prvi demokratično izvoljeni predsednik Skupščine Republike Slovenije. Tedaj je ob nastopu svojega mandata dejal, da konstituiranje te skupščine pomeni, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.

»Taktik in analitik. Deloholik do zadnjega. Kristjan.«

Njegovih besed se je v govoru ob njegovem kipu danes spomnila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je o njegovem sodelovanju pri nastajanju slovenske ustave dejala: »Bil je svojeglav, nepopustljiv, trmast, discipliniran in bojevit. Izvrsten mislec širokih obzorij. Taktik in analitik. Deloholik do zadnjega. Kristjan. Velik Slovenec in prepričan Evropejec.«

Simpozij ob 100-letnici rojstva Franceta Bučarja, ki ga je pripravila Slovenska matica.
Simpozij ob 100-letnici rojstva Franceta Bučarja, ki ga je pripravila Slovenska matica. © STA

Tikveš – kodno ime zalezovanja

Igor Omerza pa je včeraj v Ljubljani predstavil svojo knjigo z naslovom Velikani slovenske osamosvojitve in Udba - France Bučar – Tikveš. »Predstavljam zalezovanje s strani slovenske tajne politične policije Franceta Bučarja. To zalezovanje se začne leta 1975 in zadnje udbovsko omenjanje Bučarja je marca 1990. V knjigi poudarjam, kako, kje in s kakšnimi sredstvi so ga zalezovali tudi v tujini in pa da so mu nadeli kodno ime zalezovanja – Tikveš in da je bil trikrat zaradi tega svojega delovanja na pragu zapora.«

Kondicijsko dovršeni hribovc

V Državnem zboru je na ogled priložnostna razstava Bučarjevih del. Ob obletnici rojstva se ga spominjajo tudi planinci in naravovarstveniki. Alpinist in častni član Planinske zveze Slovenije Franci Ekar je spomnil, da je Bučar nemalokrat opozarjal na nevarnosti množičnega turizma kot namere za njegovo industrializacijo v planinsko gorskem svetu. Označil ga je za kondicijsko dovršenega hribovca in navdušenega gorskega smučarja.

Priložnostna razstava ob 100-letnici rojstva dr. Franceta Bučarja.
Priložnostna razstava ob 100-letnici rojstva dr. Franceta Bučarja. © STA

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...