Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Protest upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. Nepregledna množiča ljudi. (foto: Bor Slana/STA)
Protest upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. Nepregledna množiča ljudi. | (foto: Bor Slana/STA)

Protestniki na shodu ljudske iniciative Glas upokojencev napolnili ljubljanski Trg republike #foto #video

Novice | 01.02.2023, 18:26 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Trg republike v Ljubljani so popoldne napolnili udeleženci shoda ljudske iniciative Glas upokojencev. S slovenskimi zastavami v rokah so med drugim zahtevali dostojne pokojnine, saj menijo, da so te njihova pravica. Med samim protestom so organizatorji, veseli nad množičnim obiskom, ocenili, da se je zbralo okrog 20.000 ljudi.

V večtisočglavi množici na mirnem shodu so bili predvsem starejši prebivalci, številni pa so v rokah nosili slovenske zastave. Prav tako so imeli nekateri tudi transparente, s katerimi so sporočali svoje zahteve in sporočila vladi. Med drugim so bili na njih napisi Zahtevamo dostojne pokojnine, Sodnikom 600 EUR, upokojencem pa evtanazijo, Hočemo zaslužene pokojnine, Mi smo ustvarjali to državo, v kateri sadove uživate zdaj vsi, Vlada ne igraj se z nami in mnoge druge.

Protest upokojencev: Udeleženci z zahtevami.
Protest upokojencev: Udeleženci z zahtevami. © Bor Slana/STA

V nagovorih zbrani množici je bilo slišati, da je sedanja generacija upokojencev tista, ki je v vrstah čakala za bencin in gradbeni material, in tista, ki je na Roški cesti v Ljubljani protestirala proti temu, da bi bilo slovenskim državljanom sojeno v srbohrvaščini.

Poudarili so, da gre za tisto generacijo, ki ima največ zaslug za osamosvojitev Slovenije, zato zdaj zahtevajo dostojno življenje, saj pokojnine niso socialna pomoč, ampak pravica. Vladi so sporočali tudi, da je dovolj norčevanja iz njih in da želijo dostojno življenje ter spoštovanje.

Protestniki so do zadnjega kotička napolnili Trg republike.
Protestniki so do zadnjega kotička napolnili Trg republike. © Bor Slana/STA

Pobudnik Iniciative Pavel Rupar je za naš radio o zahtevah povedal: »Prva je, da se najnižje pokojnine tako nekoč redno zaposlenih, kot kmetov, invalidov in vseh ostalih, ki imajo res tiste mizerne pokojnine poveča na minimalno 750 € na mesec. Potem zahtevamo od vlade, da se vpiše tudi 13. pokojnina, tako imenovana božičnica v ustavo, kar seveda pomeni zagotovilo za dolgoletna izplačila teh plačil...«

Protest upokojencev je potekal mirno in dostojanstveno.
Protest upokojencev je potekal mirno in dostojanstveno. © Bor Slana/STA

Po njegovih besedah so se upokojenci znašli v krizi, saj se le stežka prebijajo iz mesca v mesec. Zato si želijo pogovorov z odločevalci, Rupar pa pričakuje, da bo do njih, glede na zbrano množico, kmalu tudi dejansko prišlo. Po njegovih besedah so z množičnim odzivom na shod želeli sporočiti, da so živi in da zahtevajo le tisto, "kar so pričakovali celo življenje, v kar so verjeli in upali".

V kolikor ne bodo slišani, bodo s shodi vztrajali, pravi Rupar: "Verjamem, da marsikdo pričakuje, da bomo omagali, da nimamo dovolj moči, osebno pa sem prepričan, da nas bo še več in bomo dosegli svoje načrte."

Kaj so bile glavne zahteve?

Na shodu so predvsem izpostavili nujnost takojšnega 20-odstotnega dviga pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig za pokojnine v višini od 1000 do 1500 evrov. Najnižja mesečna pokojnina naj bo 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov povprečne plače v Sloveniji.

V ustavo naj se kot pravica upokojencev vpišeta 13. pokojnina in pravica do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Plačilo dodatnega zdravstvenega zavarovanja naj za tiste z manj kot 1000 evri pokojnine prevzame država, upokojenci pa naj bodo oproščeni tudi plačila rtv-prispevka.

Protest upokojencev: Zanimivi spontani transparenti.
Protest upokojencev: Zanimivi spontani transparenti. © Bor Slana/STA

Iniciativo podpirajo Gibanje za otroke in družine, Združenje dedkov in babic Slovenije, pa tudi Zveza seniorjev pri NSi. Prisluhnite kaj je o stanju in zahtevah povedal predsednik te zveze, Zdravko Luketič.

Novice
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...