Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Sv. p. Pij (foto: Jože Bartolj)
Sv. p. Pij | (foto: Jože Bartolj)

Romanje k sv. p. Piju, sv. p. Leopoldu Mandiču in sv. Nikolaju

Dogodki | 16.01.2023, 18:38 msgr. Franci Trstenjak

Majsko romanje z Radiem Ognjišče bo v sosednjo Italijo, v kateri je veliko romarskih krajev, ki so zrasli ob grobovih svetnic in svetnikov. Naša romarska pot bo usmerjena na grob sv. p. Leopolda Mandiča, v Padovo, pa na grob sv. p. Pija, v San Giovanni Rotondo, in na grob sv. Nikolaja (Miklavža) v Bari.

Na poti domov se bomo zaustavili še v Marijinem svetišču v Loretu. Romanje bo potekalo od 11. do 14. maja 2023, program pa vam predstavljamo v nadaljevanju. Prijave zbira agencija Aritours na številki 02 252 16 19.

1. dan (11. 5.): Slovenija – Padova – San Giovanni Rotondo

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Prva postaja bo Padova, mesto sv. Antona in sv. p. Leopolda Mandiča. Najprej bomo obiskali cerkev in samostan bratov kapucinov, kjer je grob sv. p. Leopolda, tudi zavetnika vseh, ki se borijo z rakastimi obolenji. Po maši se bomo sprehodili še do bazilike sv. Antona in imeli prosto za jutranjo kavico.

Notranjost romarskega središča v San Giovanni Rotondu
Notranjost romarskega središča v San Giovanni Rotondu © Tanja Dominko

Pot bomo nadaljevali do Bologne in naprej ob obali Jadranskega morja do polotoka Gargano v mesto sv. patra Pija - San Giovanni Rotondo.

2. dan (12. 5.): San Giovanni Rotondo – Monte Sant'Angelo

Večino dneva bomo namenili enemu najbolj priljubljenih italijanskih romarskih središč. V tamkajšnjem kapucinskem samostanu je živel in deloval vse do svoje smrti sv. pater Pij, ki je kar 50 let nosil stigme - znamenja Kristusovih ran. K patru Piju so prihajali ljudje iz vse Italije in drugih držav, da bi se spovedali in prejeli nasvet. Sv. papež Janez Pavel II. je patra Pija leta 1999 razglasil za blaženega, leta 2002 pa za svetnika.

Monte SantAngelo
Monte SantAngelo © ARO

Naš korak bomo usmerili v svetišče sv. patra Pija in še posebej v kripto, kjer je svetnikov grob. Ogledali si bomo staro samostansko cerkev in muzej s spominsko sobo. Obhajali bomo sveto mašo in opravili pobožnost križevega pota, katerega postaje se vijejo nad cerkvijo Matere milosti. Popoldne se bomo zapeljali do bližnjega kraja Monte Sant'Angelo in si ogledali podzemno romarsko cerkev sv. Mihaela, kjer je prvo svetišče stalo že v 5. stol., ko se je nadangel Mihael prikazal krajevnemu škofu.

3. dan (13. 5.): San Giovanni Rotondo – Alberobello – Bari – San Giovanni Rotondo

Po zajtrku se bomo zapeljali v osrčje čudovite Apulije, v slikovito pokrajino Trulli, kjer si bomo ogledali istoimenska nenavadna stožčasta bivališča. Občudovali jih bomo v mestecu Alberobello. Po ogledu bo nekaj prostega časa za nakup spominkov in samostojno raziskovanje mesteca. Romarski dan bomo nadaljevali z vožnjo do mesta Bari, ki je prestolnica Apulije in grob svetega Nikolaja (Miklavža).

Alberobello
Alberobello © p. dr. Robert Bahčič

V starem mestnem jedru, kjer se srečamo z že skoraj arabskim vrvežem, stoji mogočna Nikolajeva bazilika iz 11. stoletja. Po maši si bomo ogledali bogato opremljeno notranjost z veliko dragocenostmi: ciborij iz 12. stol., škofovski prestol, lepe freske in kripto s svetnikovim grobom. V mestu je še nekaj znamenitosti, vrednih ogleda: grad Friderika II., stolnica, palača prefekture ... Pozno popoldne se bomo vrnili v hotel.

4. dan (14. 5.): San Giovanni Rotondo – Loreto – Slovenija

Po zajtrku se bomo poslovili od sv. patra Pija in se peljali ob obali Jadranskega morja do Loreta. Mesto slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri izročilo pripoveduje, da so jo sem prinesli angeli iz Nazareta in da je v njej bivala Sveta Družina.

Papež nagovarja zbrane pred baziliko v Loretu
Papež nagovarja zbrane pred baziliko v Loretu © Vatican News

V Loretu bomo obhajali sveto mašo in imeli nekaj prostega časa. Potem pa bo že prišel čas za odhod proti Sloveniji, kamor se bomo vrnili v nočnih urah.

Cena:

349 EUR (45 oseb),
369 EUR (40 oseb),
399 EUR (35 oseb)

Za zgodnjo prijavo do 15. februarja vam agencija Aritours podarja zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine;
  • 3 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC);
  • vsi zunanji ogledi po programu;
  • prevoz z lokalnim avtobusom v San Giovanni Rotondo;
  • duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:

  • enoposteljna soba 75 EUR;
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 9,37 EUR (za osebe starejše nad 75 let 14,06 EUR);
  • odstopnina: 15 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Obvezno doplačilo: prijavnina 18 EUR na pogodbo.

Ob prijavi je potrebno plačati 100 EUR. Agencija daje možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

Telefon za prijavo: 02 252 16 19

Dogodki
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...