Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Mlade pevke FD Lancova vas (foto: Petra Kranjc)
Mlade pevke FD Lancova vas | (foto: Petra Kranjc)

»Tud' jaz si prepevam, veselo celi dan«

Oddaje | 17.01.2023, 11:42 Vesna Sever Borovnik

Z namenom ohranjanja, oživljanja in predstavljanja kulturnega izročila domačega kraja in bližnje okolice so Lancovljani leta 1983 ustanovili FD Lancova Vas. Vanj so povabili vse, ki so želeli plesati, peti in igrati.

Ob obletnicah društva so izvedli odmevnejše projekte; izdali so kaseto Za Haloškimi vrtami, raziskali kulturo oblačenja, šeg in navad ter plesnega in pustnega izročila s pomočjo strokovnjakov dr. Marije Makarovič, Mirka Ramovša in dr. Aleša Gačnika, izdelali pražnje kostume, izdali knjigo "Dediščina vasi in okolice", pa zgoščenko, knjigo "Oj, lepo je res na deželi", avtorice Nežke Lubej in nazadnje še tretjo knjigo "Fašenk za haloškimi vrtami", avtorja etnologa Andreja Brenceta.

Izredno dejavno in uspešno društvo je vodil lani preminuli Janko Jerenko, ki je bil eden izmed ustanovnih članov, dolgoletni predsednik, umetniški vodja in gonilna sila društva. Danes v Folklornem društvu Lancova vas, ki združuje okoli 170 članov, deluje skupina muzikantov, dve skupini pevk, dve odrasli folklorni skupini, otroška folklorna skupina in skupina korantov.

Fašenk
Fašenk © KUD Lancova vas

Nas so v začetku januarja povabili na že tradicionalno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Letošnje je bilo uvod v praznično leto, saj društvo obeležuje 40 let delovanja. Odlomke s prireditve prinaša nocojšnja oddaja. V njej so nastopili:

David Vajda iz Lancove vasi
David Vajda iz Lancove vasi © Petra Kranjc

Starejše ljudske pevke FD Lancova vas
Starejše ljudske pevke FD Lancova vas © Petra Kranjc

Muzikanti FD Lancova vas
Muzikanti FD Lancova vas © Petra Kranjc

Mlade pevke FD Lancova vas
Mlade pevke FD Lancova vas © Petra Kranjc

Fantje iz Jurovc
Fantje iz Jurovc © Petra Kranjc

Muzikanti FD Lancova vas
Muzikanti FD Lancova vas © Petra Kranjc

Ljudski pevci KUD Stane Petrovič Hajdina in DU Hajdina
Ljudski pevci KUD Stane Petrovič Hajdina in DU Hajdina © Petra Kranjc

Inštrumentalno vokalne skupine Potepuhi iz Cirkulan
Inštrumentalno vokalne skupine Potepuhi iz Cirkulan © Petra Kranjc

Ljudski pevci iz Cirkulan
Ljudski pevci iz Cirkulan © Petra Kranjc

Ljudski godci Videm
Ljudski godci Videm © Petra Kranjc

Oddaje
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...