Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot (foto: KGZ Ptuj)
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot | (foto: KGZ Ptuj)

Dobrote slovenskih kmetij: Prijava le še danes in jutri ...

Kmetijstvo | 11.01.2023, 05:28 Robert Božič

Jutri, v četrtek 12. januarja, se izteče zadnji rok za prijavo izdelkov v ocenjevanje, kar je pogoj za sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij 2023.

»V ocenjevanje se lahko prijavijo izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, žgane pijače, suho sadje in drugi pridelki, vina, sadjevci oziroma sadna vina, sadni in zelenjavni sokovi, nektarji in sirupi, domače marmelade, džemi in sadni namazi, kompoti, konzervirana zelenjava in drugi konzervirani pridelki, med, čaji, medice ter ribji izdelki,« je v nedeljski kmetijski oddaji povedal vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič.

Kdo lahko sodeluje

Na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v Register kmetijskih gospodarstev, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register trajnih nasadov ali so njihovi čebelnjaki vpisani v register čebelnjakov.

Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastnem kmetijskem gospodarstvu, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj, če gre za peko na tradicionalni način.

Dobrote slovenskih kmetij: Znaki kakovosti
Dobrote slovenskih kmetij: Znaki kakovosti © KGZ Ptuj

Prijava pri svojem kmetijskem svetovalcu

Vsi, ki želite sodelovati na ocenjevanjih, lahko prijavo oddate na svoji izpostavi Javne službe kmetijskega svetovanja, kjer vam bodo elektronsko izpolnili prijavnico za vsak izdelek posebej. S seboj prinesite KMG MID vašega kmetijskega gospodarstva in potrdilo o plačilu kotizacije, ki za prvi izdelek znaša 30,00 evrov, za vsak naslednji izdelek na isto ime pa 25,00 evrov.

Vse informacije lahko dobite pri svetovalkah oziroma svetovalcih za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti ali na spletni strani: www.dobroteslovenskihkmetij.si.

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...