Boštjan SmoleBoštjan Smole
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot (foto: KGZ Ptuj)
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot | (foto: KGZ Ptuj)

Dobrote slovenskih kmetij: Prijava le še danes in jutri ...

Kmetijstvo | 11.01.2023, 05:28 Robert Božič

Jutri, v četrtek 12. januarja, se izteče zadnji rok za prijavo izdelkov v ocenjevanje, kar je pogoj za sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij 2023.

»V ocenjevanje se lahko prijavijo izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, žgane pijače, suho sadje in drugi pridelki, vina, sadjevci oziroma sadna vina, sadni in zelenjavni sokovi, nektarji in sirupi, domače marmelade, džemi in sadni namazi, kompoti, konzervirana zelenjava in drugi konzervirani pridelki, med, čaji, medice ter ribji izdelki,« je v nedeljski kmetijski oddaji povedal vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič.

Kdo lahko sodeluje

Na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij lahko sodelujejo kmetije in druga kmetijska gospodarstva, ki so vpisana v Register kmetijskih gospodarstev, oziroma imajo trajne nasade vpisane v register trajnih nasadov ali so njihovi čebelnjaki vpisani v register čebelnjakov.

Ocenjujejo se izdelki iz surovin pridelanih na lastnem kmetijskem gospodarstvu, del surovin je lahko dokupljenih ali nabranih na lokalnem območju. Pri izdelkih iz žit lastna surovina ni pogoj, če gre za peko na tradicionalni način.

Dobrote slovenskih kmetij: Znaki kakovosti
Dobrote slovenskih kmetij: Znaki kakovosti © KGZ Ptuj

Prijava pri svojem kmetijskem svetovalcu

Vsi, ki želite sodelovati na ocenjevanjih, lahko prijavo oddate na svoji izpostavi Javne službe kmetijskega svetovanja, kjer vam bodo elektronsko izpolnili prijavnico za vsak izdelek posebej. S seboj prinesite KMG MID vašega kmetijskega gospodarstva in potrdilo o plačilu kotizacije, ki za prvi izdelek znaša 30,00 evrov, za vsak naslednji izdelek na isto ime pa 25,00 evrov.

Vse informacije lahko dobite pri svetovalkah oziroma svetovalcih za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti ali na spletni strani: www.dobroteslovenskihkmetij.si.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...