Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Grafične enote rabe kmetijskih zemljišč (foto: MKGP)
Grafične enote rabe kmetijskih zemljišč | (foto: MKGP)

Register kmetijskih gospodarstev nedostopen do 20. januarja

Kmetijstvo | 03.01.2023, 09:13 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev do predvidoma 20. januarja ne bo dostopna in v tem času kmetom na upravnih enotah ne bo mogoče spreminjati podatkov v registru.

Aplikacijo namreč prilagajajo novi zakonodaji, izvedli pa bodo tudi vsakoletno pripravo podatkov za potrebe subvencijske kampanje, ki se bo predvidoma začela v marcu.

Dostop do podatkov ostaja enak

Kmetje bodo lahko od 31. januarja naprej, prek spleta spet preverili stanje svojih grafičnih enot rabe kmetijskega gospodarstva in odpravili morebitne napake v registru, tako kot so to storili v minulih letih.

Za pregled podatkov na javnem pregledovalniku bo še naprej potreben vnos identifikacijske številke kmetijskega gospodarstva, do podatkov pa bo mogoče priti tudi z veljavnim spletnim certifikatom v eRKG, kjer bodo od konca meseca dostopni tudi vsi grafični kontrolni sloji za leto 2023.

Vnos sprememb nujen pred oddajo zbirne vloge

Na kmetijskem ministrstvu še dodajajo, da če je prišlo do sprememb na zemljiščih zaradi nakupa, prenehanja uporabe oziroma spremembe dejanske rabe ali če nosilci kmetijskih gospodarstev ugotovijo, da meje grafičnih enot rabe (GERK-ov) odstopajo od stanja v naravi, se bo tudi letos potrebno na pristojni upravni enoti naročiti za ureditev podatkov.

Spremembe v registru bodo tudi letos morale biti urejene najkasneje en dan pred elektronskim izpolnjevanjem zbirne vloge.

Kmetijstvo
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...