Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Grafične enote rabe kmetijskih zemljišč (foto: MKGP)
Grafične enote rabe kmetijskih zemljišč | (foto: MKGP)

Register kmetijskih gospodarstev nedostopen do 20. januarja

Kmetijstvo | 03.01.2023, 09:13 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča, da aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev do predvidoma 20. januarja ne bo dostopna in v tem času kmetom na upravnih enotah ne bo mogoče spreminjati podatkov v registru.

Aplikacijo namreč prilagajajo novi zakonodaji, izvedli pa bodo tudi vsakoletno pripravo podatkov za potrebe subvencijske kampanje, ki se bo predvidoma začela v marcu.

Dostop do podatkov ostaja enak

Kmetje bodo lahko od 31. januarja naprej, prek spleta spet preverili stanje svojih grafičnih enot rabe kmetijskega gospodarstva in odpravili morebitne napake v registru, tako kot so to storili v minulih letih.

Za pregled podatkov na javnem pregledovalniku bo še naprej potreben vnos identifikacijske številke kmetijskega gospodarstva, do podatkov pa bo mogoče priti tudi z veljavnim spletnim certifikatom v eRKG, kjer bodo od konca meseca dostopni tudi vsi grafični kontrolni sloji za leto 2023.

Vnos sprememb nujen pred oddajo zbirne vloge

Na kmetijskem ministrstvu še dodajajo, da če je prišlo do sprememb na zemljiščih zaradi nakupa, prenehanja uporabe oziroma spremembe dejanske rabe ali če nosilci kmetijskih gospodarstev ugotovijo, da meje grafičnih enot rabe (GERK-ov) odstopajo od stanja v naravi, se bo tudi letos potrebno na pristojni upravni enoti naročiti za ureditev podatkov.

Spremembe v registru bodo tudi letos morale biti urejene najkasneje en dan pred elektronskim izpolnjevanjem zbirne vloge.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.