Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Novinarska konferenca Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije, na kateri so predstavili zahteve za pogajanja z vlado in nadaljnje ukrepe. (foto: Bor Slana/STA)
Novinarska konferenca Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije, na kateri so predstavili zahteve za pogajanja z vlado in nadaljnje ukrepe. | (foto: Bor Slana/STA)

Zevnikova in Rupar o vseslovenskem protestu upokojencev

Novice | 31.01.2023, 22:16 s. Meta Potočnik

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije jutri ob 15.00 na Trgu republike pripravlja vseslovenski protest upokojencev. Iniciativo podpira veliko ljudi, ki si želijo boljše življenjske pogoje v starosti. Uradno jih podpirajo Zveza seniorjev pri NSi, Gibanje za otroke in družine ter Združenje dedkov in babic Slovenije.

Iniciativa je pripravila tudi več zahtev. Med njimi so višje pokojnine, o katerih se želijo pogajati z vlado, je za naš radio povedal pobudnik Iniciative Pavel Rupar in dodal: »Prva je, da se najnižje pokojnine tako nekoč redno zaposlenih, kot kmetov, invalidov in vseh ostalih, ki imajo res tiste mizerne pokojnine poveča na minimalno 750 € na mesec. Potem zahtevamo od vlade, da se vpiše tudi 13. pokojnina, tako imenovana božičnica v ustavo, kar seveda pomeni zagotovilo za dolgoletne izplačila teh plačil...«

Med zahtevami je tudi 750 evrov letnega regresa, ukinitev obveznega zavarovanja in plačila RTV naročnine, zadnje omenjeno spet pomeni vsak mesec 50 evrov stroškov.

Na protestu Rupar pričakuje tudi predsednika vlade Roberta Goloba: »Pričakujem tudi predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije, se pravi združenja društva upokojencev. Povabili smo tudi druge aktiviste, tudi Niko kovač in tako naprej, ampak odkrito povem, da se mi zdi, da od tam nobenega ne bo.«

Poklicali smo tudi predsednico Združenja dedkov in babic Slovenije Metko Zvenik, ki je posebej izpostavila zahteve po spoštovanju starejših.

»Da bo mera več kot polna, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič napovedala sprejem grozljivega zakona, ki se glasi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Gre za zakon, kjer se zdravnike sili predpisati strup, tako starejšim bolnikom, invalidom, prizadetim. Gre za dirigirano zastrupitev, s katero bo oblast reševala nedostopnost do zdravstva, ki smo ji zdaj priča, in seveda privarčevala pri pri pokojninah,« še opozarja Zevnikova.

Po navedbah organizatorjev nameravajo ustanoviti tudi javni zavod, ki se bo imenoval Inštitut 1. oktober. Po besedah Ruparja se jutri obeta miren in prijavljen protest. Na njem bodo tudi upokojeni vojaki, ki bodo na prizorišču kuhali čaj. Prireditelji vabijo, da vsi navzoči s seboj prinesejo slovenske zastave.

Služba za odnose z javnostmi v Državnem zboru nam je poslala zahtevo za objavo popravka (2.2.2023)

V Mozaiku dneva na Radiu Ognjišče in na spletni strani smo 31. januarja objavili prispevek pred shodom upokojencev. V sklopu tega je Metka Zevnik dejala, da je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič napovedala sprejem grozljivega zakona, ki se glasi o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Besedilo popravka:
"V državnem zboru ocenjujejo, da je bila predsednica napačno interpretirana in poudarjajo, da je Urška Klakočar Zupančič po sprejemu predstavnika Društva Srebrna nit dejala: »Le ljudje z izkušnjo bližnjega lahko razumejo, kaj pomeni trpeče drseti v smrt, vprašanje pa je, ali smo na čustveni in razumski ravni to pripravljeni sprejeti tudi kot družba«. Ker gre za vprašanje širšega pomena za državljane, je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič podprla tudi idejo o posvetovalnem referendumu. Predsednica Državnega zbora je v izjavi za javnost dejala, da bo predlog zakona z veseljem preučila."

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...