Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Goriva se bodo podražila. (foto: Petrol)
Goriva se bodo podražila. | (foto: Petrol)

Vlada: »Od polnoči manjša podražitev cen bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja«

Novice | 30.01.2023, 19:17 Robert Božič

Cene pogonskih goriv bodo od polnoči občutno višje. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za 6,7 centa in bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju stal 1,355 evra, liter dizla pa bo z 1,529 evra dražji za 4,6 centa. Za štiri cente bo dražji tudi liter kurilnega olja, ki bo po novem stal 1,155 evra. Vlada trdi, da je s posegom v trošarine preprečila še večjo podražitev, na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo pa temu pravijo "manjša podražitev cen bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja."

Nove cene namreč že vključujejo na današnji dopisni seji vlade sprejeto odločitev, s katero so trošarino za plinsko olje za pogon (dizel) znižali z 0,33307 evra na liter na 0,330 evra na liter, trošarino za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL) pa z 0,09144 evra na liter na 0,07875 evra na liter.

S tem se bo trošarina za dizel, po pojasnilih Ministrstva za finance, spustila na najnižjo dopustno višino, ki jo dopušča evropska zakonodaja, za kurilno olje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL) pa na najnižjo dopustno višino, ki jo lahko v skladu z zakonom določi vlada.

Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo še poudarjajo, da marže trgovcev zunaj avtocestnega omrežja ostajajo omejene in lahko skladno z vladno uredbo znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja (ekstra lahko kurilno olje - KOEL) .

Nove cene bodo veljale do vključno 13. februarja.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...