Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, predsednik SDS Janez Janša, predsednik VSO Alojz Peterle in nekdanji državni sekretar Jelko Kacin. (foto: STA / Boštjan Podlogar)
Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, predsednik SDS Janez Janša, predsednik VSO Alojz Peterle in nekdanji državni sekretar Jelko Kacin. | (foto: STA / Boštjan Podlogar)

Združitev muzeja preusmerjanje pozornosti od razpada plačnega sistema in številk na položnicah

Slovenija | 24.01.2023, 16:46 Manca Hribar

V javnosti še vedno odmeva sklep vlade o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Ob tem ustanavlja nov javni zavod - Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Danes so na tiskovni konferenci o tem spregovorili tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle, predsednik SDS Janez Janša, nekdanji državni sekretar Jelko Kacin in nekdanji direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel. Nad odločitvijo vlade so ogorčeni.

Lojze Peterle: Udarec po slovenski osamosvojitvi

Lojze Peterle je do odločitve vlade kritičen, saj da gre za grobo uveljavljanje politične volje aktualne vlade. »S tem, ko je šla ta vlada na predlog ministrice za kulturo podirati ustanovo, ki je bila ustanovljena z odločitvijo demokratično izvoljene vlade, s tem ta vlada kaže, kaj je njena prava namera. Zato smo v izjavi dejali, da gre za udarec po slovenski osamosvojitvi.«

Peterle dodaja, da je argument o tem, da naj bi z novim muzejem prišlo tudi bolj strokovno in transparentno vodstvo, ne zdrži. »A sedaj dva doktorja zgodovine, ki sta vodila obe ustanovi, dr. Dežman in dr. Oset, nista delala transparentno, ali ekipi, ki sta delali pod njima, nista delali strokovno? Se res slovenska zgodovina začenja šele s to vlado in s tistimi, ki jih oni definirajo kot strokovnjakov. Ta pozicija je nemoralna in tudi nestrokovna.«

Dimitrij Rupel: Ministrica se je poigrala s plebiscitom

Da si je ministrica za kulturo z združitvijo muzejev dovolila preveč, celo več kot katerikoli minister pred njo, meni tudi nekdanji direktor Javne agencije za knjigo Dimitrij Rupel. Meni, da želi vlada s takimi manevri državo preoblikovati po svoji podobi. Po njegovih besedah je ministrica, "napovedala in storila več, kot ji pripada in kot je dovoljeno. Celo več, kot je naredil katerikoli minister v času socializma. Poigrala se je z državo in samoodločbo slovenskega naroda, se pravi plebiscita".

Jelko Kacin: Zgodovinska napaka

Nekdanji državni sekretar Jelko Kacin je združitev dveh muzejev označil za "zgodovinski izbris in zgodovinsko napako" ter poudaril, da ne gre le za dejanje ministrice same, ampak celotne vlade.

Janez Janša: Preusmerjanje pozornosti

Muzej slovenske osamosvojitve je marca 2021 ustanovila vlada Janeza Janše. Ta je danes dejal, da je osamosvojitev Slovenije zahtevala politično enotnost in bi si že samo zaradi tega zaslužila posebno pozornost. Meni, da je vlada s svojimi pristojnostmi tako potegnila izdajalsko potezo. »Tukaj so bila neka opozorila, češ, v tej situaciji, ko se je izvršilna oblast zapletla z raznoraznimi obljubami in razpada plačni sistem v javnem sektorju ali ko so kilometrske vrste pred zdravstvenimi domovi v najbogatejšimi slovenski občini, je pač treba preusmeriti pozornost. Naj se pač javnost ukvarja z muzejem in zgodovino kot z aktualnimi problemi in številkami na položnicah.«

Interpelacija NSi

Zaradi združitve v opozicijski Novi Sloveniji pripravljajo tudi interpelacijo zopet kulturno ministrico Asto Vrečko. Vložitev potrebuje deset podpisov, NSi jih ima osem. Potrebujejo torej še dva, SDS naj bi o podpisu interpelacije odločala po preučitvi besedila interpelacije.

Slovenija
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...