Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Smučišče na Voglu (foto: Smučišče Vogel)
Smučišče na Voglu | (foto: Smučišče Vogel)

Smučišča so se razveselila

Slovenija | 19.01.2023, 15:48 Ana Dežman

Smučarska sezona se je po besedah predsednika Združenja slovenskih žičničarjev Boštjana Paradiža v decembru začela kar obetavno, nato pa je zelena zima na vrhuncu sezone povzročila veliko težav in skrbi, kako naprej. Na slovenskih smučiščih so se razveselili tega, da je zima končno pokazala svoj pravi obraz in da bodo lahko izpeljali preostanek smučarske sezone.

Krvavec

Na smučišču Krvavec se veselijo nove pošiljke snega, trenutna debelina snežne odeje je 80cm, včeraj pa so prižgali tudi snežne topove, je povedala Barbara Trebušak. »V tem trenutku na smučišču tudi sneži, tako da danes pričakujemo novo snežno pošiljko. Kljub naravnemu snegu, ki smo ga veseli, smo prižgali topove, ker želimo, da bi bila podlaga skozi celo sezono bolj stabilna.«

Vogel

Na Voglu so z letošnjo sezono in z razpletom po slabem začetku zadovoljni. Imajo zajetnih 130 cm snežne podlage, za konec tedna pa pričakujejo, da bo odprto celotno smučišče. Aleksandra Fioreli. "Včeraj smo odprli že zadnji Vogel, odpiramo pa tudi zadnjo še napravo, tako da pričakujemo, da bo konec tedna obratovalo celotno smučišče, kar nam lansko sezono ni uspelo, ker smo bili kadrovsko podhranjeni, letos pa imamo kadra dovolj."

Rogla

Tina Tinta Kovačič s smučišča Rogla, je njihove zimske razmere opisala kot pravljične in idealne za smuko. »Snežni pogoji so odlični za smuko. Na Rogli je nekje do 10 cm novega snega, na 80 cm podlage, obratujejo vse naprave, prav tako so urejene vse tekaške proge, organizirana je tudi nočna smuka.« Na Rogli in tudi drugih smučiščih imajo poleg ponudbe za smučarje, tekače in deskarje še veliko drugih stvari, ki jih lahko počnejo tisti, ki ne smučajo in si samo želijo preživeti prosti čas v naravi oziroma na svežem gorskem zraku.

Brez umetnega zasneževanje sezone ne bo več mogoče speljati

Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Boštjan Paradiž pa je pri tem opozoril, da brez umetnega zasneževanja zimske sezone ne bo več možno speljati. »V Sloveniji se vsi žičničarji soočamo s tem problemov, razen mogoče dveh visokogorskih smučišč.« Zato bo potrebno najti način in pristop, kako bo z ustrezno evropsko uredbo država lahko pomagala pri tem ukrepu, je še dodal.

Slovenija
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...