Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
zasnežene ceste (foto: Robert Božič)
zasnežene ceste | (foto: Robert Božič)

V ponedeljek naj bi nasulo snega. Boste delali od doma?

Novice | 13.01.2023, 11:50 Robert Božič

»V notranjosti Slovenije pričakujemo v noči iz nedelje na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj najbolj izdatno sneženje v tej zimi do sedaj,« napovedujejo meteorologi Agencije RS za okolje. Kot kažejo izračuni, se bo slabo vreme začelo v nedeljo zvečer z obilnimi padavinami, ki bodo v nadaljevanju noči in jutra prešle v močno sneženje.

»V manj kot 12 urah bo predvidoma v krajih z nadmorsko višino nad 500 m zapadlo od 15 do 30 cm, po nižinah osrednje Slovenije pa od 10 do 20 cm,« še napovedujejo na ARSO, snežilo pa bo tudi v vzhodni Sloveniji.

Vdor mrzlih zračnih mas je v tem času pogost

13. januarja leta 1968 so v jugozahodni Sloveniji zabeležili izjemno mrzlo jutro, drugod pa je nočno ohlajanje večinoma motil veter. V Babnem Polju je bil z -34,5 °C izenačen absolutni rekord postaje, v Ambrusu na Dolenjskem so izmerili -31,0 °C, v Kočevju se je ohladilo do -29,2 °C, v Šmarju-Sapu do -26,4 °C, v Šmarjah pri Sežani -20,8 °C in celo v Vipolžah v Goriških brdih do -13,0 °C.

Sneg, ceste, pluženje, zastoji
Sneg, ceste, pluženje, zastoji © Robert Božič

Vremenska kronika pa prav na današnji dan leta 1987 beleži še en tak dogodek. Noč je bila deloma jasna, zaradi mrzle zračne mase in sveže snežne odeje pa je marsikje po nižinah temperatura padla pod -20 °C. Čez dan je bilo oblačno in nenavadno mrzlo. V Blagušu v Slovenskih goricah je bila najnižja nočna temperatura -29,1 °C, ob 14.uri pa so tam še vedno namerili -14,4 °C. V Murski Soboti je bila najnižja temperatura -26,9 °C, ob 14. uri je bilo prav tako le -14,4 °C, na Pragerskem je bil minimum -26,5 °C in ob 14. uri -13,4 °C in v Volčjem Potoku pri Kamniku minimum -25,0 °C in ob 14. uri -12,8 °C.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...