Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Peter Milonig je bil gost tokratnega moškega zajtrka.  (foto: DiŽ)
Dr. Peter Milonig je bil gost tokratnega moškega zajtrka. | (foto: DiŽ)

Dr. Peter Millonig o tem, kako preseči povprečnost

Duhovnost | 08.01.2023, 06:15 Robert Božič

»Hodi po poteh Odrešenika. Samo bogaboječnost zagotavlja notranji mir in poklicno zadovoljstvo v svetu, ki je poln križev,« je ob koncu svojega nastopa, skoraj 200 udeležencem DiŽ-evega moškega zajtrka, položil na srce dr. Peter Millonig, znan koroški Slovenec, pravnik in ekonomist.

Z njim se je v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, na prvo sobotno jutro leta 2023, o »10-tih zapovedih za uspeh« pogovarjal Benjamin Siter, voditelj Družine in Življenja. Zelo zanimiv in aktualen pogovor si boste kmalu lahko tudi v video obliki ogledali na DiŽ-evih spletnih straneh, v nadaljevanju pa le nekaj misli, ki so posebej izstopale.

Graditi skupnost

Prizadevamo si najti delo, ki gradi družbo, ki je tudi v službi graditve Božjega kraljestva. Naj bo po naši meri, pa hkrati pošteno in koristno. Potrebno je »izmoliti« odločitev, ki je po meri nebes. Ne le po moji meri, ampak tudi po meri Boga.

Dr. Peter Milonig in Benjamin Siter
Dr. Peter Milonig in Benjamin Siter © DiŽ

O sreči in zadovoljstvu

Lahko imam udobno življenje, ampak to še ne pomeni, da bom srečen. Srečen bom, če bom hodil po Njegovih poteh. Izkoristimo talente, dokler še imamo čas.

O času kot sopotniku

Ljudje, ki razmišljajo posvetno, čas dojemajo kot sovražnika, za kristjana pa je čas kot sopotnik in opozorilo.

O poštenosti

Korupcija je strup. V samem jedru je to kraja – denarja in dobrega imena. Podkupovanje in goljufije te oropajo čistega srca, če jim strežeš. Bolj kot se zapletaš v to mrežo, večje je razočaranje in tudi večja potreba po odplačevanju dolga.

Dr. Peter Millonig je pri Ognjišču izdal knjigo Zasidran v veri

Dr. Peter Milonig
Dr. Peter Milonig © Matej Erjavec
Dr. Peter Millonig je znan koroški Slovenec, pravnik in ekonomist. Rodil se je v Celovcu in mladostna leta preživel v slikoviti Ziljski dolini.

Po končani slovenski gimnaziji je študij na Dunaju z doktoratom končal leta 1981. Nekaj let po tem je opravil še magisterij iz poslovnih ved v švicarski Luzani.

Služboval je v Ameriki, kjer je bil dobro leto uradni zastopnik Peterletove vlade v Washingtonu, kasneje pa je deloval kot direktor in strokovni svetovalec raznih uprav v kartonažni in kovinsko predelovalni industriji v Sloveniji, Bolgariji, na Poljskem in v državah bivše Jugoslavije.

Pred petimi leti je pri Ognjišču izdal knjigo Zasidran v veri. Njegove besede prinašajo uteho, presenečajo, spodbujajo, drezajo ... predvsem pa so iskrene, klene in jasne. Vabljeni, da jo vzamete v roke.

Duhovnost
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...