Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Peter Milonig je bil gost tokratnega moškega zajtrka.  (foto: DiŽ)
Dr. Peter Milonig je bil gost tokratnega moškega zajtrka. | (foto: DiŽ)

Dr. Peter Millonig o tem, kako preseči povprečnost

Duhovnost | 08.01.2023, 06:15 Robert Božič

»Hodi po poteh Odrešenika. Samo bogaboječnost zagotavlja notranji mir in poklicno zadovoljstvo v svetu, ki je poln križev,« je ob koncu svojega nastopa, skoraj 200 udeležencem DiŽ-evega moškega zajtrka, položil na srce dr. Peter Millonig, znan koroški Slovenec, pravnik in ekonomist.

Z njim se je v Antonovem domu na Viču v Ljubljani, na prvo sobotno jutro leta 2023, o »10-tih zapovedih za uspeh« pogovarjal Benjamin Siter, voditelj Družine in Življenja. Zelo zanimiv in aktualen pogovor si boste kmalu lahko tudi v video obliki ogledali na DiŽ-evih spletnih straneh, v nadaljevanju pa le nekaj misli, ki so posebej izstopale.

Graditi skupnost

Prizadevamo si najti delo, ki gradi družbo, ki je tudi v službi graditve Božjega kraljestva. Naj bo po naši meri, pa hkrati pošteno in koristno. Potrebno je »izmoliti« odločitev, ki je po meri nebes. Ne le po moji meri, ampak tudi po meri Boga.

Dr. Peter Milonig in Benjamin Siter
Dr. Peter Milonig in Benjamin Siter © DiŽ

O sreči in zadovoljstvu

Lahko imam udobno življenje, ampak to še ne pomeni, da bom srečen. Srečen bom, če bom hodil po Njegovih poteh. Izkoristimo talente, dokler še imamo čas.

O času kot sopotniku

Ljudje, ki razmišljajo posvetno, čas dojemajo kot sovražnika, za kristjana pa je čas kot sopotnik in opozorilo.

O poštenosti

Korupcija je strup. V samem jedru je to kraja – denarja in dobrega imena. Podkupovanje in goljufije te oropajo čistega srca, če jim strežeš. Bolj kot se zapletaš v to mrežo, večje je razočaranje in tudi večja potreba po odplačevanju dolga.

Dr. Peter Millonig je pri Ognjišču izdal knjigo Zasidran v veri

Dr. Peter Milonig
Dr. Peter Milonig © Matej Erjavec
Dr. Peter Millonig je znan koroški Slovenec, pravnik in ekonomist. Rodil se je v Celovcu in mladostna leta preživel v slikoviti Ziljski dolini.

Po končani slovenski gimnaziji je študij na Dunaju z doktoratom končal leta 1981. Nekaj let po tem je opravil še magisterij iz poslovnih ved v švicarski Luzani.

Služboval je v Ameriki, kjer je bil dobro leto uradni zastopnik Peterletove vlade v Washingtonu, kasneje pa je deloval kot direktor in strokovni svetovalec raznih uprav v kartonažni in kovinsko predelovalni industriji v Sloveniji, Bolgariji, na Poljskem in v državah bivše Jugoslavije.

Pred petimi leti je pri Ognjišču izdal knjigo Zasidran v veri. Njegove besede prinašajo uteho, presenečajo, spodbujajo, drezajo ... predvsem pa so iskrene, klene in jasne. Vabljeni, da jo vzamete v roke.

Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...