Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Petrol Crodux (foto: Petrol d.d.)
Petrol Crodux | (foto: Petrol d.d.)

Pogonska goriva spet dražja

Novice | 03.01.2023, 19:50 Robert Božič

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči spet zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter.

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, sporočilo z gospodarskega ministrstva povzema STA.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Že danes višje cene goriv tudi na Hrvaškem

Liter bencina se je na Hrvaškem podražil za 0,05 evra in stane 1,33 evra na liter, liter dizla pa za 0,03 evra in stane 1,47 evra na liter.

Gorivo za kmetijstvo na Hrvaškem za dobrih 14 centov cenejše kot v Sloveniji

Medtem ko se bo pri nas jutri podražilo tudi kurilno olje, ki je po novem hkrati tudi gorivo za kmetijstvo in sicer za dva centa na 1,115 evra na liter, pa se je cena modrega dizla za kmetijstvo na Hrvaškem zvišala le za 0,01 evra in znaša 0,97 evra.

Trgovska marža na Hrvaškem od danes znaša deset centov za liter bencina in dizla, potem ko je bila od junija 2022 do 1. januarja 2023 omejena na devet centov.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...