Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Petrol Crodux (foto: Petrol d.d.)
Petrol Crodux | (foto: Petrol d.d.)

Pogonska goriva spet dražja

Novice | 03.01.2023, 19:50 Robert Božič

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči spet zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter.

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, sporočilo z gospodarskega ministrstva povzema STA.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Že danes višje cene goriv tudi na Hrvaškem

Liter bencina se je na Hrvaškem podražil za 0,05 evra in stane 1,33 evra na liter, liter dizla pa za 0,03 evra in stane 1,47 evra na liter.

Gorivo za kmetijstvo na Hrvaškem za dobrih 14 centov cenejše kot v Sloveniji

Medtem ko se bo pri nas jutri podražilo tudi kurilno olje, ki je po novem hkrati tudi gorivo za kmetijstvo in sicer za dva centa na 1,115 evra na liter, pa se je cena modrega dizla za kmetijstvo na Hrvaškem zvišala le za 0,01 evra in znaša 0,97 evra.

Trgovska marža na Hrvaškem od danes znaša deset centov za liter bencina in dizla, potem ko je bila od junija 2022 do 1. januarja 2023 omejena na devet centov.

Novice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...