Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Petrol Crodux (foto: Petrol d.d.)
Petrol Crodux | (foto: Petrol d.d.)

Pogonska goriva spet dražja

Novice | 03.01.2023, 19:50 Robert Božič

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bosta opolnoči spet zvišali. Bencin se bo podražil za 3,4 centa na 1,276 evra, dizel pa za 1,6 centa na 1,483 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, za dva centa na 1,115 evra na liter.

Nove cene bodo veljale v prihodnjem 13-dnevnem obdobju, to je do vključno 16. januarja, sporočilo z gospodarskega ministrstva povzema STA.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Ob tem so zunaj območja avtocest in hitrih cest marže trgovcev omejene.

Že danes višje cene goriv tudi na Hrvaškem

Liter bencina se je na Hrvaškem podražil za 0,05 evra in stane 1,33 evra na liter, liter dizla pa za 0,03 evra in stane 1,47 evra na liter.

Gorivo za kmetijstvo na Hrvaškem za dobrih 14 centov cenejše kot v Sloveniji

Medtem ko se bo pri nas jutri podražilo tudi kurilno olje, ki je po novem hkrati tudi gorivo za kmetijstvo in sicer za dva centa na 1,115 evra na liter, pa se je cena modrega dizla za kmetijstvo na Hrvaškem zvišala le za 0,01 evra in znaša 0,97 evra.

Trgovska marža na Hrvaškem od danes znaša deset centov za liter bencina in dizla, potem ko je bila od junija 2022 do 1. januarja 2023 omejena na devet centov.

Novice
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...