Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Roke prepletene z rožnim vencem (foto: Vatican media)
Roke prepletene z rožnim vencem | (foto: Vatican media)

Papež Benedikt XVI. na mrtvaškem odru #video

Novice | 01.01.2023, 14:40 Robert Božič

Pred današnjo molitvijo Angel Gospodov se je papež Frančišek spet spomnil svojega pokojnega predhodnika in vse pozval, da »se enodušno združimo v zahvaljevanju Bogu za dar tega zvestega služabnika evangelija in Cerkve.« Papež Frančišek je včeraj, kmalu po njegovi smrti, odšel v samostan Mater Ecclesiae, da bi molil ob pokojniku, ki zdaj že počiva v samostanski kapeli.

Posmrtne ostanke bodo jutri zjutraj prenesli v vatikansko baziliko, kjer jih bodo lahko do trenutka slovesa in pokopa počastili vsi, ki se bodo zvrstili in se tako poslovili od pokojnega papeža.

Telo pokojnika počiva v samostanski kapeli

Papež Benedikt je po pripovedovanju tistih, ki so mu pomagali v zadnjih trenutkih njegovega življenja, umrl v veliki spokojnosti, piše Vatican News. Njegovo telo v papeških rdečih oblačilih zdaj počiva na mrtvaškem odru v kapeli Mater Ecclesiae.

Obhajamo praznik Marije, Božje Matere in svetovni dan miru.

Papež Frančiške je na eno in drugo spomnil pri današnji slovesni maši v baziliki sv. Petra in v svojem opoldanskem nagovoru. Kot je dejal, nam Marija na pragu novega leta prinaša upanje.

Pri opoldanskem nagovoru je še spomnil, da se moramo učiti skrbeti za stvarstvo in tiste, ki so v stiski, da ne smemo biti brezbrižni, ki trpijo zaradi vojn.

Pri maši se je papež Frančišek osredotočil na evangeljsko sporočilo, ki govori o pastirjih, ki so v Betlehemu našli Marijo, Jožefa in dete. Z navdušenjem so pripovedovali o tem, kar so videli, kar jim je bilo rečeno o otroku. In vsi, ki so jih poslušali, so se temu čudili. Na tem, kar so pastirji videli in doživeli, na novorojenem in Mariji, ki je mati Boga, temelji tudi naša vera, je dejal papež.

Ta vera, ki je vstopila v srce človeštva, se najlepše izraža skozi molitev »Zdrava Marija«. Ko prosimo: Sveta Marija, Mati Božja, prosi za nas, grešnike... , se Marija vedno odzove. Medtem, ko drži svojega Sina v naročju, sliši naše prošnje, nas blagoslavlja in nam prinaša nežno ljubezen učlovečenega Boga, je dejal papež in nadaljeval: »Danes izročamo Najsvetejši Materi ljubljenega zaslužnega papeža Benedikta XVI., da ga spremlja pri njegovem prehodu s tega sveta k Bogu.«

Telo pokojnega Benedikta XVI.
Telo pokojnega Benedikta XVI. v papeških rdečih oblačilih zdaj počiva na mrtvaškem odru v kapeli Mater Ecclesiae. © Vatican media

Priporočimo Mariji vse svoje

Papež je zatem povabil, naj Mariji priporočimo njene sinove in hčere, ki trpijo in nimajo več moči za molitev, pa tudi tiste, ki trpijo zaradi spopadov in vojn; vse, ki nimajo miru. Vsem nam je dal za zgled pastirje, da bi s svojimi očmi odkrili to, kar so oni videli v Betlehemu in zatem odšli med ljudi in jim sporočili o tem.

Novice
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...