Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Kako naj sedaj mi, ljudske množice poslušamo vlado, naj se ekološko obnašamo, če pa njeni člani ravnajo ravno nasprotno? (foto: Pexels)
Kako naj sedaj mi, ljudske množice poslušamo vlado, naj se ekološko obnašamo, če pa njeni člani ravnajo ravno nasprotno? | (foto: Pexels)

S kočijo na Dunaj

Komentar tedna | 13.01.2023, 14:30 Božjo Rustja

V naši družbi je všečno kritizirati kapitalizem. Tako ga je pred kratkim ostro pokritizirala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Čeprav naj bi to storila, nestrokovno, kakor zatrjujejo nekateri poznavalci, pa ji moramo pustiti pravico, do svobodnega izražanja, saj smo v demokraciji. In pustiti ji moramo pravico, tudi če bi gibanje, ki mu sama pripada in ki vodi sedanjo vladno koalicijo, rado omejilo svobodo govora pri izrekanju sovražnega govora, na kar njihovo govorjene včasih že meji.

Kritika prve dame slovenskega parlamenta bi imela težo, če se ista dama ne bi čez nekaj dni sama s spremstvom z vladnim letalom odpeljala na Dunaj. Kritičarka kapitalizma se je na kapitalističen način udeležila pravzaprav kapitalistično obarvane prireditve, kjer se zbira s kapitalom bogata smetana, oblečena v pregrešno drage obleke svetovno znanih kapitalističnih blagovnih znamk. No, ni se ravno peljala na kapitalističen način v nekdanjo cesarsko prestolnico, kajti svojega leta si ni sama plačala kot bogata kapitalistka, ampak je stroške prevoza prevalila na davkoplačevalce.

Toda prav dama si je, namesto da bi priznala svoj veliki kiks, začela izmišljati izgovore. Najprej, da je na srečanju z avstrijskim predsednikom parlamenta imela izredno dolg in ploden pogovor. Toda kaj ko so ji poznavalci izračunali, da v tako kratkem času, kolikor ga je preživela na Dunaju, pogovor ni mogel biti posebno dolg. Zlasti če vračunamo, da je vmes bila še na koncertu. Šele čez nekaj dni se je spomnila, da je mama in da je v nameri, da bi bila čim več časa pri svojih otrocih, potovala z letalom. A tega, da je mama ni vedela že prvi dan, ko je dajala izjave? Poleg tega so se oglasili ljudje, da so neko drugo slovensko političarko, prav tako mamo, mediji raztrgali, ko je svojima otrokoma menda dala malico, za katero ni bilo čisto jasno, kdo jo je plačal.

A tega, da je mama ni vedela že prvi dan, ko je dajala izjave? Poleg tega so se oglasili ljudje, da so neko drugo slovensko političarko, prav tako mamo, mediji raztrgali, ko je svojima otrokoma menda dala malico, za katero ni bilo čisto jasno, kdo jo je plačal.

En sam nesrečni let z vladnim falconom pa toliko zapletov. Pa jih še ni konec. Tu je še ogljični odtis. Gospa predsednica nas je poučila, da tudi kočija pušča ta odtis. Najbrž res in verjetno bi tej njeni trditvi pritrdil sam Martin Krpan, ki je po cesarjevem ukazu potoval na Dunaj s kočijo. Bi ji pa ta literarni junak, bister kakor je bil, najbrž povedal da letalo pušča veliko večji odtis kot kakšno drugo prevozno sredstvo. Skratka spet se je predsednica parlamenta zapletla. Ne prvič in bojim se da tudi zadnjič ne.

Nam pa dama iz parlamenta s svojim ravnanjem pušča globoko sporočilo, ki bi ga lahko strnili v stari latinski rek: Quod licet Iovi non licet bovi ali kar se spodobi Jupitru se ne spodobi volu. Voli smo v tem primeru mi, davkoplačevalci. To nam namreč sporoča »lepa Urška, lepša od drugih Slovenk«, kakor jo je na začetku njene parlamentarne kariere javno označil njen strankarski kolega iz Nove Gorice. Njen proti kapitalizem je nekakšen opij za ljudske množice, s katerim ga hrani, da bi prikrila izjemno vladno polomijo v zdravstvu, medtem ko pa ona živi na kapitalistični način. Podobno je z ekologijo. Potem ko je ena od koalicijskih partneric obljubljala čakalne vrste v zdravstvu, ki bodo trajale samo en mesec, in najbrž pri tem mislila na čakalne vrste na urgenci, je vlada ob svojem nastopu obljubila, da bo ena od njenih prioritet skrb za okolje. In spet se je ta skrb pokazala pri uporabi letala, ki bistveno bolj onesnažuje okolje kot druga prevozna sredstva.

Vključno s kočijo! Zato je predsedničino izmikanje, da so tudi druge vlade uporabljale letalo toliko bolj problematično, ker s svojim ravnanjem kaže, kako vlada razglaša eno strategijo, ki je v službi opija za ljudske množice, ravna pa čisto drugače od svoje strategije. Kako naj sedaj mi, ljudske množice poslušamo vlado, naj se ekološko obnašamo, če pa njeni člani ravnajo ravno nasprotno.

Kako naj sedaj mi, ljudske množice poslušamo vlado, naj se ekološko obnašamo, če pa njeni člani ravnajo ravno nasprotno.


Za konec še ena misel. Zamislite, si drage poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče, da bi se vi zbrali na protestu. Na njem bi protestirali proti slabim komentarjem na radiu. Vem, da ne boste tega naredili, ker imate preveč dela, s katerim morate preživljati sebe in svoje domače, ampak vseeno prosim, zamislite si tak protest. In tega protesta bi se udeležil tudi jaz. Stal bi skupaj z vami, morda bi celo nosil kakšen transparent proti slabim komentarjem. Upam pa, da bi se med vami našel kdo, ki bi pristopil k meni in bi mi dejal, naj ne demonstriram, ker jaz sam prispevam k slabim komentarjem, ampak naj se raje potrudim, da bom pisal boljše komentarje. Če je kdo od vas ob tej pripovedi pomislil, da bi moral nekaj podobnega dejati kdo od demonstrantov, ki so demonstrirali za kakovostnejše javno zdravstvo, predsedniku vlade, potem je prav razumel moje besede. Morda bi bil že prvi korak v smeri kakovostnejšega zdravstva to, da bi čas, ki ga je namenil za proteste, namenil reševanju neizmernega kaosa v zdravstvu. Razen seveda, če ima prvi minister težave s srečevanjem z ministrom za zdravje potem ko sta z ljubljanskim županov Jankovičem od ministra izsilila neznosno javno ponižanje z večkratnim opravičevanjem.

 

KOMENTAR TEDNA

Ponujamo pogled na aktualno dogajanje v družbi. Izbrani komentatorji iz različnih profesionalnih in družbenih profilov s pronicljivo mislijo zajemajo vse vidike človeškega življenja in delovanja v družbi in Cerkvi.

Komentar tedna
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...