Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Igalo je poznano turistično in zdraviliško središče (foto: kompas.si)
Igalo je poznano turistično in zdraviliško središče | (foto: kompas.si)

Vabljeni na radijske počitnice 2023

Radijske počitnice | 05.12.2022, 19:52 msgr. Franci Trstenjak

21. radijske počitnice se bodo odvijale od 21. do 28. junija 2023 in že tretjič se bomo odpravili v Črno Goro, čudovito počitniško destinacijo z neskončnimi peščenimi plažami, bogato kulturno in naravno dediščino ter odlično kulinariko. Naš cilj bo zdraviliško mesto Igalo, ki navdušuje s slikovito lego v osrčju zaliva Boka Kotorska, dolgo sprehajalno promenado, magičnimi sončnimi vzhodi in s prelepimi pogledi na okoliški planoti Orjen in Lovćen. Telefonska številka za prijavo: 01 2006 111.

Mestece Igalo je poznano turistično in zdraviliško središče ter mestno naselje občine Herceg Novi. Mesto je svoj današnji naziv dobilo že v antiki in izhaja iz besede grškega porekla, ki pomeni »obala – plaža«. Zaradi milega mediteranskega podnebja je poznano kot klimatsko zdravilišče. Gostoljubni domačini, neskončne sprehajalne poti in lepe plaže vsako leto v mesto privabljajo večje število domačih in tujih turistov.

Domačinom in turistom je na voljo kar sedem (7) kilometrov dolga pot ob obali. Na tej poti pa so številne trgovinice in lokali, kjer so cene veliko bolj prijazne kot v samem hotelu. Ko govorimo o občini Herceg Novi, se spomnimo, da se je tam 12. maja 1866 rodil sveti Leopold Mandič.

Zanimivosti letošnjih počitnic
Zanimivosti letošnjih počitnic © kompas.si

Radijske počitnice 2023 se bodo začele z odhodom avtobusov iz Ljubljane, odhodi pa bodo ustrezno prej tudi iz drugih krajev. Odhod iz Ljubljane predvidevamo, da bo 21. junija ob enih zjutraj. Tako zgodaj zato, da bomo lahko vsaj malo odkrivali lepoto in znamenitosti Bosne in Hercegovine. Po prečkanju slovensko-hrvaške meje nas bo pot vodila do hrvaško-bosanske meje v kraju Gradiška. Nadaljevale bomo do Banje Luke in naprej do Jajca, nekdanjega kraljevega mesta s čudovitim starim mestnim jedrom, kjer bomo naredili krajši postanek za osvežitev in jutranjo kavico.

Hotel PALMON BAY Igalo je moderen hotel kategorije ****
Hotel PALMON BAY Igalo je moderen hotel kategorije **** © kompas.si

Vožnjo bomo nadaljevali mimo Bugojna in Jablanice do Mostarja, stičišča številnih kultur, religij in civilizacij. Po prihodu v mesto bomo imeli sv. mašo v novi frančiškanski cerkvi svetega Petra in Pavla, ob kateri stoji skoraj 100 metrov visok zvonik. Po maši bo ogled glavnih znamenitosti Mostarja v spremstvu lokalnega vodnika. Ob dogovorjeni uri bomo nadaljevali vožnjo čez Trebinje do Igala, do našega hotela, kjer se bomo nastanili in imeli večerjo.

V Igalu bomo v hotelu PALMON BAY Igalo, ki je moderen hotel kategorije 4*. Nahaja se na sami obali morja z lastno peščeno plažo, umeščen je v naravno okolje z lastnim vrtom in mediteranskimi palmami, odlikujejo ga čudoviti razgledi na planoti Orjen in Lovćen ter na zaliv Boke Kotorske.

Odličen in prijeten ambient hotela PALMON BAY Igalo
Odličen in prijeten ambient hotela PALMON BAY Igalo © kompas.si

Od letovišča Igalo do središča mesta Herceg Novi vodi sprehajalna obalna promenada s številnimi bari in restavracijami. Hotelske sobe so sodobno opremljene s televizijo, klimatsko napravo, malim hladilnikom, sefom, brezplačnim WiFi, in kopalnico, v kateri je tuš in sušilnik za lase.

Hotel ima lepo urejeno peščeno in prodnato plažo z lahkim dostopom v morje. Hotel ima tudi zunanji in notranji bazen. Za goste hotela so senčniki in ležalniki ob bazenu in na plaži brezplačni. Hotel daje tudi možnost izposoje brisač brez varščine.

V času počitnic bomo obiskali res lepo mesto Kotor, do katerega bomo obvozili Boko Kotorska, ki se uvršča med najlepše zalive sveta in zaradi svojih naravnih in kulturnih danosti spada pod zaščito UNESCA. V Kotorju bomo imeli sveto mašo in po njej prosto za raziskovanje tega lepega mesteca. Na poti nazaj pa se bomo zaustavili še v Tivatu in si ogledali luksuzno marino Porto Montenegro, kamor radi zahajajo številni bogati in slavni.

Samoostan Ostrog je vklesan v steno
Samoostan Ostrog je vklesan v steno © kompas.si

V času počitnic bo Kompas pripravil tudi dva fakultativna izleta. Na enem boste obiskali znameniti samostan Ostrog, ki se nahaja v skalni pečini, na drugem pa boste doživeli čar morja in ribji piknik.

In še predstavitev zadnjega počitniškega dneva, ki bo 28. junija. Po zajtrku bomo pomahali Igalu v slovo. Odpravili se bomo po Jadranski magistrali, med potjo občudovali čudovite razglede na Dubrovnik in okoliške otoke, se zapeljali čez novo zgrajen Pelješki most vse do doline Neretve, kjer se bomo vključili na avtocesto. Mesto našega postanka bo Sinj.

Ponosni sinovi Cetinske krajine se vsako leto pomerijo na znamenitem viteškem turnirju, imenovanem "Sinjska alka", ki poteka pred praznikom Marijinega vnebovzetja. Božja pot je poznana po sinjski Gospe, ki je narod obvarovala pred Turki. Po prihodu sv. maša in nekaj prostega časa za kosilo ali samostojno odkrivanje mesteca. V poznih popoldanskih urah se bomo odpravili proti Sloveniji, kamor se bomo vrnili v večernih urah.

Cena počitnic: Kdor se bo prijavil do 15. januarja, je cena 759 €. Kdor se bo prijavil po 15. januarju, bo cena 779 €.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom po programu iz različnih krajev v Sloveniji, vse cestnine in parkirnine, 7x polpenzion v dvoposteljni sobi v hotelu Palmon Bay 4* v Igalu, zunanje oglede po programu, poldnevni izlet v Kotor in Tivat, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, slovensko spremstvo in stroške lokalnega vodenja, kjer je to potrebno, ter organizacijo potovanja.

Obvezno doplačilo:

  • administrativni stroški prijave 23 € (na prijavo),
  • lokalna turistična pristojbina 1,5 € na osebo na dan (plačilo v hotelu).

Možna pa so tudi naslednja doplačila:

  • za enoposteljno sobo v hotelu bo treba odšteti 329 €,
  • lahko izberete doplačilo za »polni penzion« - za kosilo v višini 96 €,
  • lahko pa tudi izberete zavarovanje rizika odpovedi v višini 4,2 % cene aranžmaja.

In še cena za otroke:

  • za otroka do 12. leta na dodatnem ležišču v sobi z dvema odraslima je cena 659 €.

Ob prijavi in rezervaciji bo potrebno plačati avans v višini 150 €.

Na voljo je program počitnic v .pdf dokumentu! 

Telefonska številka za prijavo: 01 2006 111. 

Radijske počitnice
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...