Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Ekološka živinoreja (foto: Kmetija Kukenberger)
Ekološka živinoreja | (foto: Kmetija Kukenberger)

Vendarle podaljšan rok za vstop v EKO pridelavo

Kmetijstvo | 30.12.2022, 09:33 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je tik pred koncem leta sprejelo odločitev, da se rok za prijavo oziroma obnovo prijave v kontrolo ekološkega kmetovanja izjemoma letos iz 31. decembra podaljša do 28. februarja 2023.

»V ekološko pridelavo lahko kmetije vstopijo sicer kadarkoli v letu, le zaradi uveljavljanja ukrepov kmetijske politike in prejemanja podpor je rok za vstop v kontrolo pri eni izmed pooblaščenih organizacij za kontrolo in certificiranje kmetijskih pridelkov ali živil postavljen na 31. december,« je v kmetijski oddaji pred tednom dni povedal Mitja Zupančič, svetovalec specialist za ekološko pridelavo, ki deluje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje.

EKO pridelava naj bi bila bolj podprta

»Nov Strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje do leta 2027 daje velik poudarek ekološkemu kmetovanju in zato so namenjena tudi višja sredstva za spodbujanje ekološkega kmetovanja. Tako se bodo lahko ekološki pridelovalci vključili v dve intervenciji, ki neposredno podpirata ekološko pridelavo, in sicer v intervencijo Ekološko kmetovanje in v intervencijo Ekološko čebelarjenje,« pa so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tako na ministrstvu vabijo že obstoječe ekološke pridelovalce in predelovalce, pa tudi tiste, ki se na novo odločajo za ekološko kmetovanje.

Kmetijstvo
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...