Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ekološka živinoreja (foto: Kmetija Kukenberger)
Ekološka živinoreja | (foto: Kmetija Kukenberger)

Vendarle podaljšan rok za vstop v EKO pridelavo

Kmetijstvo | 30.12.2022, 09:33 Robert Božič

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je tik pred koncem leta sprejelo odločitev, da se rok za prijavo oziroma obnovo prijave v kontrolo ekološkega kmetovanja izjemoma letos iz 31. decembra podaljša do 28. februarja 2023.

»V ekološko pridelavo lahko kmetije vstopijo sicer kadarkoli v letu, le zaradi uveljavljanja ukrepov kmetijske politike in prejemanja podpor je rok za vstop v kontrolo pri eni izmed pooblaščenih organizacij za kontrolo in certificiranje kmetijskih pridelkov ali živil postavljen na 31. december,« je v kmetijski oddaji pred tednom dni povedal Mitja Zupančič, svetovalec specialist za ekološko pridelavo, ki deluje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Celje.

EKO pridelava naj bi bila bolj podprta

»Nov Strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje do leta 2027 daje velik poudarek ekološkemu kmetovanju in zato so namenjena tudi višja sredstva za spodbujanje ekološkega kmetovanja. Tako se bodo lahko ekološki pridelovalci vključili v dve intervenciji, ki neposredno podpirata ekološko pridelavo, in sicer v intervencijo Ekološko kmetovanje in v intervencijo Ekološko čebelarjenje,« pa so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Tako na ministrstvu vabijo že obstoječe ekološke pridelovalce in predelovalce, pa tudi tiste, ki se na novo odločajo za ekološko kmetovanje.

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.