Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Citrar Ivan Jelinčič (foto: Vesna Sever Borovnik)
Citrar Ivan Jelinčič | (foto: Vesna Sever Borovnik)

Citrar Ivan Jelinčič iz Soče

Oddaje | 20.12.2022, 10:12 Vesna Sever Borovnik

Citrar Ivan Jelinčič je kmet, gozdar, sirar, igralec, slikar, glasbenik in prijeten sogovornik, poln življenjskih modrosti. Bil je gost tokratne oddaje »Pevci zapojte, godci zagodte«.

© Vesna Sever Borovnik

Postrvi in čopme

Ivan Jelinčič je gospodar na turistični kmetiji Jelinčič & kamp »Jelinc« v Soči, ki je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolice in bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti. Turistom na kmetiji ponujajo ovčji sir in številne domače suhomesnate izdelke. Njihova lokalna specialiteta so postrvi, čopme (krompir v oblicah) s slano skuto, frike in jagnječje rulade.

© Vesna Sever Borovnik

Za nastop ga je pripravil oče

Je tudi citrar, kar ima v rodu, saj je citre imel doma njegov oče. Kupil jih je okoli leta 1947 na Kamniškem območju. Ko so v šoli izvedeli, da imajo doma citre, so ga povabili da nanje zaigra na proslavi. Bil je v zadregi, saj na citre ni znal igrati. Takrat mu je bilo 12 let in za nastop ga je pripravil oče. Od takrat se Ivan ni več ločil od citer.

© Vesna Sever Borovnik

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Poslušajte avdio arhiv.

Oddaje
Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje) Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava (photo: Pohod za življenje)

Nika Kovač meni, da so zastavice tudi nasilje

Incident na Kongresnem trgu, ko je skupina deklet uničila simbolično sporočilo Pohoda za življenje, ima svoje posledice. Popoldne se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...