Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Citrar Ivan Jelinčič (foto: Vesna Sever Borovnik)
Citrar Ivan Jelinčič | (foto: Vesna Sever Borovnik)

Citrar Ivan Jelinčič iz Soče

Oddaje | 20.12.2022, 10:12 Vesna Sever Borovnik

Citrar Ivan Jelinčič je kmet, gozdar, sirar, igralec, slikar, glasbenik in prijeten sogovornik, poln življenjskih modrosti. Bil je gost tokratne oddaje »Pevci zapojte, godci zagodte«.

© Vesna Sever Borovnik

Postrvi in čopme

Ivan Jelinčič je gospodar na turistični kmetiji Jelinčič & kamp »Jelinc« v Soči, ki je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolice in bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti. Turistom na kmetiji ponujajo ovčji sir in številne domače suhomesnate izdelke. Njihova lokalna specialiteta so postrvi, čopme (krompir v oblicah) s slano skuto, frike in jagnječje rulade.

© Vesna Sever Borovnik

Za nastop ga je pripravil oče

Je tudi citrar, kar ima v rodu, saj je citre imel doma njegov oče. Kupil jih je okoli leta 1947 na Kamniškem območju. Ko so v šoli izvedeli, da imajo doma citre, so ga povabili da nanje zaigra na proslavi. Bil je v zadregi, saj na citre ni znal igrati. Takrat mu je bilo 12 let in za nastop ga je pripravil oče. Od takrat se Ivan ni več ločil od citer.

© Vesna Sever Borovnik

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Poslušajte avdio arhiv.

Oddaje
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...