Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Kamenjanje sv. Štefana (foto: Twitter / James Martin)
Kamenjanje sv. Štefana | (foto: Twitter / James Martin)

Sv. Štefan, diakon in prvi mučenec

Novice | 26.12.2022, 06:16 Robert Božič

Že od konca četrtega stoletja se takoj za božičnim praznikom obhaja praznik prvega mučenca sv. Štefana. O njegovem mučeništvu evangelist Luka poroča v Apostolskih delih. Ni mu toliko do tega, da bi Štefana prikazal kot prvega mučenca, njegova smrt mu pomeni predvsem izreden dogodek, ki je pripomogel k širjenju mlade Cerkve po vsej Judeji in Samariji in oznanjevanju evangelija med pogani.

Pri tem je glavno vlogo odigral apostol Pavel, ki je bil kot zagrizen farizejski učenec navzoč pri Štefanovi usmrtitvi in je to 'linčanje' odobraval, v knjigi Svetnik za vsak dan piše Silvester Čuk.

Eden izmed sedmerih

Štefan je bil, kot beremo v Apostolskih delih, eden izmed sedmih mož, ki so bili pri jeruzalemskih vernikih 'na dobrem glasu'. Apostoli so jim zaupali službo oznanjevanja in dobrodelnosti med helenisti – grško govorečimi Judi.

Luka pred drugimi sedmimi možmi, izbranimi za to službo, označuje Štefana kot "moža, polnega vere in Svetega Duha". Božja milost je po njem delala velika dela, kar je pri mnogih vzbudilo zavist in sovraštvo.

Sv. Štefan, zavetnik in priprošnjik

Sv. Štefan velja za zavetnika konj, konjarjev, kočijažev in živine; pa tudi kamnosekov, zidarjev, tesarjev, sodarjev, kletarjev, krojačev, tkalcev ...; je priprošnjik proti glavobolu, zastajanju kamnov, zbadanju in obsedenosti ter za srečno zadnjo uro.

Vremenski pregovori

"Dež na Štefanje obeta le malo žita prihodnjega leta."

"Če na Štefanje burja buči, trta prihodnjič nič kaj ne obrodi."

Diakon Štefan je s svojim nastopom in poslanstvom, kakor pred njim že Janez Krstnik, še bolj pa Jezus sam, osebnost, ki povzroča delitev duhov. Nasprotniki so tudi njemu, kakor Jezusu, naprtili proces pred velikim zborom. Tudi proti njemu so nastopile krive priče.

Štefanu je Božji Duh, s katerim je bil napolnjen, dal zgovornost, da se je pred velikim zborom odlično branil. To je tožitelje še bolj razkačilo. Štefanova usoda je bila zapečatena, ko je rekel: »Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici.«

Mladenič trdnega značaja in velikega poguma

Od jeze so ponoreli, ga pahnili ven iz mesta in ga pobili tako, da so vanj metali kamenje. To se je zgodilo pri Damaščanskih vratih. Tudi v smrti je bil Štefan podoben Kristusu: najprej je molil: »Gospod Jezus, sprejmi mojo dušo!«, preden je izdihnil, pa je z močnim glasom zaklical: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!«

Značaj in pogum svetega Štefana so občudovali tudi njegovi nasprotniki sami. Helenistični Judje so ga pokopali in njegovo smrt iskreno objokovali. Ko je Savel ob srečanju s Kristusom pred Damaskom postal Pavel, si je Štefana vzel za zgled pri svojem misijonskem delovanju

Svetega Štefana najpogosteje upodabljajo s prizorom kamnanja, pa tudi kot diakona s kamni na knjigi, ki jo ima v rokah. Na Štefanovo, ki je bil za naše ljudi vedno 'drugi božični dan', ko so se obiskovali in si voščili (božič je tako velik praznik, da ga je bilo treba obhajati doma), so nekdaj v cerkvah blagoslavljali vodo in sol, danes po številnih krajih tudi konje.

Svetnik za vsak dan I. in II

Besedilo o današnjem godovnjaku s. Štefanu je vzeto iz prenovljene izdaje knjige Svetnik za vsak dan, ki jo je napisal Silvester Čuk.
Gre za dve knjigi, vsaka ima več kot 400 strani, skupaj prinašata bogato duhovno branje in odstirata pogled v življenjske zgodbe svetnikov. Knjigi razlagata imena svetnikov, pomagata poiskati krstne zavetnike ter priprošnjike za najrazličnejše življenjske situacije.

Svetnik za vsak dan I. in II. knjiga
Svetnik za vsak dan I. in II. knjiga © Založba Ognjišče

 

Novice, Duhovnost
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...