Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Prejemniki Hipokratovih nagrad (foto: Dom sv. Jožef Celje)
Prejemniki Hipokratovih nagrad | (foto: Dom sv. Jožef Celje)

Metka Klevišar prejemnica Hipokratove nagrade

Slovenija | 15.12.2022, 10:32 s. Meta Potočnik

Zdravniška zbornica Slovenije je podelila zbornična odličja. Najvišja med njimi, Hipokratova priznanja, je za doprinos bolnikom, družbi in zdravništvu prejelo pet zdravnikov.

Predsednica zbornice Bojana Beović je ob tem izpostavila, da nagrajenci dokazujejo, da znajo zdravniki in zobozdravniki v najtežjih trenutkih stopiti skupaj. Med njimi je tudi vsem dobro znana zdravnica Metka Klevišar, ki je leta 1992 zasnovala Skupino za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Karitas. Po poročanju tednika Družina je nagrajenka poudarila, da priznanja ni pričakovala, saj je vse življenje delala le to, kar se ji je zdelo, da je prav.

Če bolnik začuti v zdravniku pozitiven odnos, se tudi veliko lažje zdravi. To je toliko pomembno kot vsa ostala zdravila.

Pri tem je izpostavila zdravilno moč dobrega odnosa med pacientom in zdravnikom: »Zdravnik ima zelo veliko poslanstvo. To, da ima zdravnik skrb za bolnika, se mi zdi ena izmed bistvenih stvari. Če bolnik začuti v zdravniku pozitiven odnos, se tudi veliko lažje zdravi. To je toliko pomembno kot vsa ostala zdravila.«

Metka Klevišar
Metka Klevišar © jozef.si

ČESTITKE

Gospe Metki Klevišar, ki jesen življenja preživlja v Domu sv. Jožefa v Celju, čestita tudi naša radijska ekipa. Ob tem se ji zahvaljujemo za vse pogovore, ki jim lahko prisluhnemo v našem programu. Arhiv je dostopen tukaj.

Slovenija
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...