Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Matkov kot (foto: solcavska-panoramska-cesta.si)
Matkov kot | (foto: solcavska-panoramska-cesta.si)

CI hribovskih in gorskih kmetov pisala Golobu in Šinkovi

Kmetijstvo | 13.12.2022, 13:57 Robert Božič

»Zahtevamo, da vlada spremeni Strateški načrt SKP in že ob njegovi uveljavitvi določi enotno vrednost točke OMD, morebitne napake v novem modelu točkovanja OMD naj se odpravijo izključno na podlagi strokovnih meril, plačila OMD pa se ne sme obdavčiti,« so tri glavne zahteve novoustanovljene Civilne iniciative hribovskih in gorskih kmetov.

Z njimi so kmetje dopoldne pisno seznanili tako predsednika vlade Roberta Goloba, kot tudi resorno ministrico Ireno Šinko.

Plačila se hribovskim kmetijam iz perspektive v perspektivo znižujejo

Pred jutrišnjo obravnavo Strateškega načrta Skupne kmetijske politike za obdobje od 2023 do 2027 v Državnem zboru v pismu pojasnjujejo: »Za kmete, ki živimo in delamo v hribih in gorah, so plačila OMD ključnega pomena, saj nam večina drugih ukrepov v SKP ni dostopnih, ob nizkih odkupnih cenah kmetijskih pridelkov, veliki oddaljenosti od tržnih mest in zahtevnosti kmetovanja na teh območjih, pa je naše delovanje brez subvencij praktično nemogoče. Stanje se za hribovske kmetije poslabšuje, od leta 2007 do danes so se subvencije tem kmetijam namreč zmanjšale za 45 %.«

Proti mehkemu prehodu na račun gorskih kmetov, za takojšnjo uveljavitev enotne vrednosti točke

Po mnenju hribovskih in gorskih kmetov, je nov model izračuna točk OMD za hribovska in gorska območja ustrezen, saj je »končno realneje ocenil težavnost kmetovanja na hribovskih in gorskih kmetijah,« nujna pa je takojšnja uveljavitev enotne vrednosti točke, da se odpravi nesorazmerja, do katerih je prišlo s starim modelom.

Spreminjanje modela točkovanja OMD le na strokovnih podlagah

»V javnosti se dodatno govori o spremembi novega modela. Opozarjamo, da je tudi morebitna sprememba modela na hitro in brez temeljite strokovne argumentacije politična in ne strokovna. Pri čemer je vlada strokovnost izpostavila kot eno svojih temeljnih zavez. Sedanja rešitev vlade vodi k nadaljnjemu oškodovanju hribovskih kmetov, ki se vleče že od samega začetka OMD plačil,« so še zapisali v pismu predsedniku vlade in kmetijski ministrici.

Obdavčitev OMD plačil je nesprejemljiva

Hribovski in gorski kmetje opozarjajo, da je vlada »dodatno zmanjšala OMD plačila z njihovo obdavčitvijo (v dohodnino se vključuje 50 % OMD plačil), kar je nelogično in nerazumno, saj bo s tem dodatno zmanjšala pomoči v obliki OMD plačil, pri tem pa bodo največji plačniki v davčno blagajno ravno hribovski in gorski kmetje.« Zato zahtevajo da se plačila OMD izvzame iz obdavčitve.

O ciljih CI gorskih in hribovskih kmetov

Ustanovitev Civilne iniciative hribovskih in gorskih kmetov je odgovor na oškodovanje pri plačilih OMD, glavni cilj prizadevanj pa naj bi bil organizacija hribovskih in gorskih kmetov v obliki, ki ima možnost sodelovanja v postopkih, ki se jih dotikajo, saj kot pravijo »trenutno ni nobene nevladne organizacije, ki bi zastopala interese hribovskih in gorskih kmetov in njihov glas ni slišan oziroma se izgubi med drugimi interesi.«

Irena Orešnik
Irena Orešnik © Robert Božič

Delo CI koordinira znana sirarka Irena Orešnik, ki tudi sama kmetuje na hribovski kmetiji. Za naš radio je že včeraj potrdila, da se hribovski in gorski kmetje iz vse Slovenije s pristopnimi izjavami množično pridružujejo iniciativi.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.