Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Prejemniki priznanj Boruta Meška (foto: Polona Avanzo)
Prejemniki priznanj Boruta Meška | (foto: Polona Avanzo)

Kdo so prejemniki priznanj Boruta Meška?

Slovenija | 09.12.2022, 09:57 Slovenska tiskovna agencija

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška za letošnje leto. Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič, in sicer „za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora“. Priznanje za posebne dosežke sta dobila urednik tednika Demokracija Metod Berlec in revija Domovina. Priznanje za mlado obetavno novinarko je prejela Ksenija Mlinar s Siola.

Vida Petrovčič vsestranska intelektualka

ZNP je v obrazložitvi zapisal, da je Vida Petrovčič "vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje ... Njena suverena novinarska drža je motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov". "Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič," so dodali. Petrovčič je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu "coachingu".

Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič.

"Novinar mora imeti samozavest."

Petrovčič je ob prejemu priznanja v izjavi za medije dejala, da ga je zelo vesela, "ker se že vse življenje trudim za novinarstvo in za javnost". Ob primerjavi dela skozi leta je izpostavila razvoj tehnologije in hitenje, ki je prisotno v današnjem času. Spomnila pa je tudi, da ima danes že skoraj vsakdo dostop do javnosti, zato bo moralo najti novinarstvo znova neko "nišo", svoj smisel. Na vprašanje o pritiskih pa je dejala: "Novinar mora imeti samozavest. Če verjameš vase in veš, da delaš prav, je vse enostavno."

Metod Berlec zaslužen za obstanek Demokracije

Prejemnik častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je Metod Berlec kot "tisti, ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru". "Pod njegovim vodstvom Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti," so navedli v obrazložitvi.

Domovina s posebnimi dosežki

Prejemnica častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je revija Domovina. Imajo 7700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta, so zapisali v obrazložitvi. Tednik Domovina so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane iz portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je, so navedli. Dodali so, da "zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani". Izhajanje podpirajo donatorji, pri čemer so izpostavili Aleša Štrancarja, ki je aprila napovedal vložek milijona evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Ksenija Mlinar obetavna novinarka

Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar, ki je po zaslugi svoje prizadevnosti in vedoželjnosti "postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji".

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...