Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Prejemniki priznanj Boruta Meška (foto: Polona Avanzo)
Prejemniki priznanj Boruta Meška | (foto: Polona Avanzo)

Kdo so prejemniki priznanj Boruta Meška?

Slovenija | 09.12.2022, 09:57 Slovenska tiskovna agencija

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška za letošnje leto. Prejemnica priznanja za življenjsko delo je televizijska voditeljica Vida Petrovčič, in sicer „za njen prispevek k demokratizaciji slovenskega medijskega prostora“. Priznanje za posebne dosežke sta dobila urednik tednika Demokracija Metod Berlec in revija Domovina. Priznanje za mlado obetavno novinarko je prejela Ksenija Mlinar s Siola.

Vida Petrovčič vsestranska intelektualka

ZNP je v obrazložitvi zapisal, da je Vida Petrovčič "vsestranska intelektualka, ki je v slovenskem novinarstvu odpirala mnoge tabuje ... Njena suverena novinarska drža je motila in še danes moti mnoge vplivne ljudi, zato je deležna stalnih napadov". "Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič," so dodali. Petrovčič je tudi avtorica več razprodanih knjig o hujšanju, pripravlja posebne strokovne turistične oglede Ljubljane, veliko predava o novinarstvu, posveča se osebnemu "coachingu".

Televizijo Slovenija si v zadnjih 35 letih težko predstavljamo brez Vide Petrovčič.

"Novinar mora imeti samozavest."

Petrovčič je ob prejemu priznanja v izjavi za medije dejala, da ga je zelo vesela, "ker se že vse življenje trudim za novinarstvo in za javnost". Ob primerjavi dela skozi leta je izpostavila razvoj tehnologije in hitenje, ki je prisotno v današnjem času. Spomnila pa je tudi, da ima danes že skoraj vsakdo dostop do javnosti, zato bo moralo najti novinarstvo znova neko "nišo", svoj smisel. Na vprašanje o pritiskih pa je dejala: "Novinar mora imeti samozavest. Če verjameš vase in veš, da delaš prav, je vse enostavno."

Metod Berlec zaslužen za obstanek Demokracije

Prejemnik častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je Metod Berlec kot "tisti, ki je med najbolj zaslužnimi za razvoj in obstanek Demokracije kot pomembnega dejavnika pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru". "Pod njegovim vodstvom Demokracija ob vsesplošnem upadanju naklad tiskanim medijem ohranja svoj krog bralcev in vpliv v javnosti," so navedli v obrazložitvi.

Domovina s posebnimi dosežki

Prejemnica častnega priznanja za posebne novinarske dosežke je revija Domovina. Imajo 7700 izvodov naklade na številko ter povprečno 5500 prodanih izvodov (naročniki in prodaja), tako naklada kot prodaja pa še rasteta, so zapisali v obrazložitvi. Tednik Domovina so v tek pognali z novim poslovnim modelom: revija nastane iz portala, ne pa obratno. V njej med drugim objavljajo članke s portalov Iskreni.net in Domovina.je, so navedli. Dodali so, da "zaradi samostojne in avtonomne uredniške politike za projektom ne stojijo politiki, ampak državljani". Izhajanje podpirajo donatorji, pri čemer so izpostavili Aleša Štrancarja, ki je aprila napovedal vložek milijona evrov v novonastalo medijsko skupino, pod okrilje katere sta se v začetku junija selila tednik Domovina in spletni dnevnik Domovina.je.

Ksenija Mlinar obetavna novinarka

Priznanje za mlado obetavno novinarko so podelili novinarki Siola Kseniji Mlinar, ki je po zaslugi svoje prizadevnosti in vedoželjnosti "postala eno prepoznavnejših imen drugega največjega spletnega medija v Sloveniji".

Slovenija
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...