Petra StoparPetra Stopar
Mozaik iz semen v spomin na msgr. Franca Boleta (foto: Marko Mrlak)
Mozaik iz semen v spomin na msgr. Franca Boleta | (foto: Marko Mrlak)

Vsako leto nov mozaik iz semen v zahvalo

Radijski utrip | 06.11.2022, 11:07 msgr. Franci Trstenjak

Župnijski upravitelj v Litiji, Marko Mrlak, nam je poslal fotografijo nevsakdanje umetnine, mozaika iz semen, na katerem je upodobljen ustanovitelj mesečnika in založbe Ognjišče in Radia Ognjišče, pokojni msgr. Franc Bole.

Avtor umetnine je Franci Firm, kmet iz Podšentjurja pri Litiji, ki tradicionalno, vsako leto za zahvalno nedeljo naredi mozaik iz semen in ga z gesto zahvale podari.

Vsako leto za zahvalno nedeljo nov mozaik

»Lansko leto je tako naredil mozaik škofa Vovka, pred dvema letoma mozaik zadnje večerje, ki visi na steni zakristiji naše cerkve,« pravi župnik Marko in dodaja: »Mozaik je najboljše viden iz določene razdalje, saj ob pogledu od blizu prevladujejo zrna ...«

Detajl iz mozaika. Gradniki so različna semena, med katerimi prevladujejo koruzna.
Detajl iz mozaika. Gradniki so različna semena, med katerimi prevladujejo koruzna. © Marko Mrlak

Gospod Franci Firm se s svojo družino preživlja na kmetiji Pr' Fakin v Podšentjurju pri Litiji. V družini se mu je rodilo pet otrok, ki so že samostojni, dva sinova sta tudi aktivno vpeta v delo na domači kmetiji.

Franci Firm, kmet iz Podšentjurja pri Litiji
Franci Firm, kmet iz Podšentjurja pri Litiji © Osebni arhiv

G. Franci zelo ceni in spoštuje stvarstvo in zemljo, ki jo obdeluje, in mu daje sadove. To je zaznati že ob prihodu na njegovo kmetijo na kateri redijo 70 molznic. Prireja mleka je njihova glavna usmeritev, na kmetiji pa pridelujejo tudi vse seno, koruzo, in žita za krmo živine in sadje.

Na dvorišču kmetije stoji tudi posebna tabla, na kateri je predstavljena njihova najboljša krava, ki je že večkrat zmagala na tekmovanjih. Kmetija leži v zavetju podružnične cerkve sv. Jurija, za katero prav tako skrbi g. Franci in je tudi njen ključar. Na hlevu imajo tudi sončno elektrarno in z njo v celoti pokrijejo stroške elektrike za hlev in stanovanjsko hišo.

Avtor umetnine je Franci Firm, kmet iz Podšentjurja pri Litiji, ki tradicionalno, vsako leto za zahvalno nedeljo naredi mozaik iz semen in ga z gesto zahvale podari.
Avtor umetnine je Franci Firm, kmet iz Podšentjurja pri Litiji, ki tradicionalno, vsako leto za zahvalno nedeljo naredi mozaik iz semen in ga z gesto zahvale podari. © Marko Mrlak

Le semena, lepilo in veliko truda

Franci Firm si v prostem času sprosti dušo z izdelovanjem mozaikov. Pri ustvarjanju uporablja le različna semena, lepilo za les in pinceto ter seveda mirne živce in roko.

Za to tehniko izdelovanja mozaikov se je pred dobrim desetletjem navdušil na strokovni ekskurziji v Nemčiji. V Otterswangu na jugu Nemčije je namreč navada, da vsako leto za zahvalno nedeljo okrasijo župnijsko cerkev s podobo, narejeno iz zrnja, semen in sadja, ki je lahko velika tudi nekaj kvadratnih metrov.

Zanimivo je tudi to, da gospod Franci Firm potrebna semena v veliki večini pridela na svoji kmetiji, le nekatera poišče v semenarni. Poleg semen in plodov žitaric, stročnic, sadja in grmičevja na mozaikih uporablja koruzno zrnje raznih sort koruze, ki jih med seboj tudi križa, da dobi čimveč barvnih odtenkov, ki jih potrebuje pri svojem delu.

Leta 2019 je Franci Firm ustvaril Majcnovo sliko iz semen in jo podaril salezijancem.
Leta 2019 je Franci Firm ustvaril Majcnovo sliko iz semen in jo podaril salezijancem. © Osebni arhiv

V župniji Litija imajo danes slavje zakonskih jubilantov. Med njimi sta tudi zakonca Firm, ki letos praznujeta 40 let zakona. Iskrene čestitke!

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.