Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Zajtrk naj bi bil najpomembnejši dnevni obrok, ki naj bi ga zaužili doma (foto: MKGP)
Zajtrk naj bi bil najpomembnejši dnevni obrok, ki naj bi ga zaužili doma | (foto: MKGP)

Kdo bo opoldne podpisal pobudo vladi za Teden slovenske hrane?

Kmetijstvo | 16.11.2022, 10:29 Robert Božič

Pred desetletjem in pol so slovenski čebelarji začeli s t.i. medenim zajtrkom, s katerim so najmlajše v vrtcih hoteli navdušiti za uživanje medu in osveščanje o pomenu čebel in ostalih opraševalcev. Tri leta kasneje se je akcija razširila in rodil se je Tradicionalni slovenski zajtrk.

Razvoj pobude je kasneje prinesel Dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto, tretji petek v novembru, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije pa meni, da je zdaj čas za nov korak, za Teden slovenske hrane.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč © MKGP

»Prizadevamo si, da Dan slovenske hrane preraste v Teden slovenske hrane, ki bi potekal vsak 3. teden v novembru z vrhuncem v petek, ko bi po ustaljenih smernicah potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Cilj tega je, da bi v tem tednu, ne le v vzgojno – izobraževalnih ustanovah, ampak v vseh javnih zavodih po Sloveniji uživali lokalno pridelana živila oziroma jedi. Menimo, da bi z aktivnostmi v okviru Tedna slovenske hrane spodbudili uživanje lokalno pridelane hrane in poznavanje tradicionalnih slovenskih jedi, zdrav prehranski slog ter nenazadnje izboljšali promocijo pridelkov in živil slovenskih pridelovalcev,« pravijo na čebelarski zvezi Slovenije.

Letos še posebej o mleku in mlečnih izdelkih. Tudi z mlečno kraljico.

V Mlekarni Celeia so aprila, na posebni slovesnosti, ki je sledila izboru, Aleksandro Matan uradno razglasili za Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. Tako je za leto dni postala glavna promotorka slovenske pridelave mleka, ki je ena najpomembnejših kmetijskih panog, saj poleg mleka in mlečnih izdelkov pomaga ohranjati idilični izgled slovenske krajine. V teh dneh je še posebej iskana, saj si v veliko vrtcih in šolah želijo, da bi jih obiskala in nagovorila otroke.

Aleksandra Matan, Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije
Aleksandra Matan, Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije © Rok Deželak / Mlekarna Celeia

»Moje poslanstvo in moje delo je, da ljudi in otroke ozaveščam o zdravem načinu življenja, o pomembnosti zajtrka in slovenske pridelave hrane ter še posebej pridelave mleka. Trudim se otrokom približati vse te stvari in jim tudi predstaviti poklice, ki so z vsem tem povezani.«

Mlečna kraljica je dejavna tudi na družabnih omrežjih, saj ocenjuje, da lahko na ta način doseže še veliko več ljudi, tudi otrok in mladine. Nič pa ne more nadomestiti neposrednega stika: »Zelo sem ponosna, ko lahko grem v vrtec in predstavim svoje delo, ter skozi pravljico, na otrokom najbližji način in razumljivo predstavim pomen zajtrka in uživanja mleka. Pa da krava ni vijolična!«

Kmetijstvo
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...