Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Lojze Kerin (foto: Družinski arhiv)
Lojze Kerin | (foto: Družinski arhiv)

Ob sv. Martinu: Veselje, hvaležnost in spoštljivost

Kmetijstvo | 11.11.2022, 10:37 Robert Božič

Sv. Martin iz mošta dela vin, pravi star pregovor. Njegov god je že od nekdaj povezan z veseljem nad kakovostjo pridelanih mladih vin in hvaležnostjo za vse, kar je bilo pridelano na naših kmetijah v letu, ki se zaključuje. Vinogradniki v teh dneh ob veselju in hvaležnosti za pridelek vedno dodajajo še klic k spoštljivosti in pravi meri pri okušanju in uživanju dobrih vin.

Za nami je zahtevno pridelovalno leto, je za naš radio povedal direktor Kleti Brda, Silvan Peršolja: »Še v začetku avgusta smo pričakovali izredno slab letnik. Visoke temperature, skoraj tri mesece odsotnosti dežja, vse to je nakazovalo pravo katastrofo. Potem pa se je z dežjem konec avgusta stanje bistveno popravilo, in če smo prej pričakovali komaj polovico pridelka, je bila letošnja trgatev za približno 15 odstotkov količinsko manjša od povprečnih letin.«

Silvan Peršolja: Vse prireditve, tudi Martinovo izkoristimo zato, da govorimo o pravilnem načinu uživanja vina, njegovem vključevanju v našo tradicijo, kulturo in gastronomijo in to na način, da vino obogati človeka in se ga ne zlorablja.
Silvan Peršolja: Vse prireditve, tudi Martinovo izkoristimo zato, da govorimo o pravilnem načinu uživanja vina, njegovem vključevanju v našo tradicijo, kulturo in gastronomijo in to na način, da vino obogati človeka in se ga ne zlorablja. © Klet Brda

Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji letos pridelali okoli 84.000 ton grozdja, kar je za dobro desetino manjši pridelek od povprečja.

A je suha in sončna jesen omogočila, da je bil ta pridelek grozdja dobre kakovosti, kar se pozna na kakovoti mladih vin, pravi Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo na KGZ Maribor: »Letošnja štajerska mlada vina so zelo zanimiva, iskriva, prijetno pitna, harmonična, sortno značilnih barv in cvetice, okusi pa res harmonični, ker so kisline v primerjavi z lanskim letom nekoliko nižje.«

Penine zorijo
Penine zorijo © Radgonske gorice

Po njenem mnenju je s takimi mladimi vini mogoče računati na izjemna vina letošnjega letnika, od mirnih do penečih, vinarji bodo lahko pridelali odlična deželna in tudi vrhunska vina, nekaj grozdja pa tudi letos še čaka na različne pozne trgatve.

Vino naj obogati človeka

Silvan Peršolja pravi, da so vinogradniki v Brdih letos zadovoljni, da se je vse skupaj tako izšlo, predvsem pa so veseli izjemne kvalitete: »Glede na to, da je bila jesen suha in topla, so vse, tudi pozne sorte dozorele, tako da v Brdih predvsem pričakujemo veliko od letošnjih rdečih vin.«

In dodaja: »Glede na to, da se vino skoraj izrinja iz javnega življenja, v povezovanju z alkoholizmom, mi trdimo, da je vino del naše in evropske zgodovine, tradicije in gastronomije, tako da vse prireditve, tudi Martinovo, izkoristimo zato, da govrimo o pravilnem načinu uživanja vina, njegovem vključevanju v našo tradicijo, kulturo in gastronomijo in to na način, da vino obogati človeka in se ga ne zlorablja za kake druge namene,« vabi Peršolja k spoštljivemu okušanju in pravi meri.

Vabljeni k poslušanju kmetijske oddaje na Martinovo nedeljo!

Direktor Kleti Brda, Silvan Peršolja, bo naš gost v osrednjem delu nedeljske Kmetijske oddaje. V njej pa bomo gostili tudi svetovalki specialistki KGZS, Majdo Brdnik in Tadejo Vodovnik Plevnik, enologinjo Radgonskih goric Klavdijo Topolovec in znanega dolenjskega vinogradnika Lojzeta Kerina. Vabljeni, da prisluhete pogovorom, kakšna so letošnja mlada vina v različnih slovenskih vinorodnih deželah.

 
Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.