Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Adventni venec (foto: Rok Mihevc)
Adventni venec | (foto: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Novice | 26.11.2022, 15:02 s. Meta Potočnik

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas priprave na božične praznike. A nič še nisi zamudil, zato predstavljamo nekaj zanimivih adventnih akcij, za katere je še čas.

Adventna spodbuda na Radiu Ognjišče

Marjan Bunič pravi, da bo ta v naš program vsak dan kapljala v obliki kratkih nagovorov, ki bodo spodbujali h konkretnim korakom za boljše odnose, za osebnostno rast in posledično za prijetnejše praznike. Izhajali pa bodo iz ljudskih rekov in pregovorov, v katerih je zbrana modrost izkušenj mnogih generacij. »Za jutrišnjo kašo je treba danes lonec pomiti,« bo prva, ki nas bo jutri, na prvo adventno nedeljo povabila k načrtovanju adventnega časa, da nam ne zdrsne iz rok."

Radijski adventni spodbudi lahko prisluhneš vsak dan ob 6.10, 12.50 in 16.45.

Podkast: Advent za otroke

V podkastu »Zgodbe za otroke«, ki je eden izmed podkastov, ki jih pripravljamo sodelavci Radia Ognjišče, boste v adventnem času lahko vsak dan prisluhnili zgodbam, ki jih prinaša Adventni koledar Misijonskega središča.

V prvem delu je zazrt v življenje blažene Pauline-Marie Jaricot, ki je pred dvesto leti s preprosto molitvijo začela svoje veliko delo za misijone. Zgodbi ustanoviteljice Papeške Družbe za širjenje vere pa bodo sledili zapisi slovenskih misijonarjev o tem, s kakšnim veseljem otroci v misijonskih krajih molijo in kako misijonarjem konkretno pomaga molitev.

Rdeča nit bo torej molitev, ki nas povezuje z Bogom in podpira delo tistih, ki so slišali Gospodov klic, pravi Jure Sešek.

Svetopisemska družba Slovenije: »Imaš 10 minut časa za Boga?«

Bi se želel v letošnjem adventu pripraviti na praznovanje božičnih praznikov s poslušanjem svetopisemskega odlomka in kratkega premišljevanja?

Prijavi se na adventno akcijo z naslovom: Cerkev na poti. Vsakodnevno razmišljanje ob Božji besedi bo odpiralo vprašanja, ki nas danes žulijo o Cerkvi. Hkrati pa bo osvetlilo kaj je njeno bistvo, kako postajamo skupnost in zakaj je Cerkev preganjana pri oznanjevanju evangelija,« so zapisali v Svetopisemski družbi Slovenije.

Program poteka po e-pošti in mobilni aplikaciji YouVersion/Sveto pismo ter po želji tudi v manjših skupinah.

Deli Jezusa: Advent 2022

#deliJezusa je projekt, katerega glavni namen je prek sodobnih medijev spodbuditi kristjane, da bi s pričevanjem posameznikov utrdili svojo vero v Jezusa. Letos pripravljajo Adventni vodič k Jezusu.

Člani ekipe #deliJezusa te z letošnjo adventno akcijo vabijo, da se skupaj z njimi odpraviš iskat novorojenega Jezusa.
 

Za tiste, ki želite še malo več

Jezuiti pri Svetem Jožefu oz. v Ignacijevem domu duhovnosti so pripravili Adventne duhovne vaje v vsakdanjem življenju. Trajajo šest tednov in se sklenejo z nedeljo Jezusovega krsta.

Vsak dan si udeleženec vzame pol ure časa za molitev oz. sveto uro. Enkrat tedensko se srečajo udeleženci v manjši skupini in si podelijo svoje izkušnje. Imajo tudi možnost osebnega duhovnega spremljanja.

Novice
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...