Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Salmonela (foto: Public domain, via Wikimedia Commons)
Salmonela | (foto: Public domain, via Wikimedia Commons)

Pristojni raziskujejo več primerov okužbe s salmonelo

Novice | 22.11.2022, 20:59 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. Po dosedanjih podatkih je v vzhodni Sloveniji trenutno potrjenih deset primerov. Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, so konec tedna prve štiri paciente z okužbo salmonele hospitalizirali v Splošni bolnišnici Murska Sobota, vsem štirim pa naj bi po neuradnih informacijah bilo skupno to, da so zaužili kupljeno pripravljeno jed iz mesa.

Kot so popoldne zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bila njihova epidemiološka služba obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje.

Raziskujejo povezanost primerov in iščejo vir

Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Je pa uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na podlagi informacij, ki ji jih je posredovala epidemiološka služba, začela poizvedovanja in inšpekcijski nadzor. Na podlagi doslej zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi, so popoldne sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer napovedujejo, da bodo javnost o vseh izsledkih in ugotovitvah obvestili na jutrišnji skupni novinarski konferenci.

Lidl odpoklical tatarski biftek

Trgovska veriga Lidl je na svoji spletni strani objavila umik iz prodaje za Tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske, in sicer zaradi suma na prisotnost bakterije Salmonela. V obvestilu so še zapisali, da je serijsko oznaka odpoklicanega izdelka 246404, proizvajalec pa vse stranke poziva, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo.

Lidl kupce prosi, da izdelek vrnejo v katerokoli izmed njihovih trgovin, kjer jim bodo povrnili kupnino tudi brez predložitve računa.

Salmoneloza in salmonela

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo.

Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik oziroma okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi, še obveščajo na spletni strani NIJZ.

Nujna je toplotna obdelava živil

Kot izpostavljajo pristojni, je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Potrebno je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor.

Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hrani v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...