Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Detajl iz mozaika p. Marka I. Rupnika v kapeli Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani (foto: Izidor Šček)
Detajl iz mozaika p. Marka I. Rupnika v kapeli Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani | (foto: Izidor Šček)

Na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva, sklepamo liturgično leto

Novice | 20.11.2022, 08:44 Robert Božič

Z današnjo nedeljo oziroma praznikom Kristusa, Kralja vesoljstva, v Katoliški cerkvi zaključujemo liturgično leto. Prihodnja nedelja bo že 1. adventna nedelja in na adventnem venčku bomo prižgali prvo svečo. A kaj dejansko pomeni Kristus Kralj?

O tem je zelo slikovito, na 16. srečanju prijateljev in dobrotnikov Centra Aletti, v pridigi spregovoril jezuit p. Marko Ivan Rupnik.

Med drugim je opozoril, da v prvih stoletjih krščanstva izraza Kristus kralj ni bilo, oziroma ga niso poznali. Kristus je bil pojmovan kot Pantokrator, Vserešitelj.

Kralj v svetnem pomenu pa je vzvišen, oblasten, ima moč, ki lahko udari nasprotnike.

Kristus pa je razodel Boga, ki je temu nasprotje, ki se daje, ki je služabnik, umiva noge, streže pri mizi, nobene stvari si ne vzame zase. Še kozarec vode dobi od Samarijanke.

Kristus je razodel Boga, ki ni vzvišen. Kristus v svoji osebi ostaja enak nam. Povzdignjen je le na križu.

Božje kraljestvo je kraljestvo resnice. Kristus je Resnica. Je ljubezen med Očetom in Sinom. Resnica se razodene kot Lepota. Lepota odnosov. Kraljestvo resnice je kraljestvo daritve samega sebe. Je onstran naše logike.

Kristus naredi vse, kar hoče Oče, ki daruje človeku lastnega sina. Zaradi ljubezni do človeštva. To je duhovništvo. Vsak krščenec vstopi v Kristusovo duhovništvo. Mi vsi smo služabniki.

P. Marko Ivan Rupnik
P. Marko Ivan Rupnik © Tomaž Celarec / Župnija Dravlje

Praznik je pomenljiv, pravi p. Marko Ivan Rupnik,  saj kaže našega Boga takega, ki se nam približa, da združuje vse, ustvarjeno in neustvarjeno, Božje in človeško - z ljubeznijo in daritvijo.

Novice, Duhovnost