Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (foto: posnetek zaslona)
Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič | (foto: posnetek zaslona)

Sodnik Jaklič opozoril na potrebo po katoliški univerzi

Slovenija | 16.11.2022, 15:33 Ana Dežman

Poziv k aktivnemu državljanstvu – to je zaznamovalo nagovor ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča na slavnostni akademiji Zavoda sv. Stanislava ob nedavnem godu sv. Stanislava Kostke. Med drugim je opozoril, da živimo v sodobni pluralni družbi, kjer kristjani pogosto nimamo svojega glasu, zato je še kako pomembno, da mlade na njihovi poti v življenje opolnomočimo.

Spodbudil k udejstvovanju kristjanov v javnem življenju

»Krščanska vest je v današnjem pluralnem svetu vse šibkejša in želi biti utišana,« opozarja Jaklič. Spodbudil je k udejstvovanju kristjanov v javnem življenju in ne k zapiranju v zasebno življenje, v lasten družinski krog. Po njegovih besedah je gradnja katoliških ustanov in univerze bistvenega pomena za opolnomočenje krščanske vesti in osvobajanje ter opogumljanje slovenske krščanske mladine. »Ta ista vest pa kliče vsem nam, ne zgolj mladim, da smo dolžni vzpostavljati lastne institucije, ki bodo opolnomočile delovanje krščanske vesti v moderni plurarni državi, ki je hkrati tudi grožnja krščanski vesti. Posebej takrat, ko vest nima institucij, ki bi se jih lahko enakopravno oprijela.«

Imamo nekaj vrtcev, osnovnih šol, gimnazij, nimamo pa žal krone, katoliške univerze.

Ni še "krone"

Po Jakličevem mnenju nimamo dovolj medijev v zasebni sferi, skozi katere bi lahko enakopravno prisostvovali v javnem življenju in ki sploh omogočajo svobodo izražanja. Nastavki so dobri, vendar pa bi v 30. letih samostojnosti lahko storili še več. »Nimamo še celotne vertikale katoliškega visokošolskega sistema. Imamo nekaj vrtcev, osnovnih šol, gimnazij, nimamo pa žal krone, katoliške univerze, ki bi vsem tem ostalim aktivno prispevala, da bi krščanska vest delovala v javni morali in javnih zadevah nasploh, da ne bi izgubljala.« Če bi do uresničitve ideje o ustanovitvi univerze prišlo, bi se s tem verjetno uresničile tudi sanje nekdanjega ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Njegovo življenje se je prepletalo skozi celotno včerajšnjo slavnostno akademijo.

Prisluhnite Jakličevemu celotnemu nagovoru v spodnjem posnetku in si oglejte slavnostno akademijo.


Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Birma (photo: Župnija Preska) Birma (photo: Župnija Preska)

Po novem pri birmi celo dva botra?

Po odmevni novici o odpravi birmanskih botrov v župniji Beltinci, so se med drugim pojavila tudi opozorila po njihovi vlogi in pomenu te tradicije pri prejemu zakramenta svete birme.

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...