Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Tanja DominkoTanja Dominko
Posledice raketnega napada na Poljskem (foto: vocalOrthodox / Twitter)
Posledice raketnega napada na Poljskem | (foto: vocalOrthodox / Twitter)

Agencije poročajo o dveh žrtvah eksplozije rakete na Poljskem

Novice | 15.11.2022, 20:28 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Poljski premier Mateusz Morawiecki je za nocoj sklical izredno sejo vladnega odbora za nacionalno varnost zaradi sicer še nepotrjenih poročil, da naj bi ruske rakete zadele kmetijo v poljski vasi blizu ukrajinske meje in pri tem ubile dve osebi, poročanje BBC povzema STA. Strokovnjaki opozarjajo, da gre verjetno za zablodeli raketi, rusko ministrstvo za obrambo pa je po poročanju agencije Ria novosti izjave o "ruskih raketah" na Poljskem označilo za provokacijo.

Sklic seje je na Twitterju naznanil tiskovni predstavnik vlade Piotr Müller. Pri tem ni navedel, o čem naj bi odbor razpravljal, vendar so lokalni mediji poročali, da bi lahko bil sestanek povezan z eksplozijo na poljski meji z Ukrajino.

Rusija: Gre za provokacijo

Agencija RIA Novosti navaja sporočilo z ministrstva za obrambo, da so poročila poljskih medijev, pa tudi izjave uradnikov o domnevnem padcu ruskih raket na ozemlje Poljske,  provokacija s ciljem nadaljnje eskalacije.

»Izjave poljskih medijev in uradnih oseb o domnevnem padcu "ruskih" projektilov na območju naselja Przewoduv so namerna provokacija z namenom zaostrovanja razmer. Na tarče v bližini poljske meje z Ukrajino ni bilo nobenih napadov.«

Ruske oblasti sicer škodo in žrtve, ki so posledica zablodelih izstrelkov, praviloma skoraj  vedno označujejo za provokacijo in ponavadi krivdo valijo na Ukrajino.

Pentagon še preučuje

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva general Pat Ryder je dejal le, da so ZDA seznanjene s poročili, da naj bi dve ruski raketi zadeli lokacijo na Poljskem blizu meje z Ukrajino, vendar za zdaj nimajo dokazov, ki bi ta poročila potrdila.

»Mediji poročajo o tem. Trenutno nimamo informacij, ki bi potrdile ta poročila, vendar jih jemljemo resno in jih preučujemo. Zato bom poskrbel, da vam bomo posredovali vse informacije takoj, ko jih bomo imeli,« njegove besede novinarjem navaja BBC in dodaja dodatno pojasnilo »Ta poročila preučujemo – trenutno nimamo nobenih informacij, ki bi jih potrdile. Zato ne želimo špekulirati ali se spuščati v ugibanja. Ko gre za naše varnostne zaveze in 5. člen, smo bili kristalno jasni, da bomo branili vsak centimeter Natovega ozemlja.«

Janša dogodek obsodil

Na Twitterju se je že odzval tudi Janez Janša, obsodil dogodek  in izrazil sožalje.

Orban sklical nujno sejo Sveta za obrambo

Madžarski premier Viktor Orban je sklical nujno sejo svojega sveta za obrambo, je tvitnil njegov tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs.

Ruske sile so na cilje v Ukrajini po navedbah Kijeva danes izstrelile približno sto raket. Glavna tarča so bili objekti kritične infrastrukture. Po navedbah Kijeva gre za najbolj obsežne napade na energetsko infrastrukturo od začetka vojne. Brez električne energije je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev. V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Po vsej Ukrajini pa je bil razglašen alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

O dogajanju bomo poročali v naših jutrišnjih poročilih in osrednji informativni oddaji Utrip dneva.

Novice
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina) Alojz Kovšča (photo: Tomo Strle, Domovina)

Zdaj je Alojz Kovšca brez dlake na jeziku. (1.del)

Ne bodite tiho, je nedavno na Goriškem večeru pod okriljem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve zbrane pozval nekdanji predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Zdaj, ko ni več na tej ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.