Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Udeleženi na okrogli mizi o evtanaziji in kulturi življenja (foto: Mojca Tuta)
Udeleženi na okrogli mizi o evtanaziji in kulturi življenja | (foto: Mojca Tuta)

Okrogla miza o evtanaziji in kulturi življenja

Srečanja | 21.10.2022, 05:04 s. Meta Potočnik

V okviru letošnjega Tedna za življenje so člani Gibanja pripravili okroglo mizo »Ne zavrzi življenja!« o vprašanjih evtanazije in kulture življenja.

Gostje so bili strokovnjaki na svojem področju ter odlični sogovorniki:

  • dr. Roman Globokar, moralni teolog, izr. prof na TF v LJ in član Komisije za medicinsko etiko
  • dr. Andrej Kravos, družinski zdravnik, asistent na Katedri za družinsko medicino na MF v MB
  • dr. Maja Ebert Moltara, onkologinja in vodja paliativnega tima OI, asistentka na Katedri za onkologijo na MF v LJ in predsednica Slovenskega združenja paliativne in hospic oskrbe
  • dr. Blaž Ivanc, pravnik, profesor zakonodaje na Zdravstveni fakulteti

Celotni okrogli mizi lahko prisluhnete v posnetku oddaje "Srečanja".

Letos je namreč Srebrna nit dala v javno razpravo zelo liberalen predlog zakona o pomoči pri samomoru, kjer so najbolj na tapeti družinski zdravniki, za tak način smrti pa bi lahko zaprosil praktično vsak, ne le neozdravljivo bolni ali bolniki v terminalni fazi. Predlog je na voljo tukaj.

Odprli smo pomembna vprašanja o evtanaziji, ki ji nekateri pravijo prijazna in dobra smrti, drugi jo označujejo kot legalni umor. Zakaj se tako bojimo trpljenja, smrti in umiranja? Kaj je življenje in kdo je človek, v čem je njegova vrednost? O čem nam govori trpeči človek? Kakšen smisel ima življenje neozdravljivo bolne osebe - naj bo to rak, Parkinsonova bolezen, razne oblike psihoz, avtoimune bolezni ...? Zakaj bi prav zdravniki morali ubijati ljudi? Katere zlorabe so realno možne in se v tujini že dogajajo? Kot družba smo se dolžni med seboj o vprašanjih smrti in postopkih pogovarjati in po premisleku sprejeti neko stališče.

Srečanja