Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sejem Agra in razstva kmetijske tehnike (foto: Pomurski sejem)
Sejem Agra in razstva kmetijske tehnike | (foto: Pomurski sejem)

Jubilejna 60. AGRA

Kmetijstvo | 20.08.2022, 06:06 Robert Božič

Predsednik države Borut Pahor bo dopoldne ob 10.00 na sejmišču v Gornji Radgoni slovesno odprl letošnji jubilejni 60. kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se tokrat predstavlja 1750 razstavljavcev iz 31 držav. Organizatorji obljubljajo, da bomo priče sejemskemu vrvežu, kot se ga spomnimo izpred koronskih časov.

Prevladuje kmetijska tehnika

Na sejmu je tudi letos razstavljene največ kmetijske tehnike, pravi predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki ne skriva zadovoljstva nad udeležbo razstavljavcev: »Sejem smo pripravljali kar tri leta, saj je bil zadnji »pravi sejem v polnem obsegu« leta 2019 ... Letos poleg tega da smo sejmišče napolnili z razstavljavci z številnimi vsebinami, pričakujemo tudi obilico obiskovalcev.«

Bogat strokovni program

Za vse obiskovalce so poleg običajnega sejemskega dogajanja pripravili tudi bogat strokovni spremljevalni program, vzorčne nasade in razstave živine.

Vsako leto je precej pozornosti razstavam plemenske živine in rejnih živali
Vsako leto je precej pozornosti razstavam plemenske živine in rejnih živali © Pomurski sejem

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano bo tako v okviru letošnjega sejma predstavilo zadnjo verzijo Strateškega načrta skupne kmetijske politike do leta 2027 in na okroglih mizah in posvetih tudi nekatere druge aktualne teme.

Vidno mesto v strokovnem programu sejma imajo tudi letos sstrokovnjaki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, zelo dejavna pa bo tudi Zveza slovenske podeželske mladine.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije tako že jutri organizirata okroglo mizo o tem, kakšen gozd bomo predali naslednjim generacijam, na njej pa bodo med drugim predstavili težave z škodo po divjadi, ki zavira pomlajevanje gozda.

Predsednik Borut Pahor se je rad udeleževal sejemskega dogajanja v minulih letih
Predsednik Borut Pahor se je rad udeleževal sejemskega dogajanja v minulih letih © Pomurski sejem

V povezavi z ujmami Sindikat kmetov Slovenije v nedeljo pripravlja okroglo mizo o letalski protitočni zaščiti, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije pa v ponedeljek predavanje o namakanju kot nuji za obstoj slovenskega kmetijstva.

Številna stanovska srečanja

Sejem bodo številne s kmetijstvom povezane organizacije izkoristile tudi za svoja srečanja, Zadružna zveza Slovenije pa je ob 150 letnici zadružništva pripravila fotografsko razstavo »Zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi« po kateri bo vse dni sejma dvakrat dnevno organizirano vodenje.

Sejem katerega država partnerica je letos Japonska, bo vrata zaprl v četrtek pozno popoldne.

Pregledna razstava ob 60. letnici AGRE

Vodstvo pomurskega sejma je ponosno, da je sejem Agra v 60 letih zrasel v enega največjih in najpomembnejših kmetijskih sejmov v tem delu Evrope. Temu jubileju bo posvečena tudi razstava v osrednjem sejemskem paviljonu.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec
Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec © Pomurski sejem

»Ob jubileju, ki predstavlja šest desetletij tradicije in vizije zgodbe, ki se imenuje Pomurski sejem, smo lahko upravičeno ponosni, saj je bilo veliko prelomnih trenutkov, ko bi lahko to zgodbo obrnili v drugo smer, tako pa je v 60 letih zrasel v enega največjih in najpomembnejših kmetijskih sejmov v tem delu Evrope,« je tik pred odprtjem povedal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...