Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Učitelj pri pouku (foto: Pexels)
Učitelj pri pouku | (foto: Pexels)

Ravnatelji zaskrbljeni zaradi kadrovske stiske

Slovenija | 31.08.2022, 15:22 Manca Hribar

Začenja se novo šolsko leto. Minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je šolarjem, staršem in učiteljem zaželel, da bi bilo uspešno in mirno. Šola naj bo prostor izmenjave pestrega nabora kakovostnega znanja in ustvarjalnosti, je še dodal. Prepričan je, da je pred nami običajno šolsko leto, v katerem bosta znova v ospredju predvsem znanje in ustvarjalnost ter da ga bomo začeli in končali v šolah.

Določenih profilov v šolstvu ni

Šolski prag bo letos prestopilo skoraj 200.000 osnovnošolcev in 79.000 srednješolcev. Na nov začetek so v šolah dobro pripravljeni, nekaj težav ravnateljem predstavlja le pomanjkanje ustreznega kadra. Ravnateljica Osnovne šole Prule Maja Mehle je v pogovoru za naš radio povedala: »Enostavno določenih profilov v naši državo ni, zmanjkuje in tik pred zdajci kakšen učitelj odpove, in to čutim kot največjo težavo pred začetkom novega šolskega leta.«

Prisluhnite celotnemu pogovoru z ravnateljicama

Prometna varnost otrok

Pristojni ob novem šolskem letu zopet opozarjajo na varnost otrok in mladih v prometu. Pri Avto Moto Zvezi Slovenije na splošno ugotavljajo, da imamo v Sloveniji dobro prometno varnost na območju šol in vrtcev. Namen preventivnih aktivnosti pa je to obdržati, zato različne akcije ponavljajo skozi celo leto. K strpnosti v prometu je pozvala tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar. Opozorila je, da moramo vsakič, ko sedemo za volan oziroma za krmilo motornega kolesa, skiroja ali kolesa, voziti varno, strpno in s primerno hitrostjo.

Pogovor je najboljše zdravilo

Šolarje, starše in učitelje je v poslanici nagovoril tudi šolski minister Igor Papič. Posebno dobrodošlico je izrekel vsem letošnjim prvošolkam in prvošolcem. Teh bo 20.797. Dodatno pozornost jim vsako leto namenjajo tudi šole. Zavedajo se, da so to prelomni trenutki v življenju vsakega otroka in njegovih staršev. Ravnateljica osnovne šole Pirniče Damijana Božič Močnik poudarja, da je pri prehodu v šolske klopi ključnega pomena dobro zaupanje med starši in učitelji.  "Mi moramo staršem zaupati, starši nam in v tem zaupanju moramo sobivati. Če pride kdaj do kakšnih stvari, pa je odprt pogovor najboljše zdravilo in popotnica za otroka."

Slovenija
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...