Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Otroci pri igri. Xinjiang, Kitajska (foto: liuguangxi / Pixabay)
Otroci pri igri. Xinjiang, Kitajska | (foto: liuguangxi / Pixabay)

Kitajska z novimi spodbudami za višanje natalitete

Novice | 17.08.2022, 21:35 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Čeprav so kitajske oblasti že leta 2016 ukinile dolgoletno pravilo enega otroka ter lani zakonskim parom dovolile, da imajo do tri otroke, število rojstev še vedno upada. Včeraj so zato posredno napovedale nekaj novih ukrepov, ki naj bi vendarle dvignili rekordno nizko rodnost.

Smernice, ki jih je v torek objavila kitajska državna komisija za zdravje, pozivajo tako kitajsko vlado kot vlade provinc, naj povečajo izdatke za reproduktivno zdravje ter po vsej državi izboljšajo področje otroškega varstva, ki zelo šepa.

Davčne olajšave in stanovanja za mlade družine

Ministrstvo za zdravje tako priporoča, da se odločanje za več otrok podpre s subvencijami in davčnimi olajšavami za mlade družine ter s pomočmi na področjih izobraževanja, stanovanjske politike in zaposlovanja. V kitajskih provincah morajo do konca leta tudi zagotoviti zadosti vrtcev za otroke od dveh do treh let starosti..

Kitajske oblasti so se za te ukrepe odločile, potem ko so v nekaterih najbolj razvitih kitajskih mestih take spodbude za mlade družine padle na plodna tla. Z objavljenimi smernicami želijo kitajske oblasti tako politiko razširiti na vso državo, poročanje AFP povzema STA.

Manj kot 8 novorojenčkov na 1000 prebivalcev

Rodnost na Kitajskem je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v zadnjem letu padla na 7,52 rojstva na 1000 prebivalcev. To je najmanj po letu 1949, odkar na Kitajskem uradno beležijo ta podatek, nadaljevanje tega trenda pa bi pomenilo, da se bo prebivalstvo te azijske države začelo do leta 2025 krčiti.

Novice
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...