Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Otroci pri igri. Xinjiang, Kitajska (foto: liuguangxi / Pixabay)
Otroci pri igri. Xinjiang, Kitajska | (foto: liuguangxi / Pixabay)

Kitajska z novimi spodbudami za višanje natalitete

Novice | 17.08.2022, 21:35 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Čeprav so kitajske oblasti že leta 2016 ukinile dolgoletno pravilo enega otroka ter lani zakonskim parom dovolile, da imajo do tri otroke, število rojstev še vedno upada. Včeraj so zato posredno napovedale nekaj novih ukrepov, ki naj bi vendarle dvignili rekordno nizko rodnost.

Smernice, ki jih je v torek objavila kitajska državna komisija za zdravje, pozivajo tako kitajsko vlado kot vlade provinc, naj povečajo izdatke za reproduktivno zdravje ter po vsej državi izboljšajo področje otroškega varstva, ki zelo šepa.

Davčne olajšave in stanovanja za mlade družine

Ministrstvo za zdravje tako priporoča, da se odločanje za več otrok podpre s subvencijami in davčnimi olajšavami za mlade družine ter s pomočmi na področjih izobraževanja, stanovanjske politike in zaposlovanja. V kitajskih provincah morajo do konca leta tudi zagotoviti zadosti vrtcev za otroke od dveh do treh let starosti..

Kitajske oblasti so se za te ukrepe odločile, potem ko so v nekaterih najbolj razvitih kitajskih mestih take spodbude za mlade družine padle na plodna tla. Z objavljenimi smernicami želijo kitajske oblasti tako politiko razširiti na vso državo, poročanje AFP povzema STA.

Manj kot 8 novorojenčkov na 1000 prebivalcev

Rodnost na Kitajskem je po podatkih tamkajšnjega statističnega urada v zadnjem letu padla na 7,52 rojstva na 1000 prebivalcev. To je najmanj po letu 1949, odkar na Kitajskem uradno beležijo ta podatek, nadaljevanje tega trenda pa bi pomenilo, da se bo prebivalstvo te azijske države začelo do leta 2025 krčiti.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...