Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: Xinhua/STA)
Francoski predsednik Emmanuel Macron | (foto: Xinhua/STA)

V Franciji se obeta odprava naročnine na javno radiotelevizijo

Novice | 03.08.2022, 09:44 Slovenska tiskovna agencija

V Franciji so vse bližje odpravi prispevka za javno radiotelevizijo, ki ga mora zdaj plačevati vsako gospodinjstvo s televizijo. Njegovo odpravo je že v kampanji pred predsedniškimi volitvami obljubljal francoski predsednik Emmanuel Macron, očitno pa ima podporo tudi v obeh domovih francoskega parlamenta.

Po narodni skupščini je odpravi naročnine, ki znaša 138 evrov letno, je včeraj pritrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat. V prvem branju je za novost, ki jo uvajajo v okviru rebalansa proračuna, glasovalo 196 senatorjev, 147 jih je bilo proti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Mesečna naročnina 11,5 EUR

Javna radiotelevizija naj bi se v prihodnje financirala iz dela pobranega DDV, senat pa od vlade zahteva, da v prehodnem obdobju do konca leta 2024 pripravi celovito reformo sektorja, vključno z ustreznim sistemom financiranja.

Z obstoječim prispevkom bodo sicer letos zbrali 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja levji delež od skupno 3,8 milijarde evrov, kolikor letno skupaj porabijo France Televisions, Radio France, francosko-nemški Arte in mednarodna kanala France 24 in RFI.

Macron deležen kritik

Macron je odpravo obveznega prispevka v predvolilni kampanji obljubljal kot enega od ukrepov za zmanjšanje vse višjih življenjskih stroškov in krepitev kupne moči Francozov. A kritiki svarijo, da bo sprememba financiranja vodila v večje vpletanje vladajoče politike v javne medije in jih destabilizirala.

Generalni direktor Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Noel Curran je opozoril pred širšimi posledicami in t. i. učinkom domin. Podobne spremembe kot v Franciji namreč načrtuje tudi konservativna britanska vlada in velika verjetnost je, da bodo Parizu in Londonu postopoma sledile tudi druge evropske države.

Pod vprašajem sta tako po njegovem mnenju uveljavljeni model financiranja in posledično sam obstoj javnih medijev v Evropi, še posebej v tistih državah, kjer ti niso tako močni in nimajo tako dolge tradicije kot v Franciji in Veliki Britaniji.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...