Matjaž Merljak
Marko Zupan
Petra Stopar
San Gimignano je majhno obzidano srednjeveško mestece v pokrajini Siena v Toskani v Italiji. (foto: Agencija Aritours)
San Gimignano je majhno obzidano srednjeveško mestece v pokrajini Siena v Toskani v Italiji. | (foto: Agencija Aritours)

Radio Ognjišče vabi v Toskano

21.07.2022, 08:20 msgr. Franci Trstenjak

V septembru 2022 v sodelovanju z agencijo Aritours pripravljamo tridnevni izlet v Toskano, ki velja za eno najlepših italijanskih pokrajin. V dneh od 16. do 18. septembra bomo obiskali najlepše bisere, ki jih izletnikom, popotnikom in romarjem ponuja dežela, ki slovi po svojih naravnih lepotah in zgodovinskih znamenitostih. Telefonska številka za prijavo: 02/ 252 16 19.

1. dan: Slovenija – San Gimignano – Siena

V zgodnjih jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Pot nas vodi v Italijo ter naprej mimo Benetk in Bologne v znamenito Toskano. Vožnja v osrčje te prelestne pokrajine v eno najlepše ohranjenih srednjeveških mestec SAN GIMIGNANO. Nekoč pomembna mestna državica se še danes ponaša s številnimi stolpi, katere so zgradili nekdanji mestni veljaki v obrambne pa tudi gospodarske namene.

Sprehodimo se skozi ozke mestne ulice do glavnega trga in katedrale ter se povzpnemo na mestno obzidje, od koder je čudovit pogled na okoliško vinorodno pokrajino.

Prosto za kavico, nato pa pot nadaljujemo v SIENO, ki slovi kot eden največjih biserov Toskane. V cerkvi sv. Dominika hranijo del relikvij zaščitnice mesta in ene najpomembnejših osebnosti krščanske zgodovine sv. Katarine Sienske, ki jo je sv. papež Janez Pavel II. leta 1999 razglasil za sozavetnico Evrope. Maša.

Najslavnejši del zgodovine mesta sega v čas med 12. in 16. stol. Iz tega obdobja so se ohranili tudi najpomembnejši umetniški spomeniki. Mestna hiša Palazzo Publico - najlepša gotska stvaritev v Toskani stoji na polkrožnem trgu Piazza del Campo, ki je dvakrat letno prizorišče najstarejše tradicionalne srednjeveške igre v Italiji - vratolomne dirke s konji imenovane Palio.Nedaleč od trga stoji čudovita stolnica s krstilnico, ki je bila ob začetku gradnje predvidena kot največja cerkev v Italiji in je največji spomenik v mestu.

Notranjost krasijo kipi papežev, marmornata prižnica Nicole Pisana, znameniti mozaiki s prizori iz stare zaveze, Piccolominijeva knjižnica s slavnimi freskami, ... Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

Montepulciano je idilično srednjeveško in renesančno mesto
Montepulciano je idilično srednjeveško in renesančno mesto © Agencija Aritours

2. dan: Sant Antimo – Montalcino – Montepulciano

Po zajtrku se odpravimo na izlet po južni Toskani, deželi znamenitih toskanskih gričev. Vožnja po čudoviti pokrajini med številnimi polji, vinogradi, samostani, vasicami na vrhu gričev...

Za začetek obiščemo MONTEPULCIANO, biser med toskanskimi srednjeveškimi mesteci z značilno srednjeveško arhitekturo iz 16. stol. Tu se je pred 480 leti rodil sv. Robert Belarmino, ki bo godoval ravno na dan našega obiska. Maša. Ogled mestnih znamenitosti ter prosto za kavico in samostojno raziskovanje mesta, lahko pa si ob toskanskem prigrizku privoščite še degustacijo lokalnega vina "Nobile di Montepulciano".

Pot nas nato vodi proti mestecu MONTALCINO, domovino "brunella", ki velja za najboljše toskansko vino. Da je temu res tako, se prepričamo v eni od mnogih vinskih kleti v okolici. Sledi sprehod skozi obzidano mestece po slikovitem labirintu srednjeveških uličic, ki ga zaključimo pri odlično ohranjeni trdnjavi, ki leži na najvišji točki mesta in od koder se nam ponudi čudovit razgled na okoliško pokrajino. Prosto za kavico, kosilo, ...

Za konec dneva v idiličnem okolju sredi nasadov oljk in cipres obiščemo nekdanjo benediktinsko opatijo SANT ANTIMO. Najstarejši samostan v Toskani naj bi že v 9. stol. ustanovil frankovski vladar Karel Veliki. Kasneje je bil zapuščen, po dolgih letih neuporabe pa se je leta 1992 v samostan znova vrnilo življenje. Ogled samostanske cerkve, zeliščnega vrta sv. Hildegarde in samostanske lekarne. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

Firence
Firence © Agencija Aritours

3. dan: Firence – Slovenija

Po zajtrku vožnja po razgibani toskanski pokrajini v FIRENCE, prestolnico Toskane. Dan je namenjen ogledu mesta, ki ga upravičeno imenujejo srednjeveški in renesančni biser Evrope. V 14. stol. postane mesto najpomembnejše kulturno, umetniško in gospodarsko središče Apeninskega polotoka.

To je doba Danteja, Giotta in mnogih drugih umetnikov, rojstni kraj knjižne italijanščine, renesanse in humanizma, vladavine slavnih Medičejcev, ... Med sprehodom ob mnogih imenitnih palačah in cerkvah si ogledamo najbolj slovite mestne spomenike: bazilika sv. Križa – Santa Croce, veličastna stolnica St. Maria del Fiore s slavno kupolo in Giottovim zvonikom, krstilnica z Ghibertijevimi »Rajskimi vrati«, Dantejeva rojstna hiša, Plazza della Signoria z imenitnimi palačami in spomeniki, znameniti stari most Ponte Vecchio, cerkev sv. Lovrenca, slavna galerija Palazzo Uffici z največjo zbirko italijanskega slikarstva na svetu, ... (zunanji ogledi).

Po maši prosto za samostojno odkrivanje mestnih znamenitosti. Preden zapustimo Firence se zapeljemo še na najlepšo razgledno točko, Michelangelov trg, od koder se nam odstre čudovit razgled na mesto in okolico. Sledi povratek proti domu, kamor se polni novih doživetij vrnemo v nočnih urah.

Cena: 339 EUR (45 oseb), 355 EUR (40 oseb), 379 EUR (35 oseb)

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in vstopne takse za toskanska mesta, 2 polpenziona v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina v katedralo v Sieni in San Gimignanu, lokalni vodnik v Firencah, ogled vinske kleti z degustacijo, vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:
- zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR),
- enoposteljna soba 60 EUR.

Prijavnina: 15 EUR na pogodbo.
Odstopnina: 17 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 100 EUR ob prijavi.

Agencija Aritours omogoča možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Številka za prijavo: 02/ 252 16 19.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...