Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Gostje oddaje Pogovor o (foto: Rok Mihevc)
Gostje oddaje Pogovor o | (foto: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Pogovor o | 29.06.2022, 21:57 s. Meta Potočnik

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.

S tem se bo bogoslovna skupnost zmanjšala, a po preverjenih informacijah jih bo nadomestilo pet kandidatov za bogoslovje, ki so preteklo leto preživeli v t.i. propedevtičnem (pripravljalnem) letniku v Šmarju pri Jelšah.

Kdo je duhovnik? V čem je sreča duhovnika?

V tokratni oddaji Pogovor o smo zato spregovorili o liku duhovnika.

Ignacij Knoblehar
Ignacij Knoblehar © Franc Pustavrh

Njegova podoba in način življenja sta se skozi zgodovino precej spreminjala. Od nekakšnega popotnika, ki hodi z božjim ljudstvom, do nekoliko odmaknjenega "gospoda", ki se je obkrožen s hlapci, deklami in gospodinjo, sprehajal, molil, bral, učil nedeljski nauk in se pripravljal na pridigo, do izjemnih misijonarjev, kot je bil npr. Ignacij Knoblehar v Sudanu in danes Peter Opeka na Madagaskarju.

Peter Opeka med sv. mašo
Peter Opeka med sv. mašo © Ana Soberon

Še največ pa jih danes srečamo kar tukaj, med nami, po naših župnijah, čeprav se njihovo število manjša. A v tokratni oddaji nismo tarnali nad tem dejstvom. Kajti Jezus nam je zagotovil, da peklenska vrata Cerkve ne bodo premagala. Ker Cerkve ni brez evharistije in svete maše, ki jo lahko obhaja le duhovnik, tudi duhovnikov na svetu ne bo nikoli zmanjkalo.

Dva od njih sta bila gosta: g. Kancijan Čižman, ki je župnik v Moravčah in p. Primož Jakop, redovnik jezuit in župnik župnije Ljubljana - Dravlje.

Duhovniki rastejo in se vzgajajo v družini, zato smo dali besedo tudi mami letošnjega novomašnika Janeza Pavla Šuštarja, gospe Jožici Šuštar.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z njimi!

Pogovor o
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...