Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Gostje oddaje Pogovor o (foto: Rok Mihevc)
Gostje oddaje Pogovor o | (foto: Rok Mihevc)

Štirje so se odločili

Pogovor o | 29.06.2022, 21:57 s. Meta Potočnik

Praznik svetih Petra in Pavla je pri nas običajno dan duhovniških posvečenj. Pri nas so ga letos prejeli Janez Pavel Šuštar, Tadej Pagon, Janez Meglen in Rok Gregorčič.

S tem se bo bogoslovna skupnost zmanjšala, a po preverjenih informacijah jih bo nadomestilo pet kandidatov za bogoslovje, ki so preteklo leto preživeli v t.i. propedevtičnem (pripravljalnem) letniku v Šmarju pri Jelšah.

Kdo je duhovnik? V čem je sreča duhovnika?

V tokratni oddaji Pogovor o smo zato spregovorili o liku duhovnika.

Ignacij Knoblehar
Ignacij Knoblehar © Franc Pustavrh

Njegova podoba in način življenja sta se skozi zgodovino precej spreminjala. Od nekakšnega popotnika, ki hodi z božjim ljudstvom, do nekoliko odmaknjenega "gospoda", ki se je obkrožen s hlapci, deklami in gospodinjo, sprehajal, molil, bral, učil nedeljski nauk in se pripravljal na pridigo, do izjemnih misijonarjev, kot je bil npr. Ignacij Knoblehar v Sudanu in danes Peter Opeka na Madagaskarju.

Peter Opeka med sv. mašo
Peter Opeka med sv. mašo © Ana Soberon

Še največ pa jih danes srečamo kar tukaj, med nami, po naših župnijah, čeprav se njihovo število manjša. A v tokratni oddaji nismo tarnali nad tem dejstvom. Kajti Jezus nam je zagotovil, da peklenska vrata Cerkve ne bodo premagala. Ker Cerkve ni brez evharistije in svete maše, ki jo lahko obhaja le duhovnik, tudi duhovnikov na svetu ne bo nikoli zmanjkalo.

Dva od njih sta bila gosta: g. Kancijan Čižman, ki je župnik v Moravčah in p. Primož Jakop, redovnik jezuit in župnik župnije Ljubljana - Dravlje.

Duhovniki rastejo in se vzgajajo v družini, zato smo dali besedo tudi mami letošnjega novomašnika Janeza Pavla Šuštarja, gospe Jožici Šuštar.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora z njimi!

Pogovor o
Jože Dežman (photo: STA) Jože Dežman (photo: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne ...

Papež Frančišek (photo: Vatican Media) Papež Frančišek (photo: Vatican Media)

Papež Frančišek je v bolnišnici

Vatikanski tiskovni urad oziroma tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je sporočil, da so papeža Frančiška sprejeli v univerzitetni bolnišnici Gemelli v Rimu na že prej načrtovanih ...

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.