Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vodstvo SŠK pri papežu (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Vodstvo SŠK pri papežu | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Novo vodstvo SŠK v Vatikanu

Slovenija | 14.06.2022, 13:00 Slovenska škofovska konferenca

Novo vodstvo Slovenske škofovske konference se je včeraj in danes mudilo v Vatikanu. V delegaciji so bili predsednik SŠK, novomeški škof Andrej Saje, podpredsednik SŠK, soboški škof Peter Štumpf, in član stalnega sveta SŠK, celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Med drugim so obiskali državno tajništvo ter kongregacije za nauk vere, za škofe, za duhovnike in za zadeve svetnikov. Poleg tega so se srečali z vodjem Antropološkega inštituta Hansom Zöllnerjem, ki se posveča obravnavi problematike spolnega in duhovnega nasilja v Cerkvi in družbi. Včeraj popoldne je škofe v zasebno avdienco sprejel tudi papež Frančišek.

Škofje so papežu in posameznim dikasterijem predstavili življenje Cerkve v Sloveniji ter izzive s katerimi se soočajo, predvsem na področju pastorale in evangelizacije, ki jih pred Cerkev postavlja sinodalna pot. Papež in njegovi sodelavci so izpostavili pomen evangeljske poti Cerkve in transparentnosti pri upravljanju njenih dobrin. Dotaknili so se nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja ter ničelne tolerance do tega zla, kjer morajo biti v ospredju žrtve. Govorili so o nujnosti večplastnega pristopa do tega vprašanja, pri čemer je potrebno posebno pozornost nameniti formaciji duhovniških kandidatov, preventivi in pomoči žrtvam.

Škofje Matjaž, Saje in Štumpf v Vatikanu
Škofje Matjaž, Saje in Štumpf v Vatikanu © Slovenska škofovska konferenca

Papež se je škofom zahvalil za sodelovanje in povezanost z apostolskim sedežem in njegovim zastopnikom v Cerkvi v Sloveniji. Moli za škofe, duhovnike, redovnice in redovnike ter vse Božje ljudstvo. Škofje so v sporočilu za javnost še zapisali, da papež vse blagoslavlja in prosi, da bi Cerkev lahko bila evangeljska sol in kvas slovenske družbe.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...