Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Papež pozdravlja romarje (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja romarje | (foto: Vatican News)

Papež: Od Jezusa, Dobrega Pastirja se učimo poslušati

Svet | 08.05.2022, 15:52 s. Brigita Zelič Marcel Krek

Pred opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu je papež Frančišek z okna apostolske palače spregovoril o evangeljskem odlomku današnje svete maše, ki nam govori o povezanosti med Jezusom in vsakim od nas. Spomnil je, da Jezus za opis tega odnosa uporabi nežno in lepo podobo pastirja, ki je sredi ovac. Razloži ga s tremi glagoli: poslušati, poznati, slediti. "Moje ovce," pravi Jezus, "slišijo moj glas in jaz jih poznam ter hodijo za menoj".

Papež Frančišek je na začetku opoldanskega nagovora spomnil, da pobuda za odnos z Dobrim Pastirjem, vedno prihaja od Jezusa. Vse se začne z njegovo milostjo: on nas kliče k občestvu z njim. Toda do te povezanost pride, če se odpremo za poslušanje; če ostanemo gluhi, nam ga Jezus enostavno ne more dati. Dejal je:

Odpreti se je treba za poslušanje, saj poslušati pomeni biti razpoložljiv, pomeni pustiti se voditi, pomeni nameniti čas dialogu. Danes smo preplavljeni z besedami in hitenjem, saj moramo vedno nekaj povedati in narediti; kolikokrat se dva človeka pogovarjata in eden ne počaka, da bi drugi končal misel, ampak ga prekine na pol poti in že odgovarja ... Toda če osebi ne pustimo povedati, je tudi ne poslušamo. To je zlo našega časa. Danes smo preplavljeni z besedami, s hitenjem, hočemo vedno nekaj povedati, bojimo se tišine.


Nadaljeval je s povabilom, naj se danes vprašamo, ali smo otroci poslušanja, ali najdemo čas za Božjo besedo, ali dajemo prostor in pozornost svojim bratom in sestram. Kdor posluša druge, zna poslušati tudi Gospoda, in obratno. Ob tem doživljamo nekaj zelo lepega, namreč da nas Gospod sam posluša: posluša nas, ko ga prosimo, ko mu zaupamo, ko ga kličemo.
Ko Jezusa poslušamo, odkrijemo, da nas pozna. Tu je drugi glagol, ki zadeva dobrega pastirja: pozna svoje ovce. Ko smo z dobrim pastirjem, doživljamo to, kar pravi psalm: "Čeprav bi hodil po temni dolini, se ne bom bal hudega, ker si ti z menoj" (Ps 23,4). Tako lahko prav v težkih razmerah odkrijemo, da nas Gospod pozna in ljubi.
Tretji glagol pa je slediti Pastirju, iti kamor gre, po isti poti, v isto smer. Iti iskat izgubljene (prim. Lk 15,4), se zanimati se za tiste, ki so daleč, ki trpijo, jokati s tistimi, ki jokajo, podati roko bližnjemu ali ga nositi na svojih ramenih.

Svet, Novice, Duhovnost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju