Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Dr. Jože Podgoršek (foto: MKGP)
Dr. Jože Podgoršek | (foto: MKGP)

Dr. Jože Podgoršek odstopil z mesta ministra

Novice | 20.04.2022, 11:48 Robert Božič

»Minister Podgoršek bo sprejel odgovornost za svojo napako in bo odstopil z mesta ministra za kmetijstvo. S tem kaže politično kulturo, ki jo Nova Slovenija želi gojiti, ne samo v besedah ampak tudi v dejanju,« je v izjavi za javnost odstop komentiral predsednik NSi, Matej Tonin.

Tonin meni, da »se najverjetneje vse to dogaja in je umeščeno v kontekst, ker so v KŽK hoteli ministra prisiliti, da bi ravnal v skladu z njihovimi interesi, Podgoršek pa se je postavil na stran gorenjskih kmetov in zato ima vse priznanje. In slovenski kmetje vedno lahko računajo na Novo Slovenijo, da smo na njihovi strani in bomo vedno delali za njihove interese.«

 


»Odstopam izključno zaradi prepozno plačanega računa in s tem sprejemam odgovornost za to dejanje. To je dejstvo in ga obžalujem. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti. Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč,« pa je odstop pojasnil zdaj že nekdanji kmetijski minister dr. Jože Podgoršek.

Podgoršek je še pojasnil, da očitno obstajata dva različna računa, izdana na dve različni imeni z različnimi zneski za isto opravljeno storitev nočitve v hotelu. S soprogo sta v hotelu bivala na podlagi aranžmaja v vrednosti 800 evrov, znesek sta poravnala sama ter za to tudi prejela račun. Ta je bil izdan na podlagi prejete ponudbe hotela, na Podgorškovo ime in poslan na njegov zasebni elektronski naslov, je dejal minister v odstopu.

Mediji pa so v teh dneh objavili drug račun, izstavljen na drugo ime, v znesku 578 evrov. "S tem računom sam nimam nič," je podčrtal.

Podgoršek je pridobil tudi različne verzije računov iz hotela za dodatne storitve, ki sta jih s soprogo poravnala z gotovino ob odhodu iz hotela. "Na istem računu so popravljene postavke računa in plačnik. To dokazuje, da gre za vnaprej zrežiran proces proti meni in moji družini, ki se bo verjetno v teh dneh še nadaljeval z različnimi potvorjenimi informacijami s strani tistih, ki mi želijo škoditi," pravi Podgoršek.

»Poskus izsiljevanja, ki sem ga bil deležen konec prejšnjega tedna, sem predal kriminalistični policiji. Predal sem jim vso dokumentacijo in dokaze, tudi omenjene račune, tako da primer že preiskujejo.«

Kdaj preneha mandat ministru

V skladu z zakonodajo ministru funkcija preneha, ko je o odstopu na seji obveščen državni zbor. Predsednik vlade mora o odstopu pisno obvestiti predsednika državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, obvestilo o odstopu pa se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu tega obvestila. Predsednik vlade pa mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega kandidata.

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...