Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Dr. Jože Podgoršek (foto: MKGP)
Dr. Jože Podgoršek | (foto: MKGP)

Dr. Jože Podgoršek odstopil z mesta ministra

Novice | 20.04.2022, 11:48 Robert Božič

»Minister Podgoršek bo sprejel odgovornost za svojo napako in bo odstopil z mesta ministra za kmetijstvo. S tem kaže politično kulturo, ki jo Nova Slovenija želi gojiti, ne samo v besedah ampak tudi v dejanju,« je v izjavi za javnost odstop komentiral predsednik NSi, Matej Tonin.

Tonin meni, da »se najverjetneje vse to dogaja in je umeščeno v kontekst, ker so v KŽK hoteli ministra prisiliti, da bi ravnal v skladu z njihovimi interesi, Podgoršek pa se je postavil na stran gorenjskih kmetov in zato ima vse priznanje. In slovenski kmetje vedno lahko računajo na Novo Slovenijo, da smo na njihovi strani in bomo vedno delali za njihove interese.«

 


»Odstopam izključno zaradi prepozno plačanega računa in s tem sprejemam odgovornost za to dejanje. To je dejstvo in ga obžalujem. Obžalujem pa tudi, da so mojo površnost izkoristili tisti, ki so se hoteli s tem okoristiti. Očitno sem s tem, ko nisem podlegel pritiskom in sem se postavil za gorenjske kmete, postal za nekatere zelo moteč,« pa je odstop pojasnil zdaj že nekdanji kmetijski minister dr. Jože Podgoršek.

Podgoršek je še pojasnil, da očitno obstajata dva različna računa, izdana na dve različni imeni z različnimi zneski za isto opravljeno storitev nočitve v hotelu. S soprogo sta v hotelu bivala na podlagi aranžmaja v vrednosti 800 evrov, znesek sta poravnala sama ter za to tudi prejela račun. Ta je bil izdan na podlagi prejete ponudbe hotela, na Podgorškovo ime in poslan na njegov zasebni elektronski naslov, je dejal minister v odstopu.

Mediji pa so v teh dneh objavili drug račun, izstavljen na drugo ime, v znesku 578 evrov. "S tem računom sam nimam nič," je podčrtal.

Podgoršek je pridobil tudi različne verzije računov iz hotela za dodatne storitve, ki sta jih s soprogo poravnala z gotovino ob odhodu iz hotela. "Na istem računu so popravljene postavke računa in plačnik. To dokazuje, da gre za vnaprej zrežiran proces proti meni in moji družini, ki se bo verjetno v teh dneh še nadaljeval z različnimi potvorjenimi informacijami s strani tistih, ki mi želijo škoditi," pravi Podgoršek.

»Poskus izsiljevanja, ki sem ga bil deležen konec prejšnjega tedna, sem predal kriminalistični policiji. Predal sem jim vso dokumentacijo in dokaze, tudi omenjene račune, tako da primer že preiskujejo.«

Kdaj preneha mandat ministru

V skladu z zakonodajo ministru funkcija preneha, ko je o odstopu na seji obveščen državni zbor. Predsednik vlade mora o odstopu pisno obvestiti predsednika državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, obvestilo o odstopu pa se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu tega obvestila. Predsednik vlade pa mora v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega kandidata.

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...