Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ukrajinski verniki med opoldansko molitvijo Angel Gospodov na Trgu sv. Petra. (foto: Vatican Media)
Ukrajinski verniki med opoldansko molitvijo Angel Gospodov na Trgu sv. Petra. | (foto: Vatican Media)

VIDEO: Papež: »Gre za krutost, ki je nečloveška in svetoskrunska!«

Novice | 20.03.2022, 18:31 s. Brigita Zelič Robert Božič

»Vse to je nečloveško! Pravzaprav je svetoskrunsko, saj je v nasprotju s svetostjo človeškega življenja, zlasti nezaščitenega človeškega življenja, ki ga je treba spoštovati in varovati, ne pa uničevati. In to je nad vsako strategijo! Ne pozabimo: gre za krutost, ki je nečloveška in svetoskrunska!« je bil papež Frančišek opoldne jasen v sporočilu o položaju v Ukrajini.

Papež vabi k goreči molitvi

Romarje na Trgu sv. Petra v Vatikanu in vse ostale je povabil, naj v tišini molimo za vse, ki trpijo. Sredi vsega mu je vendarle v tolažbo, da ljudem, ki so ostali med bombami, ne primanjkuje prisotnost pastirjev, ki v teh dramatičnih dneh živijo evangelij ljubezni in bratstva.

Papež pravi, da se je z nekaterimi slišal po telefonu in se jim iz srca zahvalil za to pričevanje in za konkretno in pogumno nudeno podporo tolikim obupanim ljudem. Med njimi je v Kijevu tudi novi apostolski nuncij, ki je tam ostal s svojimi sodelavci in je svetim očetom vsak dan v stiku.

Papež Frančišek je spodbudil: »Bodimo blizu tem ljudem, sprejmimo jih z naklonjenostjo, s konkretno zavzetostjo in z molitvijo. In prosim, ne smemo se navaditi na vojno in nasilje! Ne utrudimo se jih velikodušno sprejemati, kot to zdaj počnemo. Vztrajajmo ne le zdaj, v največji stiski, ampak tudi v prihodnjih tednih in mesecih.«

V petek se združimo v slovesni posvetitvi človeštva, zlasti Rusije in Ukrajine, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu

Nato je vse skupnostni in vsakega vernika povabil, naj se z njim 25. tega meseca, ko bomo obhajali praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, združimo v slovesnem dejanju posvetitve človeštva, zlasti Rusije in Ukrajine, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu s prošnjo, da bi Ona, ki je kraljica miru, svetu izprosila mir.

A je to Božja kazen?

Papež Frančišek je v današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o sporočilu današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o tragičnih dogodkih, ki prebujajo vprašanje, ali je to morda Božja kazen? Ali nam pošilja vojno ali pandemijo, da bi nas kaznoval za naše grehe? In zakaj Gospod ne posreduje?

Moramo biti previdni, opozarja sveti oče, da ko si zla ne moremo razložiti, na koncu obtožimo Boga. Kolikokrat svoje nesreče in nesreče sveta pripisujemo Njemu, Njemu, ki nam namesto tega vedno pušča svobodo, njemu, ki nikoli ne uporablja nasilja in dejansko trpi za nas in z nami! Povzetek celotnega nagovora najdete na Vatican News.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

O avtorju