Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ukrajinski verniki med opoldansko molitvijo Angel Gospodov na Trgu sv. Petra. (foto: Vatican Media)
Ukrajinski verniki med opoldansko molitvijo Angel Gospodov na Trgu sv. Petra. | (foto: Vatican Media)

VIDEO: Papež: »Gre za krutost, ki je nečloveška in svetoskrunska!«

Novice | 20.03.2022, 18:31 s. Brigita Zelič Robert Božič

»Vse to je nečloveško! Pravzaprav je svetoskrunsko, saj je v nasprotju s svetostjo človeškega življenja, zlasti nezaščitenega človeškega življenja, ki ga je treba spoštovati in varovati, ne pa uničevati. In to je nad vsako strategijo! Ne pozabimo: gre za krutost, ki je nečloveška in svetoskrunska!« je bil papež Frančišek opoldne jasen v sporočilu o položaju v Ukrajini.

Papež vabi k goreči molitvi

Romarje na Trgu sv. Petra v Vatikanu in vse ostale je povabil, naj v tišini molimo za vse, ki trpijo. Sredi vsega mu je vendarle v tolažbo, da ljudem, ki so ostali med bombami, ne primanjkuje prisotnost pastirjev, ki v teh dramatičnih dneh živijo evangelij ljubezni in bratstva.

Papež pravi, da se je z nekaterimi slišal po telefonu in se jim iz srca zahvalil za to pričevanje in za konkretno in pogumno nudeno podporo tolikim obupanim ljudem. Med njimi je v Kijevu tudi novi apostolski nuncij, ki je tam ostal s svojimi sodelavci in je svetim očetom vsak dan v stiku.

Papež Frančišek je spodbudil: »Bodimo blizu tem ljudem, sprejmimo jih z naklonjenostjo, s konkretno zavzetostjo in z molitvijo. In prosim, ne smemo se navaditi na vojno in nasilje! Ne utrudimo se jih velikodušno sprejemati, kot to zdaj počnemo. Vztrajajmo ne le zdaj, v največji stiski, ampak tudi v prihodnjih tednih in mesecih.«

V petek se združimo v slovesni posvetitvi človeštva, zlasti Rusije in Ukrajine, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu

Nato je vse skupnostni in vsakega vernika povabil, naj se z njim 25. tega meseca, ko bomo obhajali praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, združimo v slovesnem dejanju posvetitve človeštva, zlasti Rusije in Ukrajine, Marijinemu Brezmadežnemu Srcu s prošnjo, da bi Ona, ki je kraljica miru, svetu izprosila mir.

A je to Božja kazen?

Papež Frančišek je v današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o sporočilu današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o tragičnih dogodkih, ki prebujajo vprašanje, ali je to morda Božja kazen? Ali nam pošilja vojno ali pandemijo, da bi nas kaznoval za naše grehe? In zakaj Gospod ne posreduje?

Moramo biti previdni, opozarja sveti oče, da ko si zla ne moremo razložiti, na koncu obtožimo Boga. Kolikokrat svoje nesreče in nesreče sveta pripisujemo Njemu, Njemu, ki nam namesto tega vedno pušča svobodo, njemu, ki nikoli ne uporablja nasilja in dejansko trpi za nas in z nami! Povzetek celotnega nagovora najdete na Vatican News.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju