Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
dr. Jože Možina (foto: Robert Vurušič)
dr. Jože Možina | (foto: Robert Vurušič)

Spletni MMC portal RTV – portal pristranskosti ali uravnoteženosti?

Slovenija | 15.03.2022, 13:53 s. Meta Potočnik

Sklicevanje novinarskih konferenc z namenom sporočanja nezadovoljstva zaposlenih je na RTV Slovenija postaja že vsakotedenska praksa. Potem ko so prejšnji teden opozarjali na siromašenje programa, vse večje pritiske in politizacijo, so danes opozorili na “nesprejemljive razmere”, kot so poimenovali imenovanje Igorja Pirkoviča na mesto vršilca dolžnosti urednika uredništva MMC spletnega portala. Nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle meni, da gre vendarle za boj za oblast.

Iz uredništvu MMC so sporočili, da enotno nasprotujejo temu imenovanju, in dodali, da so njihovi razlogi tako proceduralni kot tudi vsebinski: "Ocenjujemo, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določeni politični stranki in njenemu voditelju," so navedli v svojem stališču.

Takole jim odgovarja dr. Jože Možina, novinar TV Slovenija:

"Na številna vprašanja kako vidim gonjo proti v.d. urednika MMC Igorju Pirkoviču odgovarjam tako. T.i. protesti proti Igorju Pirkoviču so v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma, ki le še potrjuje sedaj že več kot očitno škodljivo nagnjenost vplivnega dela novinarstva na RTV v smer nazorskega enoumja, kar je velik problem za javni medij, ki ga plačujejo vsi, deluje pa ne tako. Gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja tako, da nazorska sestava programskih delavcev pač niti približno ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe.

Splošno znano in temeljno dejstvo je, da kolega Pirkovič, kot urednik ali kot pomočnik direktorja TVS NIKOLI ni politično ali kako drugače omejeval novinarskega dela ampak nasprotno, VEDNO je delal za politični in nazorski pluralizem v programih TV Slovenija. To kreatorji protestov zelo dobro vedo. In če v tem primeru protestirajo gre za nasprotovanje temu, da bo spletnem portalu javne RTV več različnih informacij in ne manj, kot sedaj, ko je urednica Kaja Jakopič dokazljivo ovirala, ignorirala in omejevala tiste teme, ki so kritične do leve politične opcije ali komunističnega režima. Ne bo pa presenečenje, ko bodo v bran »nedopustnim pritiskom na javno RTV« znova planili tisti, ki jim je spletni portal javne televizije v večji meri služil. Npr. Levica, SD, kolesarji, ki so imeli za svoje petkove proteste brezplačno brezkončno medijsko sponzorstvo javnega medija MMC.

Da smo konkretni, kaj se bo, upam spremenilo? Morda bom tudi na MMC lahko dostojno objavil ekskluzivno pričevanje stoletnega partizana Cizla, zadnje neposredne priče povojnih pomorov komunističnih oblasti, kar je urednica Kaja Jakopič sprenevedavo zavračala. Potem pa ga je objavil konkurenčni medij. Kot tudi povzetke mojih ali Pirkovičevih oddaj, ki jih je MMC ingoriral, čeprav bi s tem zadovoljil interes bralcev. Tako ni čudno, da je portal, ki je bil v času najinega vodenja TVS na drugem mestu v državi, po branosti zdrsnil na peto mesto. A to za aktiviste ni problem, očino je važno le, da je portal »naš«.

Pričakovati je, da bomo pod urednikovanjem Igorja Pirkoviča bolj ažurno seznanjeni s temami, ki so bile za Kajo Jakopič tabuizirane ali minimalizirane. Se pravi bralci in uporabniki MMC se nimajo česa bat, kot dobro poznam principe dela kolega Igorja Pirkoviča, ki je tudi pravnik s pravosodnim izpitom, bodo uporabniki MMC lahko prebrali več različnih stvari kot do sedaj in ne manj. In za bralce gre.

To, da so t.i. protestniki za svojega prvega govorca uporabili najbolj žaljivega levičarskega ekstremista, pa že v temelju pokaže, da ne mislijo resno, da gre za nazorno hipokrizijo. Hecno je tudi kako usoda novinarskega dela na RTV skrbi udeleženko gonje proti Igorju Pirkoviču, nekdanjo urednico, ki je dokumentirano sodelovala pri cenzuri dokumentarca o revolucionarnem nasilju. Znova hipokrizija. Nazorski prostor na javni RTV je potrebno odpirati, širiti in ne zapirati. Igor Pirkovič je gotovo korak v to smer."

Dr. Jože Možina, novinar TV Slovenija

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...