Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Jože Možina (foto: Robert Vurušič)
dr. Jože Možina | (foto: Robert Vurušič)

Spletni MMC portal RTV – portal pristranskosti ali uravnoteženosti?

Slovenija | 15.03.2022, 13:53 s. Meta Potočnik

Sklicevanje novinarskih konferenc z namenom sporočanja nezadovoljstva zaposlenih je na RTV Slovenija postaja že vsakotedenska praksa. Potem ko so prejšnji teden opozarjali na siromašenje programa, vse večje pritiske in politizacijo, so danes opozorili na “nesprejemljive razmere”, kot so poimenovali imenovanje Igorja Pirkoviča na mesto vršilca dolžnosti urednika uredništva MMC spletnega portala. Nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle meni, da gre vendarle za boj za oblast.

Iz uredništvu MMC so sporočili, da enotno nasprotujejo temu imenovanju, in dodali, da so njihovi razlogi tako proceduralni kot tudi vsebinski: "Ocenjujemo, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določeni politični stranki in njenemu voditelju," so navedli v svojem stališču.

Takole jim odgovarja dr. Jože Možina, novinar TV Slovenija:

"Na številna vprašanja kako vidim gonjo proti v.d. urednika MMC Igorju Pirkoviču odgovarjam tako. T.i. protesti proti Igorju Pirkoviču so v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma, ki le še potrjuje sedaj že več kot očitno škodljivo nagnjenost vplivnega dela novinarstva na RTV v smer nazorskega enoumja, kar je velik problem za javni medij, ki ga plačujejo vsi, deluje pa ne tako. Gre za posledico načrtnega političnega kadrovanja tako, da nazorska sestava programskih delavcev pač niti približno ne odraža nazorskega spektra slovenske družbe.

Splošno znano in temeljno dejstvo je, da kolega Pirkovič, kot urednik ali kot pomočnik direktorja TVS NIKOLI ni politično ali kako drugače omejeval novinarskega dela ampak nasprotno, VEDNO je delal za politični in nazorski pluralizem v programih TV Slovenija. To kreatorji protestov zelo dobro vedo. In če v tem primeru protestirajo gre za nasprotovanje temu, da bo spletnem portalu javne RTV več različnih informacij in ne manj, kot sedaj, ko je urednica Kaja Jakopič dokazljivo ovirala, ignorirala in omejevala tiste teme, ki so kritične do leve politične opcije ali komunističnega režima. Ne bo pa presenečenje, ko bodo v bran »nedopustnim pritiskom na javno RTV« znova planili tisti, ki jim je spletni portal javne televizije v večji meri služil. Npr. Levica, SD, kolesarji, ki so imeli za svoje petkove proteste brezplačno brezkončno medijsko sponzorstvo javnega medija MMC.

Da smo konkretni, kaj se bo, upam spremenilo? Morda bom tudi na MMC lahko dostojno objavil ekskluzivno pričevanje stoletnega partizana Cizla, zadnje neposredne priče povojnih pomorov komunističnih oblasti, kar je urednica Kaja Jakopič sprenevedavo zavračala. Potem pa ga je objavil konkurenčni medij. Kot tudi povzetke mojih ali Pirkovičevih oddaj, ki jih je MMC ingoriral, čeprav bi s tem zadovoljil interes bralcev. Tako ni čudno, da je portal, ki je bil v času najinega vodenja TVS na drugem mestu v državi, po branosti zdrsnil na peto mesto. A to za aktiviste ni problem, očino je važno le, da je portal »naš«.

Pričakovati je, da bomo pod urednikovanjem Igorja Pirkoviča bolj ažurno seznanjeni s temami, ki so bile za Kajo Jakopič tabuizirane ali minimalizirane. Se pravi bralci in uporabniki MMC se nimajo česa bat, kot dobro poznam principe dela kolega Igorja Pirkoviča, ki je tudi pravnik s pravosodnim izpitom, bodo uporabniki MMC lahko prebrali več različnih stvari kot do sedaj in ne manj. In za bralce gre.

To, da so t.i. protestniki za svojega prvega govorca uporabili najbolj žaljivega levičarskega ekstremista, pa že v temelju pokaže, da ne mislijo resno, da gre za nazorno hipokrizijo. Hecno je tudi kako usoda novinarskega dela na RTV skrbi udeleženko gonje proti Igorju Pirkoviču, nekdanjo urednico, ki je dokumentirano sodelovala pri cenzuri dokumentarca o revolucionarnem nasilju. Znova hipokrizija. Nazorski prostor na javni RTV je potrebno odpirati, širiti in ne zapirati. Igor Pirkovič je gotovo korak v to smer."

Dr. Jože Možina, novinar TV Slovenija

Slovenija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...