Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Rok Mihevc
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine (foto: pomisna.info)
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine | (foto: pomisna.info)

Epifanij, metropolit Kijeva: "Prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev!"

07.03.2022, 05:32 Robert Božič

"Če so bila v zadnjih letih razmišljanja v postnem času za nas duhovna in alegorična, danes mi, celotno ukrajinsko ljudstvo, dobesedno vsako uro trpimo v strašnih realnosti vojne. To trpljenje je trpljenje nedolžnega. Ukrajinski narod ni naredil nič hudega Rusiji, ki nas je napadla, nas muči, biča in križa. Zato je to, kar zdaj trpimo, z duhovnega vidika sočutje do Kristusa, torej nedolžno trpljenje," ob vstopu v postni čas vernike nagovarja primas Ukrajinske pravoslavne cerkve Epifanij.

Vse Ukrajince poziva, da tudi v teh okoliščinah vzamejo postni čas zares in "prehodijo" pot molitve, posta in kesanja, ker "le duhovno očiščeni in okrepljeni lahko praznujemo praznik velike noči s posebnim vznemirjenjem in v celoti izkusimo vso njegovo globino in veličino."

Pot posta je pot sočutja do Kristusa. Sočutje ni samo in ne toliko kot sočutje do Božjega Sina, ampak sočutje kot naša vpletenost v Kristusovo trpljenje.

"Kako je Kristus trpel? Nedolžen! Ni trpel zaradi lastne krivde, ker je kot Božji Sin brezgrešen in nikoli ni storil hudega. Nedolžno je trpel, nase prevzel krivdo in grehe vsega človeštva."

 

Včeraj so pravoslavni kristjani praznovali nedeljo odpuščanja. Ta drža je namreč temelj rodovitnosti postnega časa in kasneje velikonočnega veselja. Tudi primas Ukrajinske pravoslavne cerkve vernike spodbuja k taki drži.

In vse prosi odpuščanja za svoje grehe: "Vsak greši, zato vsak potrebuje kesanje in odpuščanje od Boga in drugih ... Pri opravljanju svojih dolžnosti nisem mogel biti vedno potrpežljiv in zadržan, lahko sem koga nehote užalil. Zato pred vsemi vami, pa tudi pred našo vseukrajinsko čredo, prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev, da bi med težkimi preizkušnjami dostojno nosil križ, ki mi je bil naložen."

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...