Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine (foto: pomisna.info)
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine | (foto: pomisna.info)

Epifanij, metropolit Kijeva: "Prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev!"

Novice | 07.03.2022, 05:32 Robert Božič

"Če so bila v zadnjih letih razmišljanja v postnem času za nas duhovna in alegorična, danes mi, celotno ukrajinsko ljudstvo, dobesedno vsako uro trpimo v strašnih realnosti vojne. To trpljenje je trpljenje nedolžnega. Ukrajinski narod ni naredil nič hudega Rusiji, ki nas je napadla, nas muči, biča in križa. Zato je to, kar zdaj trpimo, z duhovnega vidika sočutje do Kristusa, torej nedolžno trpljenje," ob vstopu v postni čas vernike nagovarja primas Ukrajinske pravoslavne cerkve Epifanij.

Vse Ukrajince poziva, da tudi v teh okoliščinah vzamejo postni čas zares in "prehodijo" pot molitve, posta in kesanja, ker "le duhovno očiščeni in okrepljeni lahko praznujemo praznik velike noči s posebnim vznemirjenjem in v celoti izkusimo vso njegovo globino in veličino."

Pot posta je pot sočutja do Kristusa. Sočutje ni samo in ne toliko kot sočutje do Božjega Sina, ampak sočutje kot naša vpletenost v Kristusovo trpljenje.

"Kako je Kristus trpel? Nedolžen! Ni trpel zaradi lastne krivde, ker je kot Božji Sin brezgrešen in nikoli ni storil hudega. Nedolžno je trpel, nase prevzel krivdo in grehe vsega človeštva."

 

Včeraj so pravoslavni kristjani praznovali nedeljo odpuščanja. Ta drža je namreč temelj rodovitnosti postnega časa in kasneje velikonočnega veselja. Tudi primas Ukrajinske pravoslavne cerkve vernike spodbuja k taki drži.

In vse prosi odpuščanja za svoje grehe: "Vsak greši, zato vsak potrebuje kesanje in odpuščanje od Boga in drugih ... Pri opravljanju svojih dolžnosti nisem mogel biti vedno potrpežljiv in zadržan, lahko sem koga nehote užalil. Zato pred vsemi vami, pa tudi pred našo vseukrajinsko čredo, prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev, da bi med težkimi preizkušnjami dostojno nosil križ, ki mi je bil naložen."

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...