Jure Sešek
Boštjan Smole
Andrej Šinko
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine (foto: pomisna.info)
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine | (foto: pomisna.info)

Epifanij, metropolit Kijeva: "Prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev!"

07.03.2022, 05:32 Robert Božič

"Če so bila v zadnjih letih razmišljanja v postnem času za nas duhovna in alegorična, danes mi, celotno ukrajinsko ljudstvo, dobesedno vsako uro trpimo v strašnih realnosti vojne. To trpljenje je trpljenje nedolžnega. Ukrajinski narod ni naredil nič hudega Rusiji, ki nas je napadla, nas muči, biča in križa. Zato je to, kar zdaj trpimo, z duhovnega vidika sočutje do Kristusa, torej nedolžno trpljenje," ob vstopu v postni čas vernike nagovarja primas Ukrajinske pravoslavne cerkve Epifanij.

Vse Ukrajince poziva, da tudi v teh okoliščinah vzamejo postni čas zares in "prehodijo" pot molitve, posta in kesanja, ker "le duhovno očiščeni in okrepljeni lahko praznujemo praznik velike noči s posebnim vznemirjenjem in v celoti izkusimo vso njegovo globino in veličino."

Pot posta je pot sočutja do Kristusa. Sočutje ni samo in ne toliko kot sočutje do Božjega Sina, ampak sočutje kot naša vpletenost v Kristusovo trpljenje.

"Kako je Kristus trpel? Nedolžen! Ni trpel zaradi lastne krivde, ker je kot Božji Sin brezgrešen in nikoli ni storil hudega. Nedolžno je trpel, nase prevzel krivdo in grehe vsega človeštva."

 

Včeraj so pravoslavni kristjani praznovali nedeljo odpuščanja. Ta drža je namreč temelj rodovitnosti postnega časa in kasneje velikonočnega veselja. Tudi primas Ukrajinske pravoslavne cerkve vernike spodbuja k taki drži.

In vse prosi odpuščanja za svoje grehe: "Vsak greši, zato vsak potrebuje kesanje in odpuščanje od Boga in drugih ... Pri opravljanju svojih dolžnosti nisem mogel biti vedno potrpežljiv in zadržan, lahko sem koga nehote užalil. Zato pred vsemi vami, pa tudi pred našo vseukrajinsko čredo, prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev, da bi med težkimi preizkušnjami dostojno nosil križ, ki mi je bil naložen."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Novice
Lenart Rihar (photo: ARO) Lenart Rihar (photo: ARO)

Med vzroki in posledicami

Slovenija je v torek prvič obeleževala nacionalni dan spomina na vse žrtve komunizma. Tu in tam se je tudi na demokratični strani privzdignila obrv, češ kaj nam je pa tega treba. Negoduje celo ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...