Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Manca HribarManca Hribar
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine (foto: pomisna.info)
Epifanij, metropolit Kijeva in vse Ukrajine | (foto: pomisna.info)

Epifanij, metropolit Kijeva: "Prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev!"

Novice | 07.03.2022, 05:32 Robert Božič

"Če so bila v zadnjih letih razmišljanja v postnem času za nas duhovna in alegorična, danes mi, celotno ukrajinsko ljudstvo, dobesedno vsako uro trpimo v strašnih realnosti vojne. To trpljenje je trpljenje nedolžnega. Ukrajinski narod ni naredil nič hudega Rusiji, ki nas je napadla, nas muči, biča in križa. Zato je to, kar zdaj trpimo, z duhovnega vidika sočutje do Kristusa, torej nedolžno trpljenje," ob vstopu v postni čas vernike nagovarja primas Ukrajinske pravoslavne cerkve Epifanij.

Vse Ukrajince poziva, da tudi v teh okoliščinah vzamejo postni čas zares in "prehodijo" pot molitve, posta in kesanja, ker "le duhovno očiščeni in okrepljeni lahko praznujemo praznik velike noči s posebnim vznemirjenjem in v celoti izkusimo vso njegovo globino in veličino."

Pot posta je pot sočutja do Kristusa. Sočutje ni samo in ne toliko kot sočutje do Božjega Sina, ampak sočutje kot naša vpletenost v Kristusovo trpljenje.

"Kako je Kristus trpel? Nedolžen! Ni trpel zaradi lastne krivde, ker je kot Božji Sin brezgrešen in nikoli ni storil hudega. Nedolžno je trpel, nase prevzel krivdo in grehe vsega človeštva."

 

Včeraj so pravoslavni kristjani praznovali nedeljo odpuščanja. Ta drža je namreč temelj rodovitnosti postnega časa in kasneje velikonočnega veselja. Tudi primas Ukrajinske pravoslavne cerkve vernike spodbuja k taki drži.

In vse prosi odpuščanja za svoje grehe: "Vsak greši, zato vsak potrebuje kesanje in odpuščanje od Boga in drugih ... Pri opravljanju svojih dolžnosti nisem mogel biti vedno potrpežljiv in zadržan, lahko sem koga nehote užalil. Zato pred vsemi vami, pa tudi pred našo vseukrajinsko čredo, prosim za odpuščanje in prosim za vašo molitev, da bi med težkimi preizkušnjami dostojno nosil križ, ki mi je bil naložen."

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram) Vojna v Ukrajini: Ruske sile z ognjem ne prizanašajo civilistom (photo: Telegram)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...