Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Zastava mednarodne agencije za atomsko energijo  (foto: IAEA)
Zastava mednarodne agencije za atomsko energijo | (foto: IAEA)

Rafael Grossi zaskrbljeno o varnosti v jedrski elektrarni Zaporožje

Novice | 06.03.2022, 20:58 Robert Božič

"Zelo sem zaskrbljen zaradi teh dogodkov, o katerih so mi poročali danes ... Da bi lahko obrat varno in varno upravljali, je treba vodstvu in osebju omogočiti, da svoje vitalne naloge opravljajo v stabilnih pogojih brez nepotrebnega zunanjega vmešavanja ali pritiska," je danes dejal generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Že takoj po spopadih v objektih, ki sodijo v območje te največje jedrske elektrarne na svetu je Grosi dejal, da je pripravljen priti v Černobil in voditi pogajanja med stranema o varnostnih zagotovilih za vse ukrajinske jedrske elektrarne.

Mednarodna agencije za atomsko energijo (IAEA) v današnjem sporočilu za javnost navaja, da "Ukrajina poroča, da je za vsak ukrep upravljanja elektrarne – vključno z ukrepi v zvezi s tehničnim delovanjem šestih reaktorskih enot – potrebna predhodna odobritev ruskega poveljnika."

Grossi pravi, da je to v nasprotju z "enim od sedmih nepogrešljivih stebrov jedrske varnosti in zaščite", ki pravi, da mora biti "operativno osebje sposobno izpolnjevati svoje varnostne in delovne dolžnosti in imeti sposobnost sprejemanja odločitev brez nepotrebnega pritiska".

Brez mobilnega signala in interneta

Ruska vojska je namreč izklopila nekatera mobilna omrežja in internet, kar onemogoča komunikacijo med ukrajinskim regulatorjem in osebjem, ki skrbi za varnost in delovanje jedrske elektrarne. Od danes pa naj bi bila prekinjena tudi komunikacija po elektronski pošti ali telefaxu.

Rafael Mariano Grossi
Rafael Mariano Grossi © IAEA Imagebank, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

"Manj kot 24 ur po tem, ko je ukrajinski regulativni organ povedal, da je lahko vzdrževal komunikacijo z največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno, je danes sporočil, da telefonske linije, pa tudi e-pošta in faks ne delujejo več. Komunikacija preko mobilnega telefona je bila še mogoča, vendar slabe kakovosti," je še zapisano v sporočilu za javnost Mednarodne agencije za atomsko energijo, ki ga je podpisal generalni direktor Rafael Mariano Grossi.

O jedrski varnosti tudi v telefonskem pogovoru Putin - Macron

Macron je v današnjem skoraj dvournem telefonskem pogovoru Putinu izrazil zaskrbljenost glede razmer v ukrajinskih jedrskih elektrarnah Zaporožje in Černobil, ki so ju pred dnevi zasedle ruske sile. Putin mu je zagotovil "fizično in jedrsko varnost" jedrske elektrarne Zaporožje, ki so jo ruske sile zavzele v petek, pred provokacijami "ukrajinskih skrajnežev", poročanje ruske tiskovne agencije Tass, ki povzema sporočila iz Kremlja, navaja STA.

Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

RTV Slovenija. (photo: STA) RTV Slovenija. (photo: STA)

Dan, ko so Čebine prišle v Ljubljano

Golobova vlada, ki jo sestavljajo poleg Svobodnjakov še SD, Levica s sateliti iz civilne družbe in ostanki Koalicije ustavnega loka, je v enem letu - kot sami pravijo - poskrbela, da smo spet ...