Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: "Vojna je norost! Ustavite se, prosim! Poglejte to krutost!"

Novice | 06.03.2022, 14:28 s. Brigita Zelič Robert Božič

"V Ukrajini tečejo reke krvi in solz. To ni le vojaška operacija, ampak vojna, ki seje smrt, uničenje in bedo. Žrtev je vse več, prav tako ljudi na begu, predvsem mater in otrok. V tej mučeni državi se potreba po humanitarni pomoči iz ure v uro močno povečuje," je po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu sveti oče spregovoril o Ukrajini.

"Iskreno užaloščen pozivam, naj se resnično zavarujejo humanitarni koridorji ter zagotovi in olajša dostop pomoči do obleganih območij, da bi omogočili nujno pomoč našim bratom in sestram, ki jih tlačijo bombe in strah. Zahvaljujem se vsem, ki sprejemajo begunce. Predvsem prosim. rotim naj prenehajo oboroženi napadi in prevladajo pogajanja in prevlada tudi zdrava pamet. Naj pride do vnovičnega spoštovanja mednarodnega prava!"

Papež Frančišek se je zahvalil tudi novinarjem, ki so pri posredovanju informacij tvegali svoje življenje. "Njihovo služenje nam omogoča, da se približamo tragediji tega prebivalstva in ocenimo krutost vojne," je hvaležno spomnil na njihovo žrtev sv. oče in prisotni na Trgu sv. Petra so njegove besede pospremili z močnim aplavzom.

Za tem je papež, podobno kot včeraj, povabil k skupni molitvi k Mariji, Kraljici Ukrajine. Na Trgu med množico pa so plapolale številne ukrajinske zastave.

"Sveti sedež je pripravljen storiti vse, da pripomore k dosegi tega miru. V teh dneh sta se v Ukrajino odpravila dva kardinala, da bi služila ljudem in jim pomagala. Kardinal Krajewski, miloščinar, da bi odnesel pomoč potrebnim, in kardinal Czerny, vršilec dolžnosti prefekta dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Prisotnost obeh kardinalov je prisotnost ne le papeža, ampak vsega krščanskega ljudstva, ki se želi približati in reči: "Vojna je norost! Ustavite se, prosim! Poglejte to krutost!" je papež spet ponovil poziv k miru.

Papež zvečer začenja duhovne vaje

Papež Frančišek se zvečer umika v dneve zbranosti na duhovnih vajah. Angelus je bil njegovo opoldansko srečanje z veliko množico romarjev, ki se je zbrala na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Vsem je najprej spregovoril o vsebini današnjega evangeljskega odlomka, ki nam na podlagi Jezusovega ravnanja sporoča, naj se v skušnjavah s hudičem nikoli ne spuščamo v pogovor in barantanje, temveč ga uspešno zavrnemo in odženemo samo z močjo Božje besede same.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju